spot_imgspot_img
spot_img

Mégis kinek való a humor?

-

Article Top Ad (AdSense)

Erősen patriarchális társadalmunkban úgy tartják, hogy a nők szeretik, ha megnevettetik őket. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint párválasztásnál a szebbik nem tagjai az első három kritérium között említik a humort. Egy valamire való férfi tehát legyen humoros, legyen képes megnevettetni álmai nőjét és akkor nyert ügye van. De mi a helyzet fordított helyzetben? Egy nő nem lehet humoros és nem képes megnevettetni a másikat? Vajon kisajátítható-e nemi szerepek szerint a humorérzék? Aligha.

Fotó: unsplash

A napokban mégis az ország egyik legnépszerűbb és legismertebb férfi humoristája, Nacsa Olivér azt nyilatkozta, hogy a humor nem egy női műfaj, mert szerinte egy női humorista nem tud olyan átütő lenni, mint az erősebbik nem tagjai, valamint az sem véletlen, hogy olyan kevés van belőlük. El kell hát mondjam, valóban jóval kevesebb női humorista tevékenykedik hazánkban, mint Nacsa férfi pályatársai, ennek oka azonban az, hogy jóval kevesebb jó humorú nő hajlandó kiállni a színpadra. Pedig a jó humorérzék elképesztően vonzó. Egy értelmes, intelligens férfi számára kifejezetten imponál, ha szíve választottja nem csak érti a viccet, hanem ő maga is képes megnevettetni a párját.

Fotó: unsplash

Ezért aztán úgy gondolom, hiba volna egyetlen női humorista munkássága alapján gender-ítéletet hozni egy olyan alapvető emberi tulajdonság birtoklásáról, mint a humorérzék. Pottyondy Edina videós paródiái politikailag erősen átitatottak, emiatt személye megosztó, van, akinek tetszik, másnak meg nem. Én is az utóbbiak táborát erősítem, mégsem tudom kijelenteni, hogy a humorizálást hagyjuk meg a férfiaknak. Mert igenis vannak még rajta kívül jó, szerethető női humoristák például a Duma Színház színpadán. Ezek az előadók saját életükből hoznak témákat, olyan szituációkat mutatnak be, mellyel hétköznapi ember könnyedén azonosulni tud és nem keverik bele a politikát. Szórakoztatni szeretnének, kikapcsolódást nyújtani arra a kis időre, amíg az ember elfelejtheti a hétköznapi stresszt és az állandó rohanást. Jó volna végre nekik is esélyt adni, ugyanúgy segíteni és támogatni őket, ahogy a férfi pályatársakat, hogy sokan megismerhessék őket, és élvezhessék az ízig-vérig női humorérzék csodáit.

Átlagosan kettesre osztályozták önbizalmukat a magyar nők

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!