spot_imgspot_img
spot_img

Megnyílt Budapesten is az Illúziók Múzeuma

-

Article Top Ad (AdSense)

Nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió mentén ismerhetik meg és élhetik át a főváros legújabb múzeumának a látogatói, miként is működik az emberi érzékelés és az agy. Hiszen az Illúziók Múzeumában semmi sem az, aminek látszik.

A szórakoztató és lenyűgöző trükkök világában a kicsiktől a nagyokig mindenki megfejtheti, hogy miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni, egyszerre tanulhatunk a perspektíváról, érzéki csalódásról, valamint a tudomány és az emberi agy csodájáról. 

Közel 50 világváros, köztük New York, Shanghai, Dubai és Párizs után végre Budapesten is alámerülhetnek az érdeklődők az illúziók világába: beléphetnek a végtelen szobába, ahol a falakat plafonig érő tükrök borítják a végtelen tér hatását keltve, vagy a Vortex-örvénylő alagútban, ahol nincs ember, akinek ne csúszna ki a lába alól a talaj. A gyerekektől a nagyszülőkig mindenkinek tátva marad a szája a trükkös szobában, ahova belépve hol óriásnak, hol pedig apró manónak érezhetjük magunkat. 

„Az Illúziók Múzeuma egy igazi 21. századi múzeum, amely egyszerre szórakoztat, lenyűgöz és megkérdőjelezi az érzékeinket. Két kreatív építész találta ki Zágrábban a koncepciót 2015-ben, azóta pedig a világ 50 nagyvárosát meghódította már. Talán az egyik leggyorsabban terjeszkedő franchise-ról beszélhetünk, ami Seattle-től Shanghai-ig mindenhol ámulatba ejti a látogatókat.A szemünk tökéletlen, ahogy az agyunk is. Ez a múzeum pedig pont azt mutatja be, hogy milyen mókás, szórakoztató és tanulságos tud lenni, amikor a szemeddel látsz valamit, amit az agyad nem tud felfogni. Ez a múzeum az egyedülálló illúziók világa, amit minden korosztálynak látnia kell.” – árulta el Jakab Ingrid múzeumigazgató, aki mindenkinek azt ajánlja, hogy mindenképp hozza magával a telefonját, vagy a fényképezőgépét, hogy maradandóvá tegye az élményt Budapest legújabb és legmenőbb fotóhelyszínén.

AMES-SZOBA

Ha az ember bekukkant egy Ames-szobába, semmi rendkívülit nem tapasztal: egy szokványos téglalap alakú helyiséget lát. A látszat azonban most is csal. Az Ames-szobának ugyanis minden fala trapéz alakú, nincsenek benne párhuzamos vonalak, így máris kész az illúzió: a megfigyelő az egyik sarokban álló személyt nagynak, a másik sarokban állót viszont kicsinek látja.

VORTEX-ÖRVÉNYLŐ ALAGÚT

Az Örvénylő alagútba lépve jobb, ha résen vagyunk és NEM mindent hiszünk el a szemünknek! Könnyen elveszthetjük ugyanis az egyensúlyunkat vagy elszédülhetünk, miután az érzékszerveink ellentmondó üzeneteket küldenek egymásnak: a látásunk azt üzeni, hogy a világ forog, az egyensúly receptoraink pedig azt, hogy a padló mozdulatlan. 

FORDÍTOTT SZOBA

Készen állsz arra, hogy megváltoztasd a világról alkotott víziódat? Akár 180 °-ban is? Készíts képet a fordított szobában és állítsd feje tetejére a világot!

VÉGTELEN SZOBA

Lépj be a végtelen szobába és találd meg a kijáratot! A szoba falait plafonig érő tükrök borítják, a végtelen tér illúzióját keltve. 

ÉPÜLET ILLÚZIÓ

Ha felnézel, a tükröknek köszönhetően úgy látod, mintha az épület homlokzatán állnál. A legjobban úgy tudsz fotót készíteni, ha a tükrök felé irányítod, a padlót elkerülve.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!