Mikor a tavasz megemeli kalapját, beköszön hozzánk, egy új kezdet ajtajában járunk. A szunnyadó természet ébredezik téli szendergéséből. Elkezdődik egy intenzív folyamat a növények,...
Két nő. Anya és lánya. Egy nagyszerű tér és vállalkozás, amelyet együtt hoztak létre. Egy olyan szakmában, ahol hagyományosan nem a nőké a főszerep....
A fenntartható vagy ökotudatos gardrób létrehozásának ötlete elsőre ijesztőnek tűnhet, mert a legtöbben még mindig ragaszkodunk a megszokott márkákhoz, és félünk attól, hogy korlátozva...
Kevés olyan kulturális jelenség van, ami annyira meghatározná az ország nagyvárosainak utcaképét, mint a JCDecaux immár ötéves Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázata, melyet...
A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja szigorú diétáját, amely sok felnőttön is kifogna. Ezért anyukája a NEO Magyar...
Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Örömteli, hogy a világ több mint 24 országában...
Két nő. Anya és lánya. Egy nagyszerű tér és vállalkozás, amelyet együtt hoztak létre. Egy olyan szakmában, ahol hagyományosan nem a nőké a főszerep....
Balázsovits Edit soha nem a könnyebb utat választotta. Bár híres színészcsaládba született, megküzdött mindenért. Nem volt szerepálma, mégis álomszerepeket kapott. Olyanokat, mint Veta Simmons...
Heim Georgina diplomás táplálkozástudományi szakértő, sporttáplálkozási menedzser, hormontanácsadó, életmód- és gasztroblogger. A StopSugar oldalán hasznos tanácsokat oszt meg a táplálkozásra tudatosan odafigyelő olvasóival, és...
Az elektromos és villamosított hajtások terjedésével az új Kia Niro kézenfekvő megoldást kínál mindazoknak a vásárlóknak, akik éppen első lépéseiket készülnek megtenni a fenntartható...
Az AMG az 55. születésnapját ünnepli – a vásárlók pedig exkluzív, különleges modelleknek örvendhetnek az évforduló kapcsán. A G-osztályra épülő „Edition 55” kiadás után...
A Mercedes-Benz VISION EQXX útnak indult, hogy a valóságban is bizonyítsa kimagasló hatótávolságát és hatékonyságát. Sindelfingenből indulva a svájci Alpokon és Észak-Olaszországon át egészen...
Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a siker a 2021-es Év Autója díjas Yaris padlólemezére épülő vadonatúj Yaris Cross DNS-ében van. A Toyota vadonatúj slágervárományos crossovere...
Tulipánvirágzás Hollandiában, reneszánsz szobrok felfedezése Olaszország leghíresebb kertjében, sziklafalon megbúvó botanikuskert Spanyolországban – a Kiwi.com Európa olyan pontjaira kalauzol, amelyek ugyan egész évben varázslatosak,...
Impozáns hegyek, festői tavak és folyóvölgyek, lenyűgöző vízesések, nagyszerű építészet és rengeteg gasztronómiai élmény – a bécsi szelettől az alpesi garnéláig, egy pohár...
Április 28-án, a korábbi évekhez hasonló nagyszabású gálaest keretében adta át partneri elismeréseit a Budapest Airport. Az 1. Terminál épületében megrendezett eseményen a repülőtér...
Pierce Brosnan leginkább James Bondként égette be magát az emlékezetünkbe.
2001-ben a People magazin a világ legszexibb férfijának választotta, ami nem is meglepő. Lassan a...
Nyolc segélyszervezet a magyar zenei élet legnevesebb előadóit kérte fel, hogy egy közös jótékonysági koncert keretében művészetükkel hitet tegyenek a béke és a szeretet...
A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező...
Magyarországon a Yettel elsőként indít 5G technológián alapuló, lakossági ügyfeleknek szóló otthoni internetszolgáltatást, és ezzel tovább bővíti otthonokba szánt megoldásainak körét. A korlátlan adatforgalmat...
Az LG Electronics bekerült a fenntarthatóság globálisan vezető vállalatait rangsoroló Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe, amely az S&P Global vállalati fenntarthatósági értékelésein alapul. Az LG-t...
Szinte biztos te is beleszaladtál már a hibrid háború kifejezésébe. Hallottad a hírekben vagy a neten találkoztál vele egy cikkben. Manapság pedig csapból is...
A tavaszi nagytakarítással gyakran együtt jár gardróbunk rendezése és a rég nem használt, feleslegessé vált ruháink kiválogatása is. Több lehetőségünk is van, amikor a...
A fenntartható vagy ökotudatos gardrób létrehozásának ötlete elsőre ijesztőnek tűnhet, mert a legtöbben még mindig ragaszkodunk a megszokott márkákhoz, és félünk attól, hogy korlátozva...
A meztelen kertészetkedés világnapját 2005-ben indította el egy nudista szervezet, a Body Freedom Collaborative. A nap célja, hogy segítsen az embereknek felszabadítani magukat, és...
