Meghalt Ragályi Elemér, a világhírű operatőr

-

Meghalt Ragályi Elemér operatőr, rendező, forgatókönyvíró . A család a Telexnek küldött tájékoztatása szerint az operatőr március 30-án, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben hunyt el. A Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is kitüntetett alkotó 83 évet élet. 

 

Ragályi Elemér Rákosligeten született 1939-ben. A középiskola után először színésznek és operatőrnek jelentkezett, azonban nem vették fel, így 1957-ben a Mafilm stúdiójában kezdett dolgozni. Világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető volt. Később megszerezte az operatőri diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Ragályi az  „Illés-iskola” egyik stílusteremtő alakja volt, kézi kamera-kezelése és világítástechnikája a hetvenes években tette ismertté. A legkiválóbb hazai filmrendezőkkel dolgozhatott együtt, Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa volt, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel, Szomjas Györggyel is. Munkái Oscar- és Emmy-díjat is nyertek; 1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel közösen készített filmjéért, A remény útjáért (1990) a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díjas Raszputyin (1996) című filmnek is ő volt az operatőre.

Olyan nagy hatású filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci,  a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!A nagy generáció és a Herkulesfürdői emlék.

A 2000-es években még olyan nagy sikerű filmeket fényképezett, mint az 1945 vagy a Budapest Noir.

forrás: telex, wikipedia, port.hu

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!