Article Top Ad (AdSense)
Menyhárt Attila a – Four Seasons – KOLLÁZS – Brasserie & Bar vezető cukrásza megnyerte a World Chocolate Masters 2022. február 9-én megrendezett közép-európai fordulóját. A hazai gasztronómia évről évre nagyobb eredményeket ér el. Attilának köszönhetően most először szurkolhatunk a világ legnagyobb nemzetközi cukrász versenyek világdöntőjében, Párizsban. A döntő cukrászviadal 2022. októberében lesz és büszkén drukkolhatunk a hazai siker reményében! Menyhárt Attila fenomenális munkájával nem csak büszkeséget hozott hazánknak, hanem elnyerte a Közép-Európa Csokoládé Mestere címet.
A siker nem jön csak úgy
Menyhárt Attila itthon kezdte, de nem itthon tanulta meg mélységeiben a szakmát. A Gundel elvégzése után egy évig dolgozott itthon, viszont fiatal hévvel, de tudatosan- külföldön kezdett el munkálkodni. Mint ahogy annak idején sokan a vendéglátásból, a biztos jövedelmet hozó hajózásba kezdett. Hosszú, majd tíz szezonon át tartó munkássága során bejárta az egész világot. Aztán Írország, London következett és hosszú évek munkája sztázsolásal, dolgos hétköznapokkal telt. A vendéglátás, a konyha és főleg a cukrászat megismerésének minden aspektusát végigjárta egészen a pincérkedéstől a konyha legmélyebb megpróbáltatásain át. Pontosan ez emelte Menyhárt Attilát a legjobbak közé. Egy szakma szeretetéhez nem kell más csak szív és elhivatottság, amivel ő ezzel rendelkezik. Ennek gyümölcse itt és most beérett.
Furcsa módon- de már ez sok esetben sajnos beigazolódott- nem ismerik a magyar talentumokat egy-egy szakmában. Mindez attól függetlenül, hogy sokan az életüket teszik bele a szakmájukba. Attila is ilyen ember! Egy ember, aki teszi a dolgát, teszi azt, amit a szíve diktál és a szakmájában nem ismer pardont, vagy megalkuvást. Számára a cukrászat, a konyha- egy laboratórium. Nincs mellébeszélés, csak profizmus, nincs laza munka, csak alázat és figyelem. Az elhivatottság mindennapjait megélve, kérdés nélkül teszi azt, amit kell, amit diktál saját magának.
Cukrászat a nagyvilágban
Menyhárt Attila azok közé a cukrászok közé tartozik, akik egyáltalán nem magyar mentalitással mennek be minden nap a munkahelyükre. Ez már magában is fontos, hiszen a külföldi tapasztalatok, a sok évnyi gyakorlás- nemzetközi eredményekre sarkallta őt. Ez által olyan exkluzív magazinba is beválasztották a munkáit, ahol a világ legjobb cukrászai publikálnak. A So Good magazin ( A világ legjobb cukrászati magazinja) kortárs cukrászokat felsorakoztató exkluzív társaságában is szerepelt, immáron két alkalommal is. Itt köztudottan csak komoly szakmaisággal rendelkező cukárszmesterek munkáit, látásmódját, műveit teszik közzé, amit az egész világ elismer.
Büszkeség és Elismerés
A hagyományosan Párizsban megrendezett World Chocolate Masters verseny komoly szakmai elismeréssel jár. Menyhárt Attila a 2022. február 9-én megrendezett közép-európai fordulóján olyan eredménnyel végzett, mely a világdöntőbe juttatta be Magyarországot. A versenyen számottevő fontosságú volt a dizájn és a szakmailag tökéletesen kivitelezett technológia. És teljes mértékig ki volt élezve a csokoládé alapanyagának tökéletes ismerésére.
A verseny amire büszkék lehetünk
A verseny egyéni teljesítmény, mivel semmiféle segítséget nem vehettek igénybe a cukrászok. Az elejétől a végéig mindent maguknak kellett elkészíteni. Négyféle desszertet kellet a zsűri számára prezentálni. Egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum 5 kg súlyú egyedi csokoládé szobrot. A versenyművek elkészítésére mindösszesen 8,5 óra állt rendelkezésre.
Ez által hazánk gasztronómiájának nemzetközi elismerése nem csak a Bocuse d’Or versenyeken való fantasztikus szereplésünkön át ismerszik meg a világban. Menyhárt Attilának köszönhetően immáron a világ cukrászai is felkapták ránk a fejüket. Az édességek mindig is fontos szerepet játszottak, de most egy új szinten érezhetjük át a jelentőségüket.
Címkék: Debic, Menyhárt Attila, World Chocolate Masters
Szerző: Budafoki Tamás
Fotó: Fekete Antonio, Menyhárt Attila
CsokiCOOLtúra: hogyan lehet összekötni a kultúrát a csokoládéval?
Vad ízkombinációk és merész formák – Gerényi Róbert tortacsodái