Melyik a jobb? Műfenyő kontra igazi fenyő

-

Örök vita tárgya, hogy melyik a jobb választás: a műfenyő vagy az igazi fenyő. Ha még nem tudsz dönteni, akkor ez lehet, hogy segíteni fog…

Azon túl, hogy ez az karácsony is a covid árnyékában telik majd és az egyik legfontosabb dolog az ajándékvásárláson túl megint a biztonsági szempontok lesznek, egyre többeknek fontos az is, hogy vajon melyik a környezetbarátabb megoldás: az igazi fenyő vagy a műfenyő.

A műanyag fa kivétele a tárolóból minden évben nem ugyanaz, mint amikor családostul felkerekedünk, hogy gondos mérlegelés, körbe-körbe mászkálás és a családtagokkal való hosszas egyeztetés után kiválasszuk a friss, élő fenyőfát, amely reményeink szerint otthonuk dísze lesz néhány hétre. Sok ember számára egy ilyen valódi örökzöld fa a hamisítatlan fenyőillatával a karácsony elengedhetetlen kelléke. Míg másoknak nem ez a fontos és nem lesz boldogabb a karácsonyuk a fenyő ismerős illatától. Bárhogy is legyen mindkettőnek megvannak az előnyei.

Az igazi fenyő kiválasztása egy közös családi program

Mi lenne tökéletesebb hangulatfokozó, mint egy csípős, hideg decemberi napon közösen elmenni és kiválasztani a fenyőfát? Kicsik és nagyok imádják, ha ők is részesei lehetnek egy ilyen fontos döntésnek, és aztán remek feladat eljátszani a faragással, mire a fenyő tökéletesen bele nem illeszkedik a talpba.

fenyőfa-vásárlás-család
Fotó: twenty20photos/envato.elements.com

Az igazi fenyőnek csodás illata van

A karácsonynak semmihez nem fogható, különleges illata van. Ennek egyik eleme a tűlevelekből áradó fenyőillat. Meggyújthatunk akárhány illatos gyertyát, jöhet bármilyen illóolaj, de semmi sem fogható a fenyőfa friss fás és gyantás illatához.

Az igazi fenyő biológiailag lebomlik és újrahasznosítható…

Sok éven át a valódi fenyőfák kivágásáról tévesen azt hitték, hogy káros a környezetre, de ez így ebben a formában nem igaz. Ha Magyarországon nevelt és minél közelebbi helyen nevelt élő fenyőt vásárolunk, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy igazán környezetbarát módon jártunk el. A műfenyőkkel szemben az igazi fenyőfák újrahasznosíthatók és komposztálhatók, ha pedig földlabdásat veszünk jelentősen megnövelhetjük az élettartamát. Egy műfenyőt átlagosan 6 évig használnak, és végül egy hulladéklerakóba kerül, ahol ki tudja mikor bomlik le.

… és kisebb az ökológiai lábnyoma is

A legtöbb műfenyőt Kínában gyártják, ahonnan többezer kilométert utaztatják, mire például egy magyar háztartásba kerül. Műanyagból és acélból készülnek, amely miatt előállításuk több energiát igényel, és mivel a legtöbbet Kínából szállítják, környezetterhelő hatását talán már nem kell részletezni. Ezzel szemben az igazi fenyőfákat itt, Magyarországon termesztik, Zala, Somogy és Vas megyében, ezzel több családnak munkát és megélhetést adva, így lényegesen kisebb az ökológiai lábnyomuk. Ha ezek ellenére mégis műfenyőt szeretnénk, akkor legalább olyat válasszunk, amelyet Európában termesztettek.

műfenyő-karácsonyfa-kislány
Fotó: twenty20photos/envato.elements.com

A műfenyőket karácsonykor csak elő kell venni

Ha több éven keresztül is használnád ugyanazt a fát, akkor a műfenyő tényleg egyszerű választás. Nem kell elmenni és hazacipelni, az ünnepek után gyorsan elcsomagolod, majd következő évben elegánsan előveszed, felállítod és szépen elrendezed az ágakat. Voilá…  máris készen van a tökéletes karácsonyfa.

Műfenyőnél nincs kosz, nincs faragás

Ha azt szeretnéd, hogy az igazi fenyőd hosszan megmaradjon, legyen akár földlabdás, akár vágott, gondoskodni kell róla. Az egyik legjobb indok a műfenyő mellett az, hogy vele búcsút mondhatunk az öntözésnek, a lepotyogott tűleveleknek, a faragásnak és a tökéletes hely megtalálásának. És karácsony után nem kell magunkkal ráncigálni egy fenyőfa lerakóhelyre sem.

A műfenyő tökéletes formájúra alakítható

Tuti mindenkinek volt már ferde, csálé, foghíjas karácsonyfája, amelynek megvan a maga tökéletlen szépsége és romantikája. Ezzel szemben egy műfenyő ágait tökéletesre igazíthatod, és azok úgy is maradnak.

Bárhogy is döntünk, azt mindenképpen vegyük számításba, hogy vásárlásunkkal melyik iparágat szeretnénk támogatni, kinek szeretnénk ezzel segíteni, és azt is, hogy melyik lehet a jobb megoldás a bolygó védelme érdekében.
Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

karácsonyi ajándék
Fotó: Prostock/envato.elements.com

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!