spot_imgspot_img
spot_img

Marjai Judit – hogyan szelfizz tökéletesen… Hoppácska!

-

Article Top Ad (AdSense)
Az internet világa manapság már egy átláthatatlan dzsungel, melynek szabályszerűségei vannak. