Meghan Markle Oprah-nak tálal ki – az alkalmazottai pedig a sajtóban

-

Harry herceg és felesége, Meghan Markle tabuk nélkül beszélt a leghíresebb amerikai beszélgetős műsorban, Oprah-ánál. Eközben a Palota azt vizsgálja, hogy a hercegnő tényleg zaklatta-e az alkalmazottakat.

Aki azt hitte, hogy Meghan Markle és Harry herceg – vagyis hivatalosan a Sussex hercegi pár – lemondásával és Amerikába költözésével végre megnyugszanak a kedélyek, az súlyosan tévedett. Csak vasárnap kerül adásba Oprah Winfrey beszélgetős műsora, de már az a néhány percnyi előzetes is botrányt kavart az angol sajtóban. Harry és Meghan ez eddig látottak alapján beszél a bulvársajtóval való kapcsolatukról, a hercegné viszonyáról az uralkodói családdal és a közvéleménnyel.

Természetesen megint előhúzták a Diana-kártyát is: távozásuk okaként megint felhozták, hogy nem akartak arra a sorsra jutni, mint Harry édesanyja, az 1997-ben balesetben elhunyt Diana hercegné.

A Palota – egyesek szerint válaszcsapásként – bejelentette, hogy belső vizsgálatot indít az alkalmazottak zaklatásának ügyében.

Több, korábban a királyi családnak, pontosabban a Sussex-párnak dolgozó alkalmazott panaszkodott arra, hogy a hercegné körül bántalmazó légkör volt,

a helyzet pedig több esetben csak az illető távozásával oldódott meg. A téma tulajdonképpen nem új, Harry és Meghan házassága elején már beszámoltak az újságok arról, hogy két személyi asszisztenst is gyors egymásutánban elfogyasztott Meghan, de egy harmadiknak is súlyos pszichés problémákat okozott. Az alkalmazottak közül az egyik ráadásul korábban 20 évig dolgozott II. Erzsébet mellett. Ő az uralkodó személyes kérésére halasztotta el a nyugdíjba vonulását és vállalta el a hercegi pár személyi asszisztensi feladatát.

Ez a rutin sem volt azonban elég, hogy ne essen áldozatul annak a bánásmódnak, az angolban bullyingnak nevezett zaklatásnak, amelyre a Palota számos alkalmazottja panaszkodott. Meghan Markle közleményében elszomorítónak nevezte a vádakat, különösen annak a fényében, hogy őt magát is zaklatták korábban és kiáll az áldozatok mellett.

Az egyelőre nevüket nem vállaló munkavállalók, akik azonban egyre többen vannak, azt állítják, hogy a hercegnő megalázta őket, teljesíthetetlen követelményeket állított feléjük. A pletykák szerint Meghan még sógornőjét, Kate Middletont is megríkatta az esküvői előkészületek közben. Az esküvőn viselendő tiara kapcsán szintén vita alakult ki a személyzet ls a menyasszony között. Ekkor hangzott el Harry-től az azóta sokat idézett mondat:

„Amit Meghan akar, azt Meghan megkapja!”

A Palota ezen a héten jelentette be, hogy hivatalosan is kivizsgálja az ügyet, vagyis meghallgatják azokat a korábbi alkalmazottakat is, akik azóta távoztak.

A fentiek ráadásul annak árnyékában történtek, hogy Fülöp herceg kórházba került és szívműtéten esett át. Erről azonban az előre felvett interjúk időzítésekor még nem tudhattak.

A vízválasztó pedig a holnapi nap lesz.

Egyesek egyenesen Diana Panoráma-interjú néven elhíresült tévés szerepléséhez hasonlítják a helyzetet. Ez volt az a beszélgetés, amikor a hercegnő nyilvánosság elé tárta Károly és Kamilla viszonyát. Az egyébként is számos támadásnak kitett monarchiának nem használnak a hasonló negatív bonyadalmak. Meghan az előzetes alapján azt sejtette, hogy elhallgattatták, míg a bulvárlapok rasszista támadásaival szemben sem védhette meg magát, hisz a család jelmondata: “Nem panaszkodni, nem magyarázkodni!”.

Kérdés, hogy az ilyen eset megtöri-e ezt a hagyományt. (Korábban András herceg próbálta kimagyarázni az Epstein-botrányban való szerepét – meglehetősen kontraproduktívan.)

További cikkek a témában:

Diana hercegnő – valóság és a sorozat

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is beoltatta magát a koronavírus-vakcinával

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!