Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe

-

Az állatok világnapján egy lelkesítő, remek hírt kaphattunk. Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe. A Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, az önkéntes állatvédők támogatásával.

 

Az Állatvédelmi Központ év elején alakult meg

Egy éve örömmel adtunk hír arról, hogy mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen. Megalakult az Állatvédelmi Központ, ami 2021. január elsején kezdte meg működését.

Az Állatvédelmi Központ a menhelyekkel, kóbor állatokkal, ivartalanítással, szaporítótelepekkel, az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásaival kapcsolatos problémák és jelenségek kezelését is feladatának tartja.

Állatvédelem
Az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti. kép: unsplash.com/oe-caione

Online párbeszéd az állatok védelméről

Arról is lelkesen számoltunk be, hogy az állam online párbeszédet indított 2021 februárjában annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről. Többek között az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, a pirotechnikai szabályokról, vagy az állatok bántalmazásával kapcsolatos büntetésekről.

A februárban elindított, tizenhárom kérdésben tartott állatvédelmi konzultáció során több mint 262 ezren mondták el a véleményüket. 

Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk: https://bcoolmagazin.hu/fokuszban-az-allatvedelem/

Az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti. 

Az Állatvédelmi Kódex

Az Állatvédelmi Kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. A Kódex szövege megtalálható az Állatorvostudományi Egyetem honlapján pár részt idézünk belőle mi is.

„- az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szellemében az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények,
– minden állategyed egyszeri és megismételhetetlen,
– a biológiai sokféleség védelme és a természet fenntarthatósága korunk egyik legfontosabb kérdése, és ennek szerves része lehet az állategyedek védelme”

„Az Aláírók aláírásukkal igazolják, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élő állatokkal bármilyen módon kapcsolatba kerülő munkatársaik, tagjaik, illetve önkénteseik a hatályos állatvédelmi joganyagot megismerjék és az abban foglaltakat betartsák, különös tekintettel az általános állatvédelmi szabályozásra és azokra a részletszabályokra, amelyek az Aláíró szervezet tevékenységéhez kötődő fajokat érintik.

Az Aláírók vállalják, hogy joghézag vagy nem egyértelmű jogi szabályozás esetén törekednek az olyan jogértelmezésre, amely az élő állatok szenvedésmentességének célját szolgálja.”

 

A Kódex első aláírói, vagyis Alapítói 

A kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert aláírta az okmányt. Mutatjuk a teljes listát:

1.Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező)
2. Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
3. Országos Rendőr-főkapitányság
4. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
5. Magyar Állatorvosi Kamara
6. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
7. Fővárosi Állat- és Növénykert
8. Országos Magyar Vadászati Védegylet
9. Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.
10. NOÉ Állatotthon Alapítvány
11. Állatmentő Szolgálat Alapítvány
12. Hangya Közösség
13. Ebugatta.hu
14. Kutyabarat.hu
15. Hunland Trans Kft.

A Kódexet aláírhatja minden állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a dokumentumban foglaltakat.

Ha szereted az állatokat, ezeket a cikkeinket is nézd meg:

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

Négylábú társak, segítők, életmentők – Kutyák az első világháborúban

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!