spot_imgspot_img
spot_img

Még most is érdemes aranyba menekíteni megtakarításainkat

-

Article Top Ad (AdSense)

A lakossági kisbefektetők közül egyre többen fordulnak az arany felé. A viharos gazdasági környezetben hagyományosan biztonságosnak tekintett befektetési forma hozama ráadásul az elmúlt egy évben megközelítette a 30 százalékot. Szinte alig akadt olyan más megtakarítás, ami jobb eredményt produkált volna az elmúlt 12 hónapban, mint ez a nemesfém. 

Jócskán felülmúlta az elmúlt egy évben az állampapírokon és a részvénypiacokon elérhető hozamot az arany forintban mért hozama. Figyelembe véve a rendkívül erős dollárt, a világpolitikai, energetikai és más globális problémákat, ennek a tendenciának még koránt sincs vége – hangsúlyozta Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője. 

aranyár

Aki egy évvel ezelőtt aranyba fektette forintmegtakarítását, annak most 29 százalékkal ér többet a pénze, az aranyár ugyanis a 2021 szeptember eleji 17 000 forint/grammról mostanra közel 22 500 forintra nőtt. 

Az elmúlt egy évben az aranyon elérhető közel 30 százalékos hozam messze túlszárnyalta az állampapírok és a részvénypiaci befektetések eredményét is 

Forrás: Goldtresor.hu  

A legtöbb befektetéssel komoly visszaesését érhettünk el az elmúlt egy évben, ezzel szemben a nemesfém igen jól tartotta magát a bivalyerősnek mondható amerikai fizetőeszközzel szemben. Sőt, valójában a rendkívül kockázatos árupiaci befektetéseket leszámítva egyedül az arany tartotta magát a dollárral szemben. Az amerikai inflációkövető állampapírok például értékük több mint 10 százalékát, a részvénypiaci befektetések értékük 20-30 százalékát vesztették el év eleje óta – mondta a szakértő a World Gold Council legújabb elemzésére hivatkozva 

A magyar befektetők egyedül a dollár-betéttel tudtak magasabb hozamot elérni, mintha aranyat vettek volna. Ennek az az oka, hogy a dollárt még mindig a világ pénzügyi menekülőeszközének tartják, így most mindenhonnan ide áramlik a pénz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fák nem nőnek az égig – emlékeztetett a cégvezető. 

Most érdemes beszállni 

Tavaly október-november tájékán a magas globális inflációtól való félelem, idén év elején pedig az orosz-ukrán háború hajtotta az arany árfolyam-emelkedését. Ezek a hatások mostanra jórészt kiárazódtak, így a nemesfém dollárárfolyamát tekintve ismét olcsónak számít, így érdemes lehet beszállni azoknak, akik megtakarításaikat biztos helyen szeretnék tudni. 

A Conclude Zrt. szakértője szerint a mostani árfolyamszintek kifejezetten vonzóvá teszik az aranyvásárlást, így megélénkülő keresletre számítanak a következő időszakban. Az aranybefektetésen gondolkodó lakossági kisbefektetők is választhatnak kedvező, egyszerű és akár kisösszegű havi megtakarítással is elérhető konstrukciókat: a magánszemélyek forintban, euróban, dollárban is utalhatnak, akár változó összegeket is. A megtakarításaikat automatikusan külföldön tárolt fizikai aranyra váltják az aktuális árfolyamon, így egyszerűen, de hatékonyan védhetik ki a nagyobb árfolyamingadozások negatív hatásait. 

Felrobbanhat az árfolyam 

A dollár túlereje azonban a világgazdaság bedöntése nélkül nem fenntartható hosszú távon, ezért a Conclude szakemberei arra számítanak, hogy a világ vezető gazdaságainak képviselői előbb-utóbb összeülnek, és megegyeznek a dollár erejének csökkentéséről. Ez egyáltalán nem lenne példa nélküli, hiszen 1985-ben az USA, Nagy-Britannia, az NSZK, Japán és Franciaország közösen már elhatározta a dollár leértékelését. 

Juhász Kristóf szerint egy újabb ilyen egyezség felrobbantaná az arany árfolyamát.  Ha a FED véget vet a kamatemeléseknek, az szintén gyengíti majd a dollárt. Ekkor azonban már vélhetően késő lesz fizikai arany után nézni. Az aranypiac ugyanis a koronavírus-járvány kitörése óta ellátási nehézségekkel küzd, a magánszemélyek által elérhető aranytömbökből és aranyérmékből folyamatos a hiány. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!