A MET Gála a világ egyik leghíresebb divateseménye, hosszú múltra tekint vissza az emlékezetes ruhákat tekintve, és ez idén sem volt másképp. A hivatalos...
Május 4. napján a tűzoltókat ünnepeljük! Íme néhány szívmelengető történet, ami emlékeztet minket arra, milyen fontos munkát végeznek ők nap mint nap, akár az...
Dr. Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Örömteli, hogy a világ több mint 24 országában...
Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.
Tudatos döntéseket hozni nem mindig egyszerű, ám egyre több segítséget,...
Budapesten, a Westendben április 22-én, a Föld napján nyílt meg a ReStore használtruha-gyűjtő helyisége. Egy igazán nemes cél érdekében alakították ki az első emeleti...
Mikor a tavasz megemeli kalapját, beköszön hozzánk, egy új kezdet ajtajában járunk. A szunnyadó természet ébredezik téli szendergéséből. Elkezdődik egy intenzív folyamat a növények,...
A SALDO Zrt., mely Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi...
Két nő. Anya és lánya. Egy nagyszerű tér és vállalkozás, amelyet együtt hoztak létre. Egy olyan szakmában, ahol hagyományosan nem a nőké a főszerep....
Ma Magyarországon a regisztrált munkanélküliek száma a KSH év eleji adatai alapján nagyjából 300.000 fő, ami a teljes lakosságnak csupán a 3%-a. Ez a...
A filmsztár a napokban vette meg 4 milliárd forintért egy Los Angeles-i 42 emeletes, 2010-ben épült felhőkarcoló legfelső, penthouse lakását. Az épület nagyon népszerű...
Pierce Brosnan leginkább James Bondként égette be magát az emlékezetünkbe.
2001-ben a People magazin a világ legszexibb férfijának választotta, ami nem is meglepő. Lassan a...
57 éves lett a 80-as évek egyik szupermodellje, aki az elmúlt években annyira elcsúfult egy rosszul sikerült szépészeti beavatkozás után, hogy teljesen visszavonult a...
A magyar kriminológia eddigi történetének legkegyetlenebb rablógyilkossága, a móri mészárlásként is nevezett bankrablás pontosan 20 éve történt. Az elkövetőt évekig kereste a rendőrség, végül...
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom a világ legnagyobb humanitárius hálózata, amelyet hagyományosan május 8-án ünnepelnek.
Mindenki hallott már róluk, de kevesen ismerik őket....
Nyolc segélyszervezet a magyar zenei élet legnevesebb előadóit kérte fel, hogy egy közös jótékonysági koncert keretében művészetükkel hitet tegyenek a béke és a szeretet...
A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező...
2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés és biztos, hogy kihagyhatatlan lesz. Jelentős változtatásokkal készülnek a 28. fesztiválra.
A Sziget Budapest elsőszámú turisztikai attrakciója. A...
A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.
Először 1973-ban tartották meg...
Mennyei bor és étel párosítások, amiket legalább egyszer ki kell próbálnunk
A különböző borok és a hozzá illő ételek párosítása csodás gasztronómiai élményt adhat. Fontos tudnunk a passzoló aromákat, ízeket és az egyes borok jellemzőit ahhoz, hogy fenséges kettőst hozzunk létre. Ha szeretnéd lenyűgözni a vacsoravendégeket borszakértelmeddel, vagy egyszerűen csak az éttermi rendelésedhez választanál ahhoz illő nedűt, ez a cikk Neked való!
Előétel, saláta
A hagyományos vörös húshoz vörös, fehérhez fehér elmélet a mai konyhaművészet területén már megkopni látszik. A minőségi borok kínálata folyamatosan növekszik, és a bor-étel párosításban is nagyobb teret kap a kísérletező kedv és a személyes ízlés. Előételhez nem ajánlott testes, nehéz bort felszolgálni, mert eltelíthet a többi fogás előtt. A szakértők könnyed és magasabb savtartalmú fehéret javasolnak, ez kifejezetten igaz a zöldségek felhasználásával készült fogásokra. Egy finom Olaszrizlinggel nem lőhetünk mellé. Gyakori a különböző borok sajtokkal történő párosítása, ami nem meglepő, mert csökkenti a bor savas érzetét és ezért remek párost alkot a két összetevő.
„A vörös bor megy a puha vagy az erősebb, keményebb sajtokhoz is. Az érett és intenzív ízesítésűekhez az édesebb borok illenek. A kecskesajthoz a száraz fehér borok illenek, míg a lágyabbak a gyümölcsösebb ízvilágú borokkal kedvelik egymást. A puha sajtok, mint a camember és brie, ha nem túl érettek, szinte bármilyen vörös borral összehozhatóai, beleértve a zinfandelt és a vörös burgundit is” – GastroGuide
Forrás: Matchingfoodandwine
Kell-e bor a leves mellé?
