spot_imgspot_img
spot_img

Miért hiszünk az asztrológiában?

-

Article Top Ad (AdSense)

Vajon valódi tudomány az asztrológia vagy az internet korszakában teljesen áltudománnyá vált?

Az információk online elérhetősége lehetővé tette, hogy bárki hozzáférhet bizonyos szintű asztrológiai elemzéshez. A közösségi médiában az asztrológusok és az asztrológiai mémgépek több tíz- vagy százezer követőt szolgálnak ki. Jogosan merül hát fel egy fontos kérdés: miért hiszünk az asztrológiában?

Hiedelmek és ismétlődő minták

Akár hisszük, akár nem, az asztrológia régebben több volt, mint táblázatok és a tömegek által alkalmazott izgalmas hobbi. Története az ókori civilizációkig nyúlik vissza, ahol a csillagok helyzetét vizsgálták, hogy bizonyos eseményeket előre jelezzenek. Őseink már i.e. 2000 körül csillagok és bolygók mozgását figyelték, tanulmányozták és feltérképezték. Ami eleinte véletlenszerűnek tűnt, idővel mintákként jelentek meg. Az ismétlődő minták ismerete hasznos eszközzé vált az évszakok és időjárási viszonyok előrejelzésében. Az egyiptomiaktól a babiloniakon át, a görögökig és a rómaiakig az asztrológia néven ismert növekvő tudásanyag elterjedt az egész világon. Miért? Mert működött. Az időjárás és a természeti katasztrófák előrejelzésében elért siker összetettebb elméletekké és hiedelmekké fejlődött. Már nem csak a mezőgazdaságban támaszkodtak a csillagokra, hanem hamarosan a királyok és uralkodók is maguk mellett tartották az asztrológusokat.

Biztos vagyok benne, hogy egyikünknek sem idegen egy hasonló mondat: „az életeben lesznek bizonyos hullámvölgyek, de lesz benne sok olyan is, amit szenvedélyesen szeretsz”. Egy dolgot el tudunk mondani ezzel a kijelentéssel kapcsolatban, méghozzá azt, hogy rendkívül homályos. És ez a kulcsa az asztrológia működésének. Van egy jelenség, amit Barnum-effektusnak neveznek, és amelyet a híres showmannek, P. T. Barnumnak tulajdonítanak, aki leginkább az ünnepelt álhírek népszerűsítéséről ismert. A Barnum-effektus egy olyan kifejezés a pszichológiában, amely leírja, hogy az emberek milyen könnyen becsaphatók homályos személyleírásokkal. A hatás azt mutatja, hogy az embereket gyakran megtévesztik a róluk szóló pozitív kijelentések, annak ellenére, hogy azok bárki másra is vonatkozhatnának. Lehet, hogy az asztrológia is ezt teszi? Vajon működik a Barnum-effektus?

A Barnum-effektus és az önbeteljesítő jóslat

Az asztrológia és a horoszkópok különféle okokból, de nagyon meggyőzőek. A Barnum-effektus akkor működik a legjobban, ha az állítás pozitív vagy komplementer, mert az emberek gyakran ráharapnak arra, ami táplálja az egójukat.

Másodszor, az asztrológia egyfajta önbeteljesítő próféciává vált, amely végső soron segíthet viselkedésünk alakításában. Ha egy személy hisz a horoszkópban, akkor elkezdhet olyan viselkedést mutatni, amely összhangban van a hiedelmekkel, ami miatt ezek a hiedelmek valóra válnak. Például, ha a horoszkóp pozitív, akkor hajlamosak vagyunk egy bizonyos módon viselkedni, hogy teljesítsük ezt a pozitív horoszkópot, ami aztán pontszerűvé válik, és pozitív megerősítésként működik. Egyre jobban hasonlítunk a tulajdonságainkra, mert megerősítik számunkra, milyenek lehetünk, és bizonyos szintű engedélyt adnak, hogy bizonyos módon viselkedjünk.

Harmadszor pedig, mert az életünk feletti irányítás illúzióját nyújtja számunkra. Az emberek hajlamosabbak a horoszkóphoz fordulni, ha nehéz időszakon mennek keresztül az életükben, ez útmutatás és vigasztalás forrása lehet, különösen akkor, amikor úgy érezzük az életünk nem irányítható. Bármi, ami látszólag bepillantást nyújt abba, hogy mi vár ránk a következő sarkon, jobb érzést kelthet bennünk, még akkor is, ha ez a kontrollérzés illuzórikus. Mindannyian érzékenyek vagyunk arra, amit a pszichológusok „szubjektív érvényesítésként” emlegetnek. Vagyis, ha azt várjuk, hogy két esemény között összefüggések legyenek, gyakran megtaláljuk azokat, még akkor is, ha nincsenek ott.

Zavaros időkben

Egy másik fő ok, ami az asztrológia felé készteti az embereket, a bizonytalanság. Tanulmányok kimutatták, ha nem tudjuk, mi történhet, azt még stresszesebbnek tartjuk, mintha tudnánk, hogy biztosan valami rossz fog történni. Előrejelzései révén az asztrológia segít az embereknek elérni azokat a bizonyosságokat, amelyekre vágynak. Ha zavaros időszakon megyünk keresztül, hirtelen hajlamosabbak vagyunk sokkal komolyabban venni, amit csillagjegyünkről írnak. Vagyis az általánosságban tapasztalható bizonytalanságok mellett az asztrológia sokaknak segíthet megbirkózni a mindennapi szorongásokkal és segíthet a kontroll érzésében.

Az asztrológia valamilyen szinten az összetartozás érzését adja – amire mindannyian vágyunk – és az egyik legjobb módja, hogy eljátszunk önmagunk megismerésével, de talán képesek vagyunk önállóan is, pusztán a tények alapján dönteni. Legyen szó hobbiról vagy egy kis időtöltésről, vagy ha csak szeretnénk kipróbálni az asztrológiát, akkor mindenképp szánjuk rá az időt. Ki tudja… lehet, hogy mi és a csillagok talán mégsem különbözünk annyira…

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Rejtélyek a világ körül

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!