Mennyei bor és étel párosítások, amiket legalább egyszer ki kell próbálnunk

-

A különböző borok és a hozzá illő ételek párosítása csodás gasztronómiai élményt adhat. Fontos tudnunk a passzoló aromákat, ízeket és az egyes borok jellemzőit ahhoz, hogy fenséges kettőst hozzunk létre. Ha szeretnéd lenyűgözni a vacsoravendégeket borszakértelmeddel, vagy egyszerűen csak az éttermi rendelésedhez választanál ahhoz illő nedűt, ez a cikk Neked való!

Előétel, saláta

A hagyományos vörös húshoz vörös, fehérhez fehér elmélet a mai konyhaművészet területén már megkopni látszik. A minőségi borok kínálata folyamatosan növekszik, és a bor-étel párosításban is nagyobb teret kap a kísérletező kedv és a személyes ízlés. Előételhez nem ajánlott testes, nehéz bort felszolgálni, mert eltelíthet a többi fogás előtt. A szakértők könnyed és magasabb savtartalmú fehéret javasolnak, ez kifejezetten igaz a zöldségek felhasználásával készült fogásokra. Egy finom Olaszrizlinggel nem lőhetünk mellé. Gyakori a különböző borok sajtokkal történő párosítása, ami nem meglepő, mert csökkenti a bor savas érzetét és ezért remek párost alkot a két összetevő.

„A vörös bor megy a puha vagy az erősebb, keményebb sajtokhoz is. Az érett és intenzív ízesítésűekhez az édesebb borok illenek. A kecskesajthoz a száraz fehér borok illenek, míg a lágyabbak a gyümölcsösebb ízvilágú borokkal kedvelik egymást. A puha sajtok, mint a camember és brie, ha nem túl érettek, szinte bármilyen vörös borral összehozhatóai, beleértve a zinfandelt és a vörös burgundit is” – GastroGuide

Forrás: Matchingfoodandwine

Kell-e bor a leves mellé?

Nem nagyon volt még ilyenben részem, és logikusan arra gondoltam, hogy egy meleg leves és a bor kompozíciója nem lehet egy kellemes élmény. Nagyon mellé lőttem ezzel a gondolattal, a Borételhez információi alapján. A hozzáértők szerint a tyúkhúsleves is működik egy száraz Olaszrizlinggel, zöldség krémleveshez pedig magasabb alkoholtartalmú, testes fehér illik, például egy Hárslevelű. A klasszikus magyar gulyáslevest vagy halászlevet vörösborral érdemes kísérnünk, egy alacsony tanninú Kékfrankossal remek kompozíciót alkotnak. Az édeskés és könnyed gyümölcsleveshez egy rosé bort is lekaphatunk a polcról.

Forrás: Getty Images

A tenger gyümölcsei

Elterjedt vélekedés, hogy a hal-fehérbor páros igazán jó gasztronómiai ízvilágot eredményez, ám érdemes itt is eltávolodni a bevett szokásoktól, és új hagyományokat teremteni.

„A hal fűszerezése, elkészítése és a hozzá kínált köret is befolyásolhatja a tökéletes bor kiválasztását. Az édesvízi halak ha a köret nem túl domináns akkor kedvelhetik a savasabb nem túl nagy testű fehér borokat. Viszont ha például édesburgonya vagy sütőtök is szerepel a tányéron egy nagyobb testű minerális tokaji vagy somlói fehér szép egyensúlyt tud teremteni az édes és a sós ízek között.” – Bottlelife

A paradicsomos kagyló esetében az gasztronómiai élményt szintén egy rosé segítségével tehetjük még teljesebbé, a rákhoz pedig édeskés, magas alkoholtartalmú fehérbor illik, amely jellemzők a Furmintra nagyon illenek.

Forrás: MercuryNews

Szárnyasok

Az éttermek kínálatában sokszor találkozhatunk a rozé kacsamell – pinot noir kombinációval. Fontos kiemelni, hogy könnyed húshoz semmiképp ne válasszunk nehéz, testes nedűt, mert ebben az esetben a bor markáns jegyei dominálnak majd, és az étel aromái semmissé válnak.  Alapszabály, hogy a fogás meghatározó ízéhez alakítsuk a kísérő bor kiválasztását, tehát például ha egy erős fokhagymás szószban tálaljuk fel a szárnyast, akkor az uralkodó eszencia a mártás és ehhez kell igazodnunk a borválasztásnál. Tejszínes öntethez testes fehérbor dukál, például egy Chardonnay. Csirkepörkölthöz bátran vegyünk elő egy alacsony tanninú Kékfrankost, grillezett szárnyashoz pedig könnyű, száraz fehérbor  – például Szürkebarát, vagy Olaszrizling – a legjobb választás.

Forrás: Food and Wine

Vörös húshoz vörös bor?

A nagyobb testű állatok húsa nehezebb ételnek számit, ezért bármikor jöhet hozzá egy testesebb vörösbor. Merlot, Cabernet Franc, Egri Bikavér….Van választék bőven. Testesebb, zsírosabb fogásoknál a vörösborok savtartalma segíti az emésztést is.

 „Emlékezetes párosítás akkor jön létre, ha vagy hasonlóságok mentén történik, vagy ha erőteljes kontrasztok jönnek létre a zamat a test, textúra, intenzitás és íz viszonylatában.” GastroGuide

Minden párosításra igaz, hogy az étkezés közben kell kortyolgatunk a kiválasztott nedűt, tehát az ételnek és a bornak találkoznia kell a szánkban a harmónia létrejöttéhez. Sült sertéshúshoz a szakemberek Kékfrankost ajánlanak, rántott húshoz pedig a magas alkohol tartalmú fehérbor hozza ki a legjobban az aromákat. Marhahúsból készült steaknél is jó döntés egy Kékfrankos, vadaknál pedig a nagytestű, tanninban gazdag vörösborok működnek igazán. Cabernet Sauvignon vagy Merlot is kerülhet a pohárba egy szarvaspörkölt kiegészítéseként.

Forrás: Alibaba

Desszert

Desszertekhez általában Tokaji Aszút szolgálnak fel egy átlagos családi ebéd során. A borszakértők szerint okosan kell választani ilyenkor, az édes borok magas savtartalommal rendelkeznek és a magas cukortartalommal együtt csodás gasztronómiai élményt adnak. Egy isteni Rákóczi túróshoz bátran öntsünk egy pohárka Holdvölgy Aszút, ez a máglyarakással is abszolút működik.  Figyeljünk oda, hogy a választott bor mindig édesebb legyen mint a desszertünk, különben az édesség cukortartalma elveszi a nedű aromáit.

Forrás: WinePair

Összességében abszolút egyéni ízlés függvénye ez a kalandokkal teli terület, bátran kísérletezzünk és találjuk meg a számunkra mennyei ízélményt adó párosításokat. A magyarországi borvidékek felfedezéséhez olvasd el ezt a cikkünket is.  

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!