Meghalt Pécsi Ildikó

-

Gyász: december 5-én, gödöllői otthonában, 80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára. A művésznő haláláról szóló hírt a város önkormányzatának Facebook-oldalán tették közzé.

A bejegyzésben azt írják: “Gödöllő díszpolgári oklevelét 2010-ben vehette át, ahogyan a Kossuth-díjat is.

Rendkívül sokoldalú egyéniségének köszönhetően számos városi rendezvénnyel szinte egybeforrt a neve: Erzsébet Királyné Szavalóverseny, nőnapi műsorok, de nem múlhatott el nélküle városi főzőverseny, állatvédelmi nap vagy kutyák örökbefogadó napja. Számos városi színdarabban fellépett és rendezőként működött közre. Sok esetben férjével, az olimpiai bajnok labdarúgó Szűcs Lajossal – aki ugyancsak Gödöllő díszpolgára volt – vett részt a rendezvényeken. Mélységes szomorúság, hogy mindketten ebben az évben hagytak itt bennünket.

A 2010-es díszpolgári kitüntetése átvételekor, mint mondta, mindössze 9 éves volt, amikor először látogatott el Gödöllő máriabesnyői részén letelepedett keresztszüleihez, és azonnal beleszeretett a településbe. 1960-ban vásárolták meg azt a máriabesnyői telket, ahol 1971-ben férjével, Szűcs Lajossal felépítették otthonukat. 1994 óta volt állandó lakója városunknak, amit ő maga egyszerűen csak „Gödöllőkének” nevezett.

„Ebben a városban mindig szeretet és nyugalom volt. Köszönöm mindenkinek, hogy ez a város ilyen, és itt élhetek. Bízom benne, hogy továbbra is ilyen marad” – mondta a díj átvétele után.”

Pécsi Ildikó sokoldalú tehetség volt. 1940. május 21-én született. A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Az elmúlt évtizedekben a Pécsi Nemzeti Színház (1962-66), a Vígszínház (1966-70), a Mikroszkóp Színpad (1970-73), a kecskeméti Katona József Színház (1973-76), a Radnóti Színház (1976-85), a Népszínház (1985-90) tagja volt, és 1990 után évekig a József Attila Színház társulatának. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő is volt.

A színésznő számtalan filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Az első, amelyben sokan felfigyeltek rá, az 1962-es Jókai-adaptáció, Az aranyember volt. A filmben Noémit játszotta.

Szerepet kapott többek közt a Hattyúdal, a Szerelmi álmok, a Ballagó idő, a Sztálin menyasszonya című filmben, emlékezetes alakítást nyújtott az 1977-es Veri az ördög a feleségét című műben. Számtalan tévéfilmben és több sorozatban is szerepelt – a Lindában ő volt Klárika, Linda édesapjának a párja.

A cikk nyitóképének forrása: Képernyőfotó.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!