Markó Iván ma lett 75 éves!

-

Ma ünnepli 75. születésnapját Markó Iván, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, érdemes művésze.
Budapesten, az Állami Balett Intézetben kapta meg diplomáját 1967-ben. 1971-ben a Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. 1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus Maurice Béjartnak Brüsszelben működő társulatának „A XX. század balettjé”-nek volt vezető szólistája. A Béjart-féle Tűzmadár címszerepét, amellyel debütált, több alkalommal a budapesti Operaházban is eltáncolta.

Fotó: Fortepan

1974-ben a világ 10 legjobb táncosa közé sorolták. A nemzetközi tánckritikusok egyedi stílusát, klasszikus tánctechnikáit díjazták ezzel.  

A Győri Balett megalakítása

1979-ben tért haza, s megalakította a Győri Balettet. Az Állami Balettintézet abban az évben végzett balettművészeivel kezdett dolgozni és egészen 1991-ig annak igazgatója volt. A Győri Balett a modern (kortárs) táncművészet legszínvonalasabb, és legegyedibb képviselője lett hazánkban. Óriási sikereket értek el, meghódították szinte az egész világot. Turnéztak, vendégszerepeltek többek közt Bécsben, Párizsban, sőt Amerikában és Japánban is.

Fotó: wikipédia.org

Markó Iván fontosnak tartotta az utánpótlásnevelést

Fontosnak tartotta az utánpótlás nevelést és ebben látta a balett jövőjét, ezért 1981-ben megalapította a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, melynek 10 évig az igazgatója is volt. 1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa. 1991. nyarán szabadfoglalkozású művész lett, s 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa. 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyben volt vendégkoreográfus. 1996-ban megalapította a Magyar Fesztivál Balettet. Liszt–Xenakisz–Sosztakovics–Markó: Jézus az ember fia című balettje címszerepét maga alakította, 2005-ben.

Fotó: wikipédia.or

Markó Iván a művész

Nem csak egyedi és utánozhatatlan táncstílusával, hanem rendíthetetlen hitével is megajándékozta társulatait, tanítványait és barátait. Számára a balett az élet, és egy olyan kifejezőeszköz, ami által el tudta mondani gondolatait. Míves koreográfiái egészen a világhírig repítették. Kedvenc gondolatai közé tartozik, amihez mindig is tartotta magát, hogy nagyot kell álmodni! Egyszer megkérdezték tőle, hogy mennyit szokott táncolni, mire a válasz, „24 órát naponta”. Nem csak ébren, de még álmában is csak a tánc, ami leköti minden gondolatát.
Markó Iván díjai és elismerései: Érdemes művész (1981), Kossuth-díj (1983), SZOT-díj (1985), Hűségdíj – Bayreuthi Ünnepi Játékok (1994, 1999), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2005), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2007) – több évtizedes, külföldön is nagyra becsült művészi pályája elismeréseként, Jeruzsálem-díj (2007), Radnóti Miklós antirasszista díj (2007), Balassagyarmat díszpolgára (2007), Prima Primissima díj (2008) – Magyar színház- és filmművészet kategóriában.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: wikipédi.org

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!