Michelle Obama az első afroamerikai first lady

-

Michelle LaVaughn Robinson Obama, Chicagoban,m 1964. január 17-én született. Barack Obama- volt amerikai elnök- felesége, így az Egyesült Államok 44. és egyben volt 2009. és 2017. közötti első afroamerikai first ladyje.

Életút

Chicago déli részén született, Frasier Robinson és Marian Robinson gyermekeként. Apja a városi víztisztító vállalat munkatársa volt, édesanyja pedig háztartásbeli. Teljesen átlagos amerikai családként élték a mindennapokat. Michelle már fiatalon is roppant ambiciózus volt, a Princeton Egyetemen tanult szociológia és afrikai-amerikai tanulmányok szakon. Diplomái 1985-ös megszerzése után a Harvard Law Schoolon folytatta tanulmányait, ahol 1988-ban jogi végzettséget is szerzett. Az ügyvédi pályát választotta, bár számos lehetősége volt kiváló eredményei miatt.

Fotó: Flickr

Jogi karrierbe kezdett

Miután befejezte tanulmányait, visszatért a gyökerekhez Chicagóba. A Sidley & Austin ügyvédi irodában kezdett dolgozni, és már akkor is lekötötték az emberjogi és művészeti kérdések. A szellemi alkotások jogára specializálódott és 1989-ben a cégnél ismerkedett meg későbbi férjével. Obama ekkor nyári gyakorlatát töltötte ugyan ennél a cégnél. Michelle 1991-ben Richard M. Daley, chicagói polgármester asszisztense lett, és ekkor már a politikai világába is belátással rendelkezett. Ezen időszak alatt két évig randevúzott Obamával, és 1992-ben össze is házasodtak. 1992. és 1993. között vezető helyettese volt a Chicago város tervezéséért felelős Chicagói Tervezési és Fejlesztési részlegnek. 1993-ban megalapította a Public Allies civil szervezet chicagói szervezetét. 1996-ig vezette a szervezetet, melynek tevékenysége a fiatalokat a közszolgálati életpályára való felkészítése volt, így sokaknak segített a tudatos pályaválasztásban és az emberi értékek megőrzésében.

Fotó: Flickr

Michelle emberjogi karriere

1996-ban a Chicagói Egyetem egyik közösségszervezési területen dolgozó társdékánja lett. 1998-ban megszületett első lánya, Malia Obama, 2001-ben pedig második lánya, Natasha Obama. 2002-ben az egyetem külkapcsolatokért és közösség szervezésért felelős ügyvezető igazgatója, 2005-ben pedig ugyan ezért a területért felelős alelnöke lett. Számára a hivatása legalább olyan fontos volt, mint családja, ezért rengeteg sikert ért el, és hűen képviselte mindazokat az értékeket, amiket gyermekkora óta vallott.

Fotó: Flickr

Michelle Obama férjének szentelte életét

Michelle nem csak közéleti személyiség, ügyvéd és emberjogik szakártő, hanem elsősorban családanya és legfőképpen feleség. Felismerte a férje által képviselt politikai nézetek fontosságát és Obama karrierjének egyedülállóságát, ezért feladva addigi karrierjét, mindent Obama politikai pályafutásának rendelt alá. Michelle először akkor keltette fel a nemzeti közönség figyelmét, amikor férje mellett volt 2004-ben és a Demokrata Párt Nemzeti Kongresszusán nagy horderejű beszédet mondott.

Fotó: Flixkr

Barack Obamát 1996-ban beválasztották Illinois állam szenátusába, 2004-ben pedig az Amerikai Egyesült Államok Szenátusába. Ebben az évben Obama országos ismertségre tett szert az elnökválasztáshoz kapcsolódó Demokrata Nemzeti Konvenció záróestéjén elmondott beszédével. 2008-ban Barack Obama bejelentette, hogy elindul az elnökválasztás demokrata jelöltségéért. A bejelentés után Michelle Obama lemondott az egyetemen betöltött pozíciójáról, hogy teljes egészében férje kampányának és lányaik nevelésének szentelhesse magát. Aktív szerepet vállalt a kampányban. Ha valaki kiérdemelte a first lady címet- akkor ő az elsők között szerepel! Férjét, Barack Obamát 2008. november 4-én az USA 44. elnökévé választották, ezzel Michelle Obama lett az Egyesült Államok első afroamerikai first ladyje!

