Megható történet egy segítőkutyáról

-

Alaska egy fekete orrú, hófehér bundájú segítőkutya. Az érzékeny kutyus minden percben figyeli gazdája testi épségét, és vészhelyzetben képes megmenteni az életét. Anna Woltz Alaska – Nem vagy egyedül című regényében a kutya köré szerveződnek az események. A szerző nagyon mély témákat érint: komoly betegségekkel való együttélés, társadalmi megbélyegzés, szorongás.

 

A Tilos az Á Könyvek kiadásában megjelent könyv az áldozathozatal és az együttérzés fontosságát hangsúlyozza, emellett a traumakezelésről is mesél.

Kutyás történet
Alaska-Nem vagy egyedül regény a Tilos az Á kiadásában kép: Pagony Kiadó

A hűséges kutya és két kamasz

Parker 13 éves lány, aki mindig feketében jár, és éppen az új osztályával kezdi a tanévet. Ráadásul nemrég vesztette el szeretett kutyáját, Alaskát, miután fény derült öccsének állatszőr-allergiájára. A lány azóta napjai nagy részét emlékezéssel és szomorkodással tölti. Parker családjának van egy fotószaküzlete, amit nemrégiben kiraboltak, súlyosan megsebesítve Parker édesapját.

Sven tejfelszőke, 13 éves fiú, aki első tanítási napját tölti új osztálytársaival. Sven is különleges: epilepsziás. A fiút bármelyik pillanatban elérheti a következő roham, ezért állandóan vizsgálódó tekintetek szegeződnek rá, miközben olyan dolgokról kérdezik, amire egyedül ő nem emlékszik. Svennek van egy kutyája, Alaska.

Hármójuk különleges kalandja az első tanítási napon kezdődik. Habár Parker és Sven eleinte egymás ellenségeivé válnak, a könyv végére egy egymást mélyen értő kapcsolat alakul ki köztük, melyet Alaskának köszönhetnek, aki kitartásával, hűségével, szeretetével összekovácsolja a fiatalokat.

 

Szorongáskezelés 

Az Alaska – Nem vagy egyedül  mély kutyás történet, a történetből a fiatalok olyan fontos dolgokat érthetnek meg, mint a komoly betegségekkel való együttélés, társadalmi megbélyegzés és PTSD. Hangsúlyos témája még a regénynek a félelem és a szorongás.

Anna Woltz, ahogy más regényeiben, úgy ezúttal sem didaktikusan beszél a szorongásról: Parkerrel együtt döbbenhetünk rá felnőtt olvasóként is, hogy mik a szorongás jelei, milyen érzések kavaroghatnak bennünk, uralkodhatnak el rajtunk ilyenkor, mit tehetünk az enyhítéséért. Ahogy Parker küzd a rablás után vele maradt traumával, úgy küzd meg Sven a betegsége okozta stigmákkal és társadalmi megbélyegzéssel.

Itt bele is tudsz olvasni a regénybe: Beleolvasó – Pagony Kiadó

A könyvet itt be is tudod szerezni, ha tetszett: Könyv Pagony Kiadó

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Belmondo és hűséges kutyája – egy szívszorító történet

Különleges édesanyák, akik megváltoztatják a világot

Őszintén az örökbefogadásról – Három gyermek története

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!