spot_imgspot_img
spot_img

Menorca: a strandoké a főszerep!

-

Article Top Ad (AdSense)

Spanyolország zöld listára helyezte Magyarországot, így oltási igazolvány vagy tesztkötelezettség nélkül érkezhetnek az utasok a népszerű mediterrán országba.

A beutazás előtt 48 órával mindössze a spanyol kormány oldalán található hivatalos adatlap kitöltésére van szükség. A listát az egészségügyi helyzet függvényében hetente felülvizsgálják, érdemes tájékozódni indulás előtt az épp aktuális szabályokról.

A Spanyolországhoz tartozó A Kanáriszigetek egy hét szigetből álló szigetcsoport a végtelen Atlanti óceánban, ide tartozik LanzaroteGran Canaria és Fuerteventura szigete, TenerifeLa PalmaGomera és El Hierro. A Baleár-szigetek Mallorca, Menorca és Ibiza szintén nagyon közkedveltek.

Most a britek, olaszok és franciák exkluzív nyaralóhelyét, Menorcát mutatjuk be.  

Az idén a tömegturizmussal nem kell számolni, ám nem magányosan bóklászik a turista a patyolat tiszta utcákon, vagy élvezi a mindenhol kristálytiszta és langyos Földközi-tenger simogató hullámait. Kevés a látogató, a szigetre jellemző, egységesen hófehér festésű, zöld zsalugáteres privát nyaralók többsége üresen áll.

A koronavírus járvány miatt otthon maradtak a britek, aminek számunkra előnyei is vannak. Alaposan lementek a szállodai árak, és így egy korábban méregdrága, elegáns hotelben most átlagos Nyugat-európai áron lehet megszállni.

Spanyolország legszebb strandjai

 A zöld számos árnyalatában pompázó földi paradicsom több csodás strandot rejt, mint Mallorca és Ibiza együttvéve. A több mint 75 fürdőhely egyharmada pedig teljesen érintetlen.

A szárazföldről is könnyedén lehet megközelíteni olyan kristálytiszta, türkizkék színű, apró és természetes kialakítású öblöket, amelyekben a strandolás általában a hajóval, vitorlással rendelkezők kiváltsága.

Igaz néha 15-20 percet kell gyalogolni, hogy elérjük, de megéri. Változatos partszakaszok várják a  égszínkék tengerben megmártózni vágyókat: a sziget déli partjainál karibi jelleg, fehér homokos, a többi aranybarna- vörös homokos, sziklás, vagy aprókavicsos. Nem lehet melléfogni, mindegyik a maga nemében varázslatos és tiszta. Bár a turisták kényelmét szolgálják, hihetetlen összhangban lettek kialakítva a természettel, tájidegen anyagok felhasználása nélkül.

A fürdőhelyek mottója tökéletesen visszaadja az egész szigetre jellemző mentalitást: Ne hagyd itt az ökológiai lábnyomodat! Azon pedig nem kell csodálkozni, hogy errefelé  minden strandon felbukkannak monokinizők és nudisták. A legszebb strand címet a Cala Mitjaneta nevű öblöcske érdemelte ki, muszáj kipróbálni!

 

Napközben kihaltak a városok

A sziget két nagy városa a főváros, Mahón, katalánul Maó és Ciutadella, ahol katalán lakosság nagy számban él. Napközben mindkettő szinte kihalt, csak este merészkednek elő lakói a napfénytől védő zsalugáterek mögül.

A főváros rendelkezik a legnagyobb természetes hajókikötővel, amely partján impozáns villákban élnek a jómódúak. Ciutadella egy kilométer hosszú belvárosi kikötője mellett az óváros is rejteget látnivalót.

Hangulatos az apró kis terek és utcák között barangolni a mór és 17. századi olasz stílusú épületek között. Minden tökéletesen tiszta, az épületek jól  karbantartottak. Több belvárosi ház is street art rajzokkal van dekorálva, amely modernsége egyáltalán nem zavarja a szemet, beilleszkedik az utcaképbe.

 

Több ezer éves emlékek

Számos maradványa fellelhető a Menorcán és Mallorcán elterjedt, ókori talayotikus kultúrának, érdemes legalább egyet felkeresni. A legismertebb és legegyedibb látnivaló a Naveta d’ Es Tudons, ami egy fordított hajó alakú kollektív, ősi temetkezési kamra a bronzkorból, a Krisztus előtti 1400-as évekből. Bár régóta tudtak a létezéséről, csak 1959-60-ban ásták ki és restaurálták.

A kb. 4000 éves Torre d`en Galmes pedig a  Baleár szigetek legnagyobb őskori településének romjait rejti.

Barlangbárból csodálni a naplementét

A sziget legmenőbb helye a Cova d’en Xoroi, ami a meredek sziklafalba vájt hatalmas barlangbár, számos terasszal kombinálva. Az arcodon érzed a hűs szellőt és a lemenő nap melegét, ha pedig lenézel, látod, ahogy a mélykék tenger nyaldossa a sziget szélét. Illik szépen felöltözni, nem engedik be a strandról fürdőgatyában érkező vendéget. Már délután is látogatható, de a naplemente innen egészen különleges, nem véletlenül állnak a turisták tömött sorban bejutásra várva. A Covid miatt viszont késő este bezár. A barlangot romantikus legenda övezi: Eszerint egy kalózt és kedvesét, egy helyi lányt bújtatta, akinek az apja nem lelkesedett a szerelmükért. Sokáig boldogan éltek elbújva ebben a barlangban, ám amikor lebuktak, a fiú a meredek szikláról tengerbe vetette magát, és örökre eltűnt.

Amit még érdemes megnézni

Már messziről kimagaslik a sziget legészakibb csücskén álló világítótorony, a Far de Cavalleria, amely látogatható. Menorca közepén található legmagasabb pontra, a 358 m magas Monte Toro-ra is érdemes felmenni, ahonnan az egész   szigetet jól be lehet látni. A hangulatos kávézó és kolostor mellett található 16. századi, felújított barokk templomban pedig a tűző nap elől elbújva megpihenhetünk egy kicsit a kellemes hűvösben.

Az, hogy szigeten a sajtkészítésnek hagyománya és kultúrája van, onnan is észrevehető, hogy mindenfelé békésen legelésző teheneket látunk a domboldalakon. Számos gazdaság látogatható és ad ízelítőt a speciális termékeiből. A legelegánsabb a több mint 100 éves Hort San Patrici, amely Baleár-szigetek agroturizmusának elismert példája, a minőség, a hagyomány, a szenvedély és a föld iránti szeretet jelképe. Egy butikhotellá alakított elegáns 8 szobás történelmi ház bújik meg a pálmafák alatt és a kiterjedt szőlőültetvények között. Saját termékeik és a menorcai konyha ihlette éttermet is kialakítottak, de egy külön épületben laza sajtkóstolóra is szívesen látják a betévedő turistákat.

Menorca minden tekintetben egy varázslatos nyaralóhely, ahol Spanyolországban legkeletibb pontjaként  elsőként jön fel a nap, és legelőször lehet csodálni a naplementét.

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!