Meghalt Sean Connery, az első és örök James Bond

-

Kilencvenéves korában meghalt világhírű skót színész, akit álmában ért a halál a Bahamákon – adta hírül a BBC.

A haláláig sármos férfi maradt a színész, aki elsőként, 1962 és 1983 között összesen hét alkalommal bújt a  007-es titkosügynök, James Bond bőrébe. Az ő szájából hallották először a nézők az elhíresül mondatot: A nevem Bond. James Bond.

A  Gyémántok az örökkévalóságnak után úgy gondolta, hogy kiszáll a sorozatból,  és  átadta a stafétabotot, de az őt követő színészeket, többek között Roger Moort is mindenki önkéntelenül Conneryhez mért.  Skót akcentusa, szikár termete férfias karaktere annyira meghatározta a karaktert, hogy joggal félt attól, hogy beskatulyázzák majd a szerep miatt, de ez valójában nem történt meg.

Több mint egy évtized szünet után, 1983-ban meggyőzték, hogy vállaljon el ismét egy Bond-filmet, amelynek címe – Soha ne mondd, hogy soha volt. Ez volt az utolsó titkosügynöki megjelenése.

Utána több jelentős filmben játszott, az Aki legyőzte Al Caponét című moziban nyújtott alakításáért megkapta élete egyetlen  Oscar-díját. De láttuk az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című Spielberg-kalandfilmben is.

Magánélete nem túl  mozgalmas, kétszer nősült. 1962-ben vette el Diane Cilentót, akivel 1973-ban elváltak. Egy fiuk született, Jason, aki a filmszakmában helyezkedett el, ugyanúgy mint a 23 éves unokája Dashiell Quinn Connery. Feleségével válás után meggyűlt a baja, ugyanis az asszony 2006-ban kiadott egy önéletrajzot, amiben azt állította, hogy Connery többször is bántalmazta, lelkileg és fizikailag is.

A vád miatt  minden korábbi nőkről szóló megjegyzését alaposan átvizsgálták, és találtak benne érdekeségeket.A legmeglepőbb az volt, amikor 1965-ben azt nyilatkozta a Playboynak, hogy nincsen azzal különösebb baj, ha valaki megüt egy nőt, de nem ajánlja, hogy ugyanúgy tegye, ahogy egy férfit ütne meg. 1993-ban pedig azt nyilatkozta a Vanity Fairnek, hogy ”..vannak nők, akik a végsőkig feszítik a húrt. Azt keresik, a végső konfrontációt. Egy pofont akarnak”

Hatalmas harag zúdult a színészre, olyannyira, hogy egy időre le kellett mondania a nyilvános szerepléseit. Ám végül bocsánatot kért, és elismerte, hogy a nők elleni erőszak soha, semmilyen körülmény között nem megengedhető. Az utolsó szerepe 2012-ben a Sir Billi című brit animációs filmben volt, amiben ő kölcsönözte a főszereplő skót állatorvos hangját, márcsak azért is, mert a film főszereplőjét róla mintázták.

Másodszor is megnősült, Micheline Roquebrune-nel 1975-ben kötött házasságot.

Az angol királynő 2000-ben ütötte lovaggá, azóta kijárt neki a Sir megszólítás. Az edinburgh-i királyi palotában rendezett ceremónián kockás szoknyában és térdharisnyában jelent meg.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!