Fotó: Flickr

Amikor 2012-ben férje újraválasztásért szállt harcba, Michelle tökéletes feleség, kiváló first ladyként kampányolt férje mellett, Mitt Romney ellen. Bejárta az országot, előadásokat tartott és nyilvánosság előtt küzdött az Obama által képviselt nézetek élharcosaként. Nem is kívánhat jobb feleséget egy férfi és jobb first ladyt egy ország, mint Michelle!

Fotó: Flickr

Michelle Obama-mint first lady

Michelle Obama first ladyként tökéletesen helytállt. Férje politikai pályafutását úgy támogatta, hogy számos társadalmi ügy szószólójává vált. Felszólalt az egészséges táplálkozás mellett, az egyre gyakoribb gyermekkori elhízás elleni kampány vezette, és nemkülönben a katonai veteránok családjainak támogatása mellett is kampányolt. Mindezek mellett a nők támogatójaként az emancipáció nehézségeivel küzdők szószólója lett, kiállt a család szentsége, és egészsége mellett.
„ Minden nap inspirálnak az emberek, akikkel találkozom, minden nap büszkévé tesznek, minden nap emlékeztetnek arra, milyen áldottak vagyunk, hogy a Föld legnagyobb nemzetében élhetünk ” – mondta. –  ,, First ladyként szolgálni megtiszteltetés és kiváltság. “

Fotó: Flickr

“…Minden reggel egy rabszolgák által épített házban ébredek, és nézem a lányaimat, két gyönyörű, intelligens, fekete fiatal nőt, amint a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház gyepen” – mondta. “És Hillary Clinton miatt a lányaim, és minden fiunk és lányunk ma már természetesnek veszik, hogy egy nő is lehet az Egyesült Államok elnöke. “
„ Mindig az lesz az elsődleges prioritásom, hogy a lányaink egészségesek és kiegyensúlyozottak legyenek ” – mondta Michelle. ” Ezután szeretnék segíteni más családoknak abban, hogy megkapják a szükséges támogatást, nem csak a túléléshez, hanem a boldoguláshoz is. “

Fotó: Flickr

Azóta is nagy siker Michelle önéletrajzi ihletésű könyve

Átütő erejű és inspiráló önéletrajza, mely könyv formájában már több ízben megjelent, sokaknak adott óriási segítséget pályájukon. Eredményes és példamutató élete miatt- korunk egyik ikonikus jelképévé vált. Nem csak mint az első afroamerikai first lady- hanem egy Nő, egy ember, akinek munkássága során még a Fehér Házban is egy elfogadó, nyílt szemlélet valósulhatott meg. Az azóta megjelent könyveivel generációkat oktat az életre szeretetteljesen, bölcsen, mindamellett szókimondó őszinteséggel megmutatva a valóságot.

Fotó: Flickr

Michelle Obama : Így lettem    

” Fájdalmas tovább élni a szeretteink elvesztése után. Egyszerűen fáj. Fájdalmas végigmenni a folyosón, vagy kinyitni a hűtőt. Fáj felvenni egy pár zoknit, vagy fogat mosni. Az étel ízetlen. A színek elszürkülnek. A zene bántja a fület, ahogy az emlékek is. Ránézünk valamire, amit máskor szépnek találnánk – a bíbor égre naplementekor, vagy a gyerekektől nyüzsgő játszótérre -, és mindez valamiképp csak mélyíti a veszteségérzetet. A gyászt így, magányosan hordozzuk. “
Michelle Obama- életével, pályafutásával, eszmei értékeket követő életútjával- példaként szerepel a first ladyk sorában. Egy ember, aki hatással van a történelemre, egy nő, aki tudatosan képvisel érdekeket, eszméket és egy feleség, akire minden körülmények között lehet számítani!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!