spot_imgspot_img
spot_img

Megkoronázták III. Károlyt

-

Article Top Ad (AdSense)

 

Május 6-án egész London és a világ kísérte végig árgus szemekkel, ahogy a 74 éves III. Károlyt megkoronázzák a  Westminster-apátságban.

Tömegek gyűltek össze a koronázásra

Sokan a körmüket rágva várták ezt a napot  – köztük minden bizonnyal Károly is, akit gyerekkora óta erre a napra készítettek fel -, és ezrek gyűltek össze a palotánál, valamint végig a koronázási úton, egészen a Westminster-apátságig. Igaz, a szakadó eső, és a fáradtság sokakat eltántorított, de így is hatalmas tömeg követte végig a történelmi pillanatokat „Isten óvja a királyt!” felkiáltással. Mások viszont hatalmas transzparensekkel tiltakoztak a monarchia ellen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rainhas Trágicas (@rainhastragicas_ofc) által megosztott bejegyzés

Így zajlott a történelmi jelentőségű esemény

II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án hunyt el, és csak most került sor a fia, Károlynak a koronázására, aki igazi rekordernek számít, hiszen az eddigi legidősebb király, akit a monarchia vezetőjévé avatnak. A koronázásra egy nagyszabású ceremónián került sor Westminster-apátságban, ahol Justin Welby, a Canterbury érsek istentiszteletet tartott.

Ezt követően Károly letette a királyi esküt az országnak és az egyháznak. Ezután következett a felkenés – a szertartás legbensőségesebb része -, ami nem volt látható a nyilvánosság számára, és egy paravánnal eltakarták a jelenlévők, a 2300 vendég, és nagyjából száz államfő elől.

A ceremónia ezen szakaszában Károlyt felkenték a szent olajjal – ami egy afrikai cibetmacskáktól származó pézsmából készül -, és ehhez az érsek egy 900 éves kanalat használt, ami a legrégebbi koronázási ékszernek számít. Ezt követően levették róla a palástját, és helyet foglalt a hétszázéves koronázási széken. Itt megkapta a jogart, valamint az országalmát, és a fejére helyezték Szent Eduárd koronáját.

Végül, átült a trónra, és a Canterbury érsek, valamint köztük a trónörökös fia, Vilmos Wales-i herceg is külön hűségesküt tett neki, majd a résztvevők egy papírról olvasták fel egyszerre a hűségesküt.

Ahogy várható volt, III. Károly apróbb módosításokat eszközölt ki, és az esküjében kiállt a vallásszabadság és a többi vallás egyenlősége mellett, így a koronázása után több egyház vezetője is megáldotta.

Megkoronázták Kamillát is

Károly után megkoronázták Kamillát is, aki Mária királyné egykori fejdíszét kapta meg, valamint a jogart. Ezután felcsendült a koronázási himnusz, amit külön Kamilla királynő kérésére komponált Andrew Lloyd Webber.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Royal Family (@royalfamilyglobal) által megosztott bejegyzés

Meghan Markle nem volt jelen

Habár Harry herceg megjelent a koronázáson, felesége, Meghan nem vett rajta részt, mivel épp a mai napon, május 6-án lett négyéves a fia, Archie, így Kaliforniában maradt vele, és lányával, Lilibettel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guilty News (@guiltynewsfr) által megosztott bejegyzés

A szertartásokat követően a királyi pár a Buckingham-palotába vonulnak, és az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését. Az ünneplés három napig tart – nem is csoda, hiszen 70 éve nem volt koronázás II. Erzsébet trónra lépése óta – , és holnap, vasárnap nagyszabású ebéd, illetve sztárokkal zsúfolt koncert várja az uralkodót, valamint a meghívottakat, az este folyamán pedig utcabált tartanak. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

főkép: pinterest

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!