spot_imgspot_img
spot_img

Megtudtuk, meddig véd a harmadik oltás

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus helyzet újra egyre súlyosabb Magyarországon is, a szakemberek javasolnák a harmadik oltás felvételét a már beoltottak számára. De meddig vagyunk biztonságban, ha felvesszük a harmadik vakcinát is? 

Egy izraeli csatorna által megszerzett, de egyelőre publikálatlan tanulmányből kiderült, hogy ha valaki Pfizer–BioNTech vakcinát kap harmadik, azaz az emlékeztető oltásként, akkor az minimum további 9-10 hónapig védelmet nyújt a Covid–19 súlyos szövődményei ellen. Nemrég publikált kutatások egyébként megerősítik, hogy az emlékeztető oltás beadásával a védelem visszatér a második oltás felvétele utáni szintre.

Erre azért van szükség, mert az első két oltás idővel veszít a védelmi értékéből. Izraelben például már augusztusban elkezdték a 60 év felettiek beoltását a harmadik dózissal, mert kiderült: az első két adag által biztosított védettség öt hónap után gyengülni kezd – különösen a jelenleg tomboló delta variánssal szemben.

A szintén izraeli Tel Hashomer kórházban végzett vizsgálatokból az is kiderült, hogy a harmadik dózis felvétele enyhíti a tüneteket és a megfertőződés esélyét is jelentősen csökkenti. Ezt egy néhány napja publikált, több százezer oltott adatát feldolgozó kutatás is megerősítette. A Clalit Health Services nevű helyi egészségügyi szolgáltató tanulmánya szerint a harmadik Pfizer-oltás a két oltás által biztosított, öt hónap alatt jelentősen meggyengült védelemhez képest

93 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés, 92 százalékkal a súlyos megbetegedés és 81 százalékkal a halálozás kockázatát. 

Forrás: Telex

Nem mindegy, hogy milyen maszkot hordunk!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!