spot_imgspot_img
spot_img

Mézes is, kalács is, ház is. Vajon mi lehet az?

-

Article Top Ad (AdSense)

Eljött a nap, amikor adózhatunk lelkünk gyermeki tisztaságának, és összeköthetjük kreativitásunkat a játékkal. Ki ne szerette volna építeni kockákból vagy legóból házat, ki ne élvezte volna a homokvár adta örömöket. Álljunk meg egy pillanatra, és szippantsunk bele a múlt emlékeit idéző sütemények illatába, emlékezzünk nagyszüleinkre, kik kötényben, lisztes kézzel gyúrták a tésztát. Álmélkodjunk a befőttes üvegbe rejtett nyúlós méz felemelő illatán, amitől minden, de minden ragadt. Ha mindez már megvan, akkor képzeljük el a mesét, azzal a bizonyos házzal. Igen a mézeskalács házzal! Ezek az emlékek melegséget költöztetnek a szívünkbe, mosolyt csalnak az arcunkra, és már csak annyi a dolgunk, hogy mi is elkészítsük a saját, igazi, eredeti kuckónkat.

Fotó: envato elements

Miért jó a mézeskalács ház

A mézeskalácsház napja az év végének eljövetelét jelenti. Rengeteg csodaszép kirakodóvásár, csillámló fények, karácsonyfák és a forralt bor ejti mámorba az embereket. Ilyenkor mindenki izgul. Az együttlét öröme, a terített asztal, a boldog békés család és a sütemények élménye vár mindenkit. A mézeskalácsház az egyik legjobb ötlet ilyenkor. Egyrészről készítése során együtt maszatolhatja össze magát a család a konyhában, másrészről szórakoztató. Dísze lehet az ünnepnek, amit a tejében még meg is lehet enni. Kell ennél jobb? A most divatos fenntarthatósági szempontok alapján is kiváló, hiszen az alapanyag nem vész el. Gyönyörködhetünk benne, és maradéktalanul el is fogyaszthatjuk, tehát semmi nem vész kárba.

Fotó: envato elements

Mézben kifejezetten jók vagyunk

Hazánk ősi méhész nemzet, a 11. század óta ennek írott nyomait is fellelhetjük. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata.

Fotó: envato elements

Mézeskalácsház történelem

Jóformán senki nem tudja, mikortól készítenek az emberek mézeskalács házakat. Az ókori görögök szertartások alkalmával már használtak mézeskalácsot, (persze nem egy egész házzal) az istenek kiengesztelésére használták. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserép formát. 1368-ban Bécsben már készítettek mézeskalácsot. Az viszont biztos, hogy körülbelül a keresztes háborúk idejére tehető az első kezdetleges próbálkozás. A már mostanihoz hasonlatos mívesen díszített mézeskalács házikókat a XVIII. század végén, Németországban kezdték el készíteni. Ha írásos emlékeket keresünk, akkor egészen 1812-be kell visszamenni, mikor is a Grimm testvérek felkarolják történetükben ezt a különlegességet. Bár a mesét inkább a tanulság ihlette, mint a kulináris élmény, ami mindenkiben megmaradt, az a testvérpár, a boszorka, és természetesen az édes élvezeteket nyújtó ellenálhatatlan ehető mézeskalácsház. Talán ez volt ez első elképzelt prototípus, amit ma bőszen és rengeteg formában készítenek, csak nem eredeti méretben.

A mézeskalács nem túl bonyolult, de annál macerásabban elkészíthető sütemény. Kell hozzá liszt, méz, tojás és fűszerek. Ha viszont már házat szeretnénk építeni belőle, koránt sem a díszítésen kell, hogy sokat agyaljunk, hanem a tervezésen. A mézeskalács házat pontosan úgy kell eltervezni, mintha tényleg építkeznénk. Kellenek a megfelelő alkotóelemek, falak, nyílászárók, tető, kémény…stb. Ennek a kivitelezése az, ami leginkább bíbelődős feladat.

Fotó: envato elements

Készítsd el és meglátod

Nem egyszerű, de nagyszerű! Az egészen biztos, hogy mire elkészülsz, meglesz az ünnepi hangulat. Arra fel kell készülni, hogy több napot fog igénybe venni. Először is kell egy jó mézeskalács recept, a tésztát némi kakaóval, vagy fahéjjal lehet megszínezni. Ha kész, egy éjszakát máris pihentessük! Ha kitaláltuk az „épületünket” és alaposan megterveztük, másnap jöhetnek a falak és alkotóelemek megformázása. A legegyszerűbb, ha sima papírlapon, vagy sütőpapíron előre kivágjuk és az alapján készítjük. Arra figyelni kell, ahogy minden háznak -az alapnak kell a legstrapabíróbbnak lenni. Az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 8-9 percig sütjük, ha kész, kenjük meg tojással. A házunkat már csak össze kell ragasztani. Erre az egyik legalkalmasabb az olvasztott cukor. Mikor összeállt a házikó, kedvünk szerint díszíthetjük.

Fotó: envato elements

Mára már elmaradhatatlan kelléke a karácsonyi vásároknak, ünnepségeknek

Minden bizonnyal a rutintalan mézeskalácsház készítők, akár az otthoni konyhán, akár a cukrászműhelyben fognak bele az elkészítésébe, fejvakarva állnak neki. De gond egy szál se. Már rengeteg megoldás és recept található meg ebben a témában. A mézeskalács ház minden bizonnyal a csábítás szimbóluma is lehetne, nem véletlenek a cirádás díszítések, a számtalan forma és figura. Kedvelt vásári ajándék, a gyerekeknek pedig csalogatóúl hat, ha elhúzzuk elöttük a „mézesmadzagot”, hogy ebéd után ehetnek belőle.

Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre – íme, 3 tipp az ünnepekre

Vattacukor – aki kapja, na az, marja!

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!