Menopauza: tabutéma és egy új szakasz kezdete

-

Egy tabutéma, amiről soha nem akarunk beszélni róla, pedig minden nőt utolér. Lehet, hogy még messze van, lehet, hogy öt vagy tíz év múlva köszönt be, de mindenesetre mi, akik a negyvenes éveinket tapossuk előbb-utóbb szembe kell nézzünk vele. És ahhoz képest, hogy mennyi embert érint, nagyon keveset tudunk róla.

Sok nő a mai társadalomban igen keveset tud a menopauzáról és a folyamat kezdetét jelentő perimenopauzáról. De  a termékenység vége nem a vég kezdetét jelenti és hamarosan be is bizonyítjuk, hogy miért, de előbb nézzük, hogy mit jelent maga a menopauza és milyen tünetei vannak.

Menopauza és perimenopauza (vagy premenopauza)

A menopauza az élet természetes része – amely kizárólag a nőknél fordul elő – úgy általában 45-55 éves korunk között. Szó szerint azt jelenti, hogy a menstruáció vége, vagyis a gyakorlatban ez az az időszak, amikor 12 egymást követő hónap telik el menstruáció nélkül. A petefészek aktivitása harmincas éveinktől kezdve egyre csökken, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel. Ezeknek a csökkenésével megszűnik a nőknek azon képessége, hogy gyermeket tudjanak szülni.

A perimenopauza vagy klímax a menopauza előtti időszak, amikor a legtöbb nő már megtapasztalja a különböző tüneteket. Minimum egyet mindenki megérez, (állítólag 35 tünete is lehet), és akár 10 évig is eltarthat. A tünetek a hőhullámoktól kezdve az éjszakai izzadáson, a hüvelyszárazságon át a nemi vágy csökkenéséig vagy a fokozott feszültségérzetekig terjedhetnek. De ugyanígy lehet visszatérő fejfájás, szédülékenység, rossz közérzet.

A termékenység, amely általában a 40-es éveink közepén befejeződik, felnőtt életünk kevesebb, mint felét teszi ki. Aztán, ha szerencsénk van, van még 30-40 évünk arra, hogy sok minden mást is csináljunk. Mielőtt azonban elsiratnánk nőiségünket, gondoljunk bele abba, hogy milyen szokatlan és furcsa, hogy az emlősöktől eltérően az emberi faj még sokáig képes élni azután, hogy nem tud már világra hozni utódokat. A legtöbb állat fiatalkorától kezdve egészen időskoráig képes a reprodukciós folyamatokra. Így van ez a nyulaknál, de az elefántoknál és a csimpánzoknál is. Nálunk, nőknél mégsem…

menopauza-klimax-nő-kutya
Fotó: pexels.com

Menopauza, mint tudományos rejtély

Tulajdonképpen egy tudományos rejtély, hogy a nőknél miért folytatódik tovább az élet, miután a szaporodási funkció megszűnt. Nem csoda, hogy ez a korszak néhány nagy elméjét is foglalkoztatja. Vannak, akik a történelemben keresik a válaszokat, mint Susan Mattern, az Egyesült Államokbeli University of Georgia történésze. A The Slow Moon Climbs The Science, History, and Meaning of Menopause című könyvének központi gondolata, hogy a menopauza egészen új szerepeket is lehetővé tesz a nők számára, és úgy vélekedik, hogy a menopauza kulcsfontosságú az emberi faj sikereihez.

Az emberiség vadászó-gyűjtögető korában a törzseknek szükségük volt a termelők és a fogyasztók egyensúlyára: azokra, akik élelmet hoztak, és azokra, akik megették. A legtöbb felnőtt mindkettőre képes volt. De a gyerekek nem, akik az agyi fejlődés hosszú ideje miatt függőek maradtak az őket ellátó felnőttektől. Döntő fontosságúak voltak tehát a törzsnek azon tagjai, akik egynél több ember számára hozhattak ennivalót. Susan Mattern azt állítja, hogy a menopauza valószínűleg akkor alakult ki, amikor millió évekkel ezelőtt eltértünk a csimpánzoktól. A gyermekvállalás korlátozása a fiatalabb nőkre, akiknek utódait az idősebb nők gondozhatják, lehetővé tette, hogy az emberi faj egy válságból vagy nagy járványból vissza tudjon térni az életbe. A termékeny nők gyorsan szaporodhattak, de egyetlen nő sem volt képes rá élete végéig, amellyel megkímélte a törzset a túlnépesedés kockázatától, ugyanakkor értékes munkaerő maradt.

A mezőgazdaság megjelenésével a menopauza még mindig fontos célt szolgált. “A parasztcsalád legvirágzóbb időszaka a menopauza utáni időszak volt” – érvel könyvében Mattern – “amikor az idősebb gyermekek segíthettek, és a családnak már nem született újabb tagja, akit támogatni kellett.” Manapság, amikor kevesebb gyermek születik és több az erőforrás, a klimaxon átesett nők, akik a történelem során energiafeleslegüket idáig családjuk túlélésének elősegítésére használták fel, ma már más módon is felhasználhatják.

Vagyis a menopauza nem a női élet végét jelenti, hanem valami egészen újnak a kezdetét. 

menopauza-női egészség-klimax
Fotó: pexels.com

A menopauza, mint tabutéma

A menopauzát gyakran tabutémának tekintik, és mivel alig beszélünk róla, még mindig nagyon keveset tudunk a menopauzális tünetekről és megfelelő kezelésükről. Jó lenne a menopauzáról és a klímaxról pozitívan beszélni. Talán többen vagyunk, akik szeretnénk ezzel a témával többet foglalkozni, hogy a társadalom ne hisztiként és elmebajosként kezelje a változókorban lévő nőt, hanem egyenrangú partnerként, aki éppen egy teljesen természetes testi folyamatot él át. Szeretnénk, ha a menopauza tüneteinek megértésében fennálló szakadék csökkenthető lenne és a társadalom megértéssel fordulna a menopauza folyamatát átélő nő felé.

A menopauza tüneteinek kezelése a hormonális változások miatt nőgyógyászati vizsgálatot igényel, amely során hormonvizsgálatokkal állapítják meg a csökkenő hormonszintet. És ugyan ma már sok alacsony hormontartalommal rendelkező készítmény áll rendelkezésre, mi nők talán többen is vagyunk, akik hormonok szedése mellett (helyett)  öngondoskodási módszerekkel is kezelnénk a tüneteket (mint például a vény nélkül kapható növényi termékek, vitaminok szedése, környezetünk és viselkedésünk megváltoztatása), amelyhez szerencsére már nagyon sok megfelelő szakértelemmel rendelkező segítőt lehet találni.

Nem csak mi nők, hanem a férfiak is öregszenek és változnak, a kor előrehaladtával ők is érzik a veszteséget és a bizonytalanságot. Átlépve az élet közepét nők és férfiak egyaránt küzdenek a szakmai ambíciók újrakalibrálásáért és az erősebb társadalmi és intim kapcsolatok kiépítéséért. Ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy beszéljen a változókorról és a  menopauzáról. Ha szenvedsz, mondd el a kollégáidnak, a gyerekeidnek, a barátaidnak, és a partnerednek is. A menopauza nem határoz meg Téged. Csak ott van a háttérben, miközben az élet folyik tovább. Nem kell, hogy egy ijesztő vagy kínos időszak legyen.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

„Az érzékeny férfi már nem kínos”

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!