spot_imgspot_img
spot_img

Megtudtuk, hogy meddig fertőz a koronavírusos beteg

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy néhány napja megjelent tanulmány szerint a Covid-19 esetében a tünetek jelentkezésekor, illetve az azt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzés továbbadása – tudtuk meg az index cikkéből. 

Bár a kutatók a legnagyobb víruskoncentrációt a betegség elején találták az érintett személyeknél, az élő, vagyis szaporodni képes vírusokat akár még a kilencedik napon is ki tudták mutatni. A brit St. Andrews Egyetemen készült tanulmányban egyébként 79 kutatást elemeztek, amelvben teszttel igazolt koronavírusos betegeket vizsgáltak. Ennek során megállapították, hogy a torokból vett vírusminták még a kilencedik napon is beazonosíthatók voltak, de a mintákban talált vírus örökítőanyag töredékeiből a tünetek kezdetén és az azt követő öt napon belül volt a legtöbb. A tanulmányban azt is megállapították, hogy a kilencedik napon túl már nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, bár az örökítőanyag az orr és torokmintákban gyakran még a tizenhetedik napon is kimutatható volt.

Mindezeket figyelembe véve a kutatók arra jutottak, hogy igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a koronavírusos betegek a kilencedik nap után is fertőznének – tudtuk meg a Lancet Microbe című brit tudományos folyóiratban közzétett információkból.

A kutatásban részt vevő egyik tudós, Muge Cevik felhívta a figyelmet annak fontosságára,  hogy az emberek azonnal izolálják magukat, mihelyt tüneteket észlelnek magukon.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!