Miért olyan fontos az emberi ölelés?

-

A hideg, komor, téli időben legszívesebben mindenki bekuckózna valahova. Sokan magányosak ilyenkor, nincs akitől odafigyelést, törődést kapnának. Vannak, akik megelégszenek egy-egy jó szóval, másoknak viszont sokkal fontosabb az érintés. Az emberek többsége nemcsak szereti, ha megölelik, hanem hatalmas jelentőséget is tulajdonítanak neki. De vajon miért?

Napjainkban a modern technológiának köszönhetően egyre inkább elszeparálódunk a valódi emberi kapcsolatoktól. A fiatalok állandóan a telefonjaikon lógnak, az online térben beszélgetnek és küldenek egymásnak digitalizált öleléseket különböző emodzsik vagy éppen mozgó gif képek formájában. Pedig ezek az eszközök semmiféleképp nem helyettesíthetik a normális emberi kapcsolódásokat. Egy újszülött kisbabának például létfontosságú, hogy érintkezzen az édesanyja bőrével, mert ezen keresztül kapcsolódik. A kutatások szerint az a kisgyermek, aki élete legelső szakaszában semmiféle érintést nem kapott, rövid időn belül elhalálozott. Ebből arra lehet következtetni, hogy az érintésnek, az ölelésnek fontos élettani hatása is van.

Édesanya az újszülött babájával (Fotó: iStockphoto)

Steril ölelések

Gyerekként az ember megtanulja, hogy ha biztonságra vágyik, oda kell bújni valamihez. Át kell karolni, meg kell ölelni. A kisgyerek ösztönösen az érzelmileg legközelebb álló dologba kapaszkodik. Megöleli a kedvenc babáját vagy plüssállatát. Esetleg a család házi kedvencét. Van, hogy egy takaró vagy egy párna is megteszi.

A kisgyerek biztonságot keres az ölelésben (Fotó: iStockphoto)

Japán kutatók azt vizsgálták, mi történik akkor, amikor az ember megölel valamit. Az eredmények megmutatták, hogy ölelés közben az ember légzése és pulzusa lelassul, optimális szintre áll be, mert az érintésnek köszönhetően biztonságérzet alakul ki, és az egyén megnyugszik. Ez különösen fontos, ha mondjuk a munkánkból kifolyólag stresszes életmódot folytatunk. Sajnos a munkahelyünkön általában ritkán van lehetőségünk arra, hogy megöleljünk random embereket, ha épp leszúrt a főnök, vagy elszúrtunk egy feladatot és a vérnyomásunk a pulzusunkkal együtt az egekbe szökött. A felkelő nap országában azonban úgy tűnik, találtak megoldást erre a problémára is. A Yukai Engineering robotikával foglalkozó cég létrehozta a Fufuly elnevezésű legújabb termékét, mely egy mechanikus párna.

Japán csodapárna az optimális légzéshez

A Fufuly puha velúrból készült, és úgy van kialakítva, hogy úgy nézzen ki, mint egy kis leheletfelhő, azért, hogy az ember kedvet kapjon a mély légzéshez. Használata otthoni pihenéshez, munkahelyi stresszhez vagy éjszakai alváshoz ajánlott. Amíg a párnát öleljük, az a légzésünket szimulálja, és pár perc múlva teljesen összehangolja a légzésünket a párna rezgésével. Az új kütyü az elragadtatás jelenségén dolgozik, amikor az ember testi funkciói megváltoznak, hogy szinkronba kerüljenek egy külső forrással. Ez a jelenség az, amikor például a légzésünk felgyorsul vagy lelassul a hallott zenétől függően, vagy amikor átölelünk egy másik személyt vagy háziállatot, és tudatosan érezzük a saját légzési sebességünket is.

Az emberi ölelés érzelmi szükséglet

Habár élettani hatást illetően bámulatos a fentebb említett japán technológia megoldás, ám nem téveszthetjük szem elől azt, hogy mi, emberek nem csupán biológia lények vagyunk szükségletekkel. Nem csak fizikai érzéseink vannak, hanem lelki is. Amikor megölelünk egy másik embert, kapcsolódunk az ő lényéhez. A lelkünk összekapcsolódik, érezzük, hogy a másikhoz tartozunk, és biztonságban érezhetjük magunkat. Ezt az érzést részben helyettesítheti ugyan egy házi állat vagy más tárgy, de semmiképp nem pótolhatja. Ezért hát érdemes odafigyelnünk másokra és minél több ölelést adni nekik. Ha pedig nekünk van szükségünk rá, bátran kommunikáljuk azok felé, akik fontosak nekünk és közel állnak hozzánk. Oldódjunk fel az emberi ölelésben és engedjük, hogy a szeretet szétáradjon közöttünk.

Bátran öleljük meg azokat, akiket szeretünk (Fotó: iStockphoto)

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!