Nem nagyon volt még ilyenben részem, és logikusan arra gondoltam, hogy egy meleg leves és a bor kompozíciója nem lehet egy kellemes élmény. Nagyon mellé lőttem ezzel a gondolattal, a Borételhez információi alapján. A hozzáértők szerint a tyúkhúsleves is működik egy száraz Olaszrizlinggel, zöldség krémleveshez pedig magasabb alkoholtartalmú, testes fehér illik, például egy Hárslevelű. A klasszikus magyar gulyáslevest vagy halászlevet vörösborral érdemes kísérnünk, egy alacsony tanninú Kékfrankossal remek kompozíciót alkotnak. Az édeskés és könnyed gyümölcsleveshez egy rosé bort is lekaphatunk a polcról.
Forrás: Getty Images
A tenger gyümölcsei
Elterjedt vélekedés, hogy a hal-fehérbor páros igazán jó gasztronómiai ízvilágot eredményez, ám érdemes itt is eltávolodni a bevett szokásoktól, és új hagyományokat teremteni.
„A hal fűszerezése, elkészítése és a hozzá kínált köret is befolyásolhatja a tökéletes bor kiválasztását. Az édesvízi halak ha a köret nem túl domináns akkor kedvelhetik a savasabb nem túl nagy testű fehér borokat. Viszont ha például édesburgonya vagy sütőtök is szerepel a tányéron egy nagyobb testű minerális tokaji vagy somlói fehér szép egyensúlyt tud teremteni az édes és a sós ízek között.” – Bottlelife
A paradicsomos kagyló esetében az gasztronómiai élményt szintén egy rosé segítségével tehetjük még teljesebbé, a rákhoz pedig édeskés, magas alkoholtartalmú fehérbor illik, amely jellemzők a Furmintra nagyon illenek.
Forrás: MercuryNews
Szárnyasok
Az éttermek kínálatában sokszor találkozhatunk a rozé kacsamell – pinot noir kombinációval. Fontos kiemelni, hogy könnyed húshoz semmiképp ne válasszunk nehéz, testes nedűt, mert ebben az esetben a bor markáns jegyei dominálnak majd, és az étel aromái semmissé válnak. Alapszabály, hogy a fogás meghatározó ízéhez alakítsuk a kísérő bor kiválasztását, tehát például ha egy erős fokhagymás szószban tálaljuk fel a szárnyast, akkor az uralkodó eszencia a mártás és ehhez kell igazodnunk a borválasztásnál. Tejszínes öntethez testes fehérbor dukál, például egy Chardonnay. Csirkepörkölthöz bátran vegyünk elő egy alacsony tanninú Kékfrankost, grillezett szárnyashoz pedig könnyű, száraz fehérbor – például Szürkebarát, vagy Olaszrizling – a legjobb választás.
Forrás: Food and Wine
Vörös húshoz vörös bor?
A nagyobb testű állatok húsa nehezebb ételnek számit, ezért bármikor jöhet hozzá egy testesebb vörösbor. Merlot, Cabernet Franc, Egri Bikavér….Van választék bőven. Testesebb, zsírosabb fogásoknál a vörösborok savtartalma segíti az emésztést is.
„Emlékezetes párosítás akkor jön létre, ha vagy hasonlóságok mentén történik, vagy ha erőteljes kontrasztok jönnek létre a zamat a test, textúra, intenzitás és íz viszonylatában.” GastroGuide
Minden párosításra igaz, hogy az étkezés közben kell kortyolgatunk a kiválasztott nedűt, tehát az ételnek és a bornak találkoznia kell a szánkban a harmónia létrejöttéhez. Sült sertéshúshoz a szakemberek Kékfrankost ajánlanak, rántott húshoz pedig a magas alkohol tartalmú fehérbor hozza ki a legjobban az aromákat. Marhahúsból készült steaknél is jó döntés egy Kékfrankos, vadaknál pedig a nagytestű, tanninban gazdag vörösborok működnek igazán. Cabernet Sauvignon vagy Merlot is kerülhet a pohárba egy szarvaspörkölt kiegészítéseként.
Forrás: Alibaba
Desszert
Desszertekhez általában Tokaji Aszút szolgálnak fel egy átlagos családi ebéd során. A borszakértők szerint okosan kell választani ilyenkor, az édes borok magas savtartalommal rendelkeznek és a magas cukortartalommal együtt csodás gasztronómiai élményt adnak. Egy isteni Rákóczi túróshoz bátran öntsünk egy pohárka Holdvölgy Aszút, ez a máglyarakással is abszolút működik. Figyeljünk oda, hogy a választott bor mindig édesebb legyen mint a desszertünk, különben az édesség cukortartalma elveszi a nedű aromáit.
Forrás: WinePair
Összességében abszolút egyéni ízlés függvénye ez a kalandokkal teli terület, bátran kísérletezzünk és találjuk meg a számunkra mennyei ízélményt adó párosításokat. A magyarországi borvidékek felfedezéséhez olvasd el ezt a cikkünket is.
Kevés olyan kulturális jelenség van, ami annyira meghatározná az ország nagyvárosainak utcaképét, mint a JCDecaux immár ötéves Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázata, melyet...
A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja szigorú diétáját, amely sok felnőttön is kifogna. Ezért anyukája a NEO Magyar...