spot_imgspot_img
spot_img

Megmutatjuk Vangelis legikonikusabb zenéit- videók

-

Article Top Ad (AdSense)

79 éves korában hunyt el a legismertebb görög zeneszerző, Vangelis, akit a Tűzszekerek főcímzenéjéért Oscar-díjjal jutalmaztak.

Az Origo a Reutersre hivatkozva úgy tudja, hogy a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Egyelőre nem ismert a halálának oka.

Vangelis, eredeti nevén Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu 1943. március 29-én született Vóloszban. Négy éves korában kezdett érdeklődni a zene iránt. A zeneszerző később azt mondta, hogy a tanulási kísérletei kudarcot vallottak, és autodidakta módon tanult meg zongorázni. Szerencsésnek tartotta magát, hogy nem járt zeneiskolába, mivel úgy gondolta, hogy ez akadályozta volna kreativitását. Emlékezetből tanult meg játszani, amire így emlékszik vissza: „Amikor a tanárok megkértek, hogy játsszak el valamit, úgy tettem, mintha olvastam volna a kottát, de emlékezetből játszottam.” Ezenfelül a festészetbe is belekóstolt az athéni Képzőművészeti Akadémián, és élete végéig alkotott. Egyes festményeit neves galériákban is kiállították.

Vangelis a pályafutását az 1960-as években a The Forminx zenekarral kezdte, amelyet három iskolai barátjával alapított. Feldolgozásokat és eredeti zenéket egyaránt játszottak, amelyeket nagyrészt Vangelis írt. Kilenc kislemez után, amelyek Európa-szerte nagy sikert arattak, a csoport 1966-ban feloszlott.

A The Forminx feloszlását követően Vangelis a következő két évet többnyire műteremben töltötte, más görög művészek számára készített zenéket.

1968-ban a 25 éves Vangelis az 1967-es puccs körüli politikai zűrzavar közepette elhagyta Görögországot és Londonba ment, de megtagadták tőle a belépést az Egyesült Királyságba, így Párizsban telepedett le a következő hat évre. Később, 1968-ban megalapította az Aphrodite’s Child progresszív rock együttest, amelynek énekese Demis Roussos volt.  Debütáló kislemezük, a Rain and Tears jelentős sikert aratott Európában, de 666 című album jutatta fel a csúcsra, amelyen vendégként a világhírű színésznő, Irene Papas is szerepelt. Végül a banda a belső feszültségek miatt 1971-ben feloszlott.

Első szólólemeze a Fais que ton rêve soit plus long que la nuit (Make Your Dream Last Longer Than the Night) 1973-ban jelent meg, és idővel felkeltette a film- és televíziós producerek figyelmét, akik több filmzene komponálására is felkérték. Legismertebb műve a Tűzszekerekhez komponált zene, amiért 1981-ben elnyerte a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat. Ezenfelül még egy különleges elismerésben részesült: 1984-ben Steve Jobs az első Macintosh számítógépet Vangelis szerzeményének hangjaira mutatta be nyilvánosan.

De bizonyára ismerősen fog csengeni a 1492 – A Paradicsom meghódítása c. filmhez készült zene is:

 

Ridley Scott 1982-es Szárnyas fejvadász c. filmjéhez is ő szerezte a zenét:

Oliver Stone 2004-es Nagy Sándor, a hódító című filmjéhez is komponált zenét:

A nyolcvanas évek elején Jon Andersonnal, a Yes énekesével kezdett dolgozni, és Jon & Vangelis néven több közös albumot is kiadtak. 2001 óta francia Becsületrend lovagja címet is magáénak tudhatta. Továbbá Vangelis komponálta a 2002-es koreai és japán FIFA-világbajnokság hivatalos himnuszát is. Egy évvel később jelent meg a harmincéves pályafutásának legnépszerűbb felvételeit összegző Odyssey – The Definitive Collection című albuma. Több mint 50 éves zenei karrierre tekinthetett vissza, és több mint 50 albumot szerzett. Az elektronikus zene legjelentősebb alakjaként tartják számon, akitől sajnos most búcsúznunk kell.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!