spot_imgspot_img
spot_img

Megjelent a koronavírus új variánsa Dél-Afrikában

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus új variánsát fedezték fel Dél-Afrikában, a tudósok aggodalmukat fejezték ki a vírus ezen fajtájával szemben.

Az omikronnak elnevezett variáns súlyos besorolást kapott, mivel nagyobb az újrafertőződés esélye. Gyorsabban terjed és több egészségügyi problémát okozhat, mint a mutációk eddig felfedezett típusai. Emellett csökkentheti a vakcinák hatékonyságát, valamint a betegségek kezelését is akadályozhatja.

John Burn-Murdoch, a Financial Times járványügyi szakújságírója, Twitterén írta le a koronavírussal kapcsolatos félelmeit. Az új variáns olyannak tűnik, amely növelheti a fertőzés veszélyét, valamint csökkentheti a betegséget kikerülő képességeinket. Továbbá azt is elmondta, hogy a jelenlegi adatok alapján a B.1.1.529 a bétánál és a deltánál is gyorsabban szorítja ki a korábbi variánsokat.

A koronavírus ezen fajtáját csak pár napja fedezték fel, ezért még nagyon keveset tudunk róla. Dél-Afrikában még alacsonyok az esettszámok, mivel egy új hullám kezdetekor jelent meg. Burn-Murdoch szerint több vizsgálatra van még szükség, a meglátásokat viszont érdemes figyelembe venni.

A vírus új variánsáról Maria Van Kerkhove, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének covid-ügyi vezetője is nyilatkozott. „Még nem tudunk túl sokat erről a variánsról. Amit tudunk az az, hogy sok mutációja van. Ez azért aggasztó, mert ha egy vírusnak ilyen sok mutációja van, az hatással lehet a viselkedésére” – mondta Maria Van Kerkhove. A B.1.1.529 variáns tüskefehérjén 32 mutációt azonosítottak, ezért a WHO pénteki tanácskozásán azt fogják vizsgálni, hogy ezek miként befolyásolhatják a vírus terjedését és a megbetegedések súlyosságát. Az új variáns azért is lehet veszélyes mert  32 mutáció segíthet a vírusnak az antitestek kicselezésében, valamint  a vírussejtekbe való behatolását könnyhítheti meg. A B.1.1.529 rengeteg mutációt tartamaz a korábbi variánsokhoz képest és csak az ACE2 receptoron, amely segítségével a vírus bekerül az emberi sejtekbe, tíz mutációt találtak, míg a béta variáns receptorán hármat és a deltáén kettő fedeztek fel.

Dél-Afrikában a fertőzések 90 százalékát már az új variáns okozza, és ha igazak a feltételezések, akkor képes lesz a vakcinák hatásosságát befolyásolni. Az eddigi vizsgálatok alapján a vírus reprodukciós rátája, RO értéke jelenleg 2, ami nagyobb minden eddigi variánsénál. Ha ez a bizonyos RO érték nagyobb 1-nél akkor az globális problémát okozhat, mivel ezáltal a vírus terjedése megsokszorozódik.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!