Menstruációs szabadságot vezetnek be Magyarországon

-

A fogalom nem újkeletű, Japánban több mint 60 éve jár a havi plusz szabadság azoknak a nőknek, akiknek az átlagosnál nagyobb fájdalmakkal jár a havi vérzés időszaka. Itthon elsőként a Terézvárosi Önkormányzat fennhatósága alatt álló cégeknél vezették be a menstruációs szabadságot. 

Nyugaton nemrég vezették be

Japánban már több mint 60 éve él a törvény, mely kimondja, hogy a ha egy nő olyan munkahelyen dolgozik, ahol a munkavégzés a görcsöket felerősítheti akkor élhet a plusz fizetett szabadság lehetőségével. A törvény annak idején a női emancipáció egyik sarokkövének számított Japánban, azóta Zambia, Dél-Korea és Indonézia is csatlakozott a nőknek extra szabadságot adók köréhez. Meglepő módon elég sok idő telt el, mire a nyugati országokba is elérkezett az indíttatás.

Idén első nyugati országként Spanyország vezette be a menstruációs szabadságot: itt három nap extra távollétet igényelhetnek a dysmenorrheás nők – ez a fájdalmas, görcsös menstruáció nemzetközi elnevezése. Itt havi három nap fizetett szabadság jár menstruációs szabadság címszó alatt, orvosi igazolás bemutatásának ellenében.

Fekvő nő fájó hassal.
Vannak nők, akik a szüléshez hasonló fájdalmakat élnek át | Fotó: Envato Elements

Magyarországra is elért a menstruációs szabadság

A javaslatot Terézváros polgármestere, Soproni Tamás nyújtotta be a helyi képviselőtestületnek, akik nem sokkal később meg is szavazták azt. Ennek értelmében a terézvárosi önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítanak a fájdalmas menstruációt átélő nőknek.

A spanyol rendszerhez hasonlóan itt is orvosi igazolás szükséges – melyet kétévente meg kell újítani – az extra szabadnapok kivételéhez. Nőgyógyász vagy háziorvos is kimondhatja, hogy ha valakinek a menstruáció az átlagnál nagyobb fájdalommal jár.

“A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni és elvárni, hogy dobj be két Algoflexet meg No-spát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve, vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved.” – nyilatkozta Soproni Tamás terézvárosi polgármester.

Nagyon is szükséges!

Kutatások szerint minden harmadik nőnél erős fájdalommal, hasi görcsökkel – de akár lázzal és fejfájással is – jár a havi vérzés. Olyannyira, hogy vannak, akik a szülést megközelítő fájdalmat is átélnek ilyenkor. Nehéz koncentrálni, fizikai munkát végezni egyenesen képtelenség, és a teljesítményt elvárni a fájdalmak közepette eléggé abszurd.

Középiskolás koromban szintén szenvedtem az erős alhasi fájdalmaktól. Matek óra közepén, amikor már tényleg a mozgás is nehezemre esett, kedves Tanár Úr kihívott felelni.

Ilyenkor nehéz mit mondani, a menstruációt egyébként is övezi egyfajta tabusítás, nem beszélünk ezekről a fájdalmakról – főként nem egy 60 éves “bácsinak” tinilányként. Nem tudtam mondani semmit, lefagytam, viszont megmozdulni nem bírtam, mert a görcs összehúzta az egész testemet. Csak annyit bírtam kinyögni, hogy nagyon fáj a hasam, most nem megy. Természetesen a sztori vége egy teljes osztály előtti megszégyenítés és egy nagy egyes lett. Azóta is feljön bennem a szégyenérzet, ha erre az esetre gondolok.

Az már más kérdés, hogy nőktől elvárják, hogy semmilyen fájdalomról ne beszéljenek – legyenek erősek, okosak, szemrebbenés nélkül tűrjék a fájdalmat, lássák el a háztartást, teljesítsenek tökéletesen a munkahelyen, mellette természetesen kivételes szeretőként és perfekt családanyaként is funkcionáljanak. Mintha valahogy érezni bűn lenne, és csak az az elfogadható, ha valaki tökéletes szervezettséggel, összeszedetten zokszó nélkül végigrobog az életen. De ez már egy másik cikk témája.

Fiatal nő az ágyban
Ilyenkor nehéz kikelni az ágyból | Fotó: Envato Elements

Soproni Tamás for president!

Valahogy belénk égett ez a szégyen szenvedni, szégyellnivaló ha fáj, és csak akkor érsz valamit, ha erős nő vagy, a hasi görcsökről hisztizni ciki, különben sem fájhat az annyira. Hát elmondanám, hogy de igen. Annyira is fájhat, hogy ügyeletre kell rohanni fájdalomcsillapító injekcióért, vagy annyira is, hogy a fiatal lány kiájuljon az iskolapadból. És ilyenkor nem létezik más, hiába próbálnánk teljesíteni, odafigyelni, elvonatkoztatni – van a biológiai fájdalomnak olyan szintje, amikor tényleg csak a fekvés, a fájdalomcsillapítók és az alvás segíthet. A fájdalom mellé pedig még társul a “gyenge vagyok” érzése is, ami lelkileg is megterheli az embert – ha nem lenne elég a fizikai fájdalom.

Nem beszélve arról, hogy a fájdalmas menstruáció akár az endometriózis előjele is lehet, ami krónikus betegség és mielőbbi kezelést igényel.

Én nagyon örülök, hogy ez a dolog elért Magyarországra is, ugyanis nők ezrei szenvednek havonta akár több napon át és még csak szólni sem mernek róla, mert a fájdalmas menstruáció tabunak számít és félnek, hogy kiröhögi őket a férfi főnökük, rásütik a gyenge vagy a munkakerülő jelzőt.

Szerencsére egy jobb világ felé tartunk, ezt mutatja a menstruációs szabadság bevezetése is. Én személy szerint köszönöm Soproni Tamásnak, hogy FÉRFIKÉNT felszólalt értünk, havonta szenvedőkért és bízom benne, hogy sok cég példát vesz a terézvárosi vezetőségtől. És annál is többen merjük majd igénybe venni.

Források: Egészségkalauz, ELLE, Life

Összefogás a menstruációs szegénység enyhítéséért

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!