spot_imgspot_img
spot_img

Nincs farsang fánk nélkül – mentes recept

-

Article Top Ad (AdSense)

Farsang alkalmából olyan recepteket hoztunk, amelyeket mindenki tökéletesen személyre szabhat! Az alaprecept isteni finom fánkokhoz ad útmutatást, de több tippünk is van különböző mentes változatok olajban és sütőben való elkészítéséhez!

Szalagos fánk

A szalagos fánk az oldalán húzódó világosabb, szalagra hasonlító sávról kapta a nevét, amit a forró olaj fest rá sütés közben. Hívhatjuk akár olajban sült fánknak is. Ebben a receptben az a legjobb, hogy mindenki kedvére variálhatja, diétáját vagy érzékenységét figyelembe véve.

Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek és frissek legyenek, főleg az élesztő. Ne feledjük, annak ellenére, hogy „minél több mindentől mentes” fánkokat is szeretnénk enni, cukor nélkül nem lehet jó kelt tésztát készíteni, az élesztő aktiválásához nem elég a xilit vagy eritrit.

Az alaprecept hozzávalói:

300 g liszt

200 ml tej

40 g cukor

2 közepes, vagy 1 nagy tojás

25 g friss élesztő

csipetnyi só

Hogyan lesz belőle mentes recept? A hagyományos lisztet felcserélhetjük gluténmentes lisztre. Az állati eredetű tej helyett tökéletes lehet laktózmentes változat, rizs-, szója-, vagy kókusztej, de még a víz is. Tojásmentesen is elkészíthetjük készen vehető tojáspótló porból, de ezt otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Csak 1 evőkanál őrölt lenmag és kb. 2 evőkanál víz keverékére van szükségünk a házi tojáspótlóhoz.

fánk_pixabay
Kép: pixabay

Elkészítés

A szalagos fánk elkészítése igen egyszerű. Az élesztő felfuttatása után alaposan gyúrjuk össze az összes hozzávalót. Ha már szépen elválik az edény falától, akkor szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, takarjuk le és egy meleg helyen addig kelesszük, amíg kb. a duplájára nő.

A megkelt tésztát egy belisztezett felületen bő ujjnyi vastagra nyújtsuk ki úgy, hogy a tészta belsejét ne érje liszt. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig. Mielőtt megsütnénk őket, mindegyik fánk közepén készítsünk egy kis mélyedést az ujjunkkal, ha később szeretnénk lekvárt vagy más tetszőleges tölteléket rárakni. Ezzel a felével felfelé kell először az olajba tenni.

A sütéshez sok és közepesen forró olajra lesz szükségünk. Érdemes próbasütést végezni, mielőtt több fánkot is beledobnánk az olajba. 3-4 darabnál többet amúgy sem érdemes egyszerre sütni, mert a tészta könnyen lehűti az olajat, emellett kell a hely ahhoz, hogy szép nagyra nőjenek a fánkok. Először fedő alatt süssük kb. 1 percig az egyik oldalát, majd fordítsunk rajta. A fedőt ilyenkor már nem kell visszarakni és a másik oldalát is kb. 1 percig hagyjuk az olajban sülni. Érdemes azonban folyamatosan figyelgetni a folyamatot.

Ahogy megsültek, tegyük a fánkokat rácsra vagy szalvétára, hogy a fölösleges zsiradéktól megszabaduljunk. A mélyedésekbe pedig kedvtől és az adott étrendünktől függően lekvárt, csokoládét vagy bármilyen más finomságot rakhatunk. Ha nem nyomtunk bele mélyedést, akkor egyszerűen egy kis porcukorral a tetején is tálalhatjuk.

Kép: mohakonyha
Kép: mohakonyha

Sütőben sült fánk

Ha el szeretnénk kerülni az olajos ételeket, akkor sem kell lemondanunk a farsangi fánkról! Sütőben is legalább ugyanannyira finoman el lehet készíteni.

Az alaprecept hozzávalói:

300 g liszt

200 ml langyos tej

50 g vaj

1 egész tojás

50 g cukor

15 g élesztő

1 teáskanál vanília kivonat

1 csipet só

A hagyományos alapanyagokat ebben az esetben is bátran felcserélhetjük a számunkra legmegfelelőbb alternatívákkal.

Elkészítés

A tészta elkészítése megegyezik az olajban sült, szalagos fánkéval. Összegyúrjuk, kelesztjük, bő ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Azonban ezeknél a fánkoknál nem elég kis mélyedést nyomni a közepükbe, ezért érdemes kicsit nagyobb köröket szaggatni a tésztából, hogy kisebb szaggatóval a közepét teljesen ki tudjuk lyukasztani.

Ezután letakarjuk, pihentetjük, ahogy a szalagos fánkot is. Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, amíg szép aranybarnák nem lesznek. A tetejére bármilyen kreatív díszítést kitalálhatunk, de kifejezetten jól passzol hozzá a cukormáz és az olvasztott csokoládé.

Kép: unsplash

Jó étvágyat! 😊

Forrás: http://bitly.ws/yCEI

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!