spot_imgspot_img
spot_img

Meglepő a kortárs művészeti fesztivál témája

-

Article Top Ad (AdSense)

Korántsem illúzió az idén második alkalommal megrendezett pécsi LOKART kortárs művészeti fesztivál, amely 2023. június 21. és 25. között belakja a várost.

A fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a fesztiválon a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.

10 helyszínen közel 100 művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon. A stílusosan a budapesti Illúziók Múzeumában rendezett sajtótájékoztatón Zag Gábor Pécs megyei jogú város kulturális alpolgármestere elmondta, második kiadásával országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART.

„Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert a város történetének része a 46. éve fennálló Pécsi Galéria, amely nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészet meghatározó képviselője. A fesztivál célja, hogy bemutassa a pécsi és az országos kortárs művészetet, valamint Pécs partner- és testvérvárosainak képzőművészeti eseményeit.” – tudtuk meg Zag Gábortól. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.

Hummel Márk, a pécsi ZSÖK ügyvezetője részletesen beszélt a június 21. és 25. között zajló képzőművészeti programokról, amelyeket a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítenek majd a pécsi Dóm téren. Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART -érzésben élhet június elejétől. A LOKART Prológ keretében olyan programok lesznek, amelyek ráhangolják a közönséget a nyári művészeti fesztiválra.

Ilyen lesz a sajtótájékoztatónak otthont adó Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázstérében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal. Jakab Ingrid a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy nyitásuk óta a Pécsi Galériától érkezett először felkérés utazó kiállításra, és hogy a kiállítással nagy örömmel vesznek részt a közös „illúziók” építésében.

Ugyancsak minden korosztálynak szól a június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti, ámulatba ejtő cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen a Cella Septichorában tervezett Salamon Eszter táncperformansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség.

A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.

Fekete Valéria, a ZSÖK Vizuális Művészeti Centrum vezetője, a LOKART 10 helyszínére hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyikén kiállítások vagy installációk várják az érdeklődőket. Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben

A hagyományokról, Pécs igen jelentős képzőművészeti múltjáról pedig zárásképpen a fesztivál kurátora, Százados László beszélt. Százados szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, hiszen a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.

Save the date!

Lokart Prológ: kiállításai június 6-tól.

Lokart Fesztivál: június 21-25.

Kiállítások:június 21- szeptember 24. (Kiállítóhelyek szerint változik)

A bővebb program megtalálható a LOKART weboldalán, valamint a Facebook oldalán.

www.lokart.hu

https://www.facebook.com/lokart.pecs

Ilyen magas árról még sosem indult festmény

15 bizarr tény Salvador Dalí életéből

 

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!