Mata Hari: a kém, aki nem is volt igazi kém

-

Margaretha Geertruida Zelle-t, ismertebb nevén Mata Harit azzal vádolták, hogy német kém. Bár csak közvetett bizonyítékokat tudtak felhozni ellene, mégis bűnösnek találták és 1917. október 15-én kivégezték. Aztán majdnem száz évvel később bebizonyosodott, hogy valójában soha nem volt igazi kém.

Egy nappal kivégzése után minden francia címlapon ott volt a fotója és így gúnyolódott a francia sajtó: “tegnapi halálával a hindu táncosnő végre megfizetett Franciaország ellen elkövetett árulásáért” vagy ahogy egy másik újság írta: “Mata Hari az életével fizetett az őt oly melegen fogadó Franciaország elárulásáért”. Bár azóta sok minden bebizonyosodott, neve még mindig egybeforr a “kém” szóval.

A titokzatos táncos

Pedig az 1876. augusztus 7-én született nő halála előtt néhány évvel még ünnepelt sztár volt. Eredeti nevén Margaretha Zelle a XX. század elején privát szalonokban tartott különleges előadásaival vált híressé. Illusztris közönsége kiélvezhette a hindu hagyományokon alapuló táncát, amelyet Mata Hari a Holland Kelet-Indiában töltött évei alatt tanult és csiszolt tökéletesre. Semmihez sem fogható, sejtelmes előadása teljesen elvarázsolta a közönséget. Ám is ez csak egy tökéletes trükk volt, mert Mata Hari soha nem volt professzionális táncos. Kitalált magának egy mágikus hindu múltat, amelyekhez előadta a hagyományos hindu táncokat –  és a titokzatosság működött: mindenki odavolt érte, a férfiak a lába előtt hevertek. Mata Hari pedig megtalálta a módját, hogy nagyvilági módon élhessen.

mata-hari-nagyvilági-nő-kém
Fotó: Bruce Sterling/flickr.com

Aztán, ahogy teltek-múltak az évek, változott a divat, és az egzotikum már egyre kevésbé volt népszerű. Az embereket a sejtelmes hindu táncok helyett már az orosz balett érdekelte. Közben kitört az I. világháború, és a már harminc éves Mata Hari nem vonzott annyi embert, amennyire szüksége lett volna életmódja fenntartásához. Visszatért szülőföldjére, ahol megkereste őt a német konzul, és sok pénzt ajánlott fel neki némi információért cserébe. Így született meg a H21 fedőnevű ügynök. Mata Hari úgy képzelte, hogy a férfiak manipulálásával fog kémkedni, és csak azt kell tennie, amit azelőtt is tett. Sem politikai, sem ideológiai meggyőződés nem hajtotta, egyszerűen csak jól akart élni.

Kettős ügynök?

Visszatért Párizsba, és ott folytatta korábbi életét, ahol abbahagyta. Közben beleszeretett egy fiatal orosz tisztbe, akinek ügyében a francia kémelhárítás egyik tisztjétől, Georges Ladoux-tól kért  fordult segítségért. A férfi ígéretet tett, hogy menetlevelet ad az orosz katonának, ha cserébe Mata Hari Franciaországnak dolgozik. Így Mata Hari ugyan kettős ügynök lett, végső soron viszont egyik oldalról sem gyűjtött híreket és információkat. Amikor a németek rájöttek, hogy nem kaphatnak tőle semmit – ráadásul még a franciáknak is dolgozik – elengedték a kezét, és szándékosan megemlítették a H21 kódnevét olyan üzenetekben, amelyekről tudták, hogy a francia hírszerzés elfogja őket. Ezzel elérték, hogy a franciák kettős ügynöknek higgyék a nőt. A terv bevált, Mata Harit sikerült csapdába csalni és 1917. február 13-án Párizsban letartóztatták, majd néhány hónappal később elítélték.

A törvény képviselői tudták, hogy elég bizonyítékot gyűjtöttek ellene, hogy kémkedés vádjával elítéljék, de azt is, hogy kivégezni mégis csak túlzás volt. Történészek úgy gondolják, hogy kivégzése a francia állami propaganda céljait szolgálta, ezzel mutatták meg, hogy Franciaország a győzelemért bármit hajlandó megtenni.

Kivégzésekor Mata Hari bátran halt meg. Nem volt hajlandó bekötni a szemét. Némán állt és várta, hogy eldördüljenek a végzetes lövések. Egyes beszámolók szerint még puszit is küldött a kivégzőinek, míg mások szerint kezét felemelve intett búcsút a börtönben rá vigyázó apácáknak. Ez a végső eltérő vélekedés is mutatja, hogy milyen másféleképpen lehet látni egy ember életét és halálát…

Mata Hari-kém-kivégzés
Fotó: Bruce Sterling/flickr.com

Nyolcvannégy évvel halála után a szülővárosa Mata Hari rehabilitálását kérvényezte a francia igazságügyminisztertől, és a francia, német és angol katonai archívumokban végzett kutatások alapján felfedett bizonyítékokra hivatkozva újratárgyalták Mata Hari perét. Négy hónappal később a francia Igazságügyi Minisztérium kijelentette, hogy Mata Hari “soha nem szolgált használható információkkal a németek számára.”

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Ma született Greta Garbó, akiról elnevezték a magas nyakú pulóvert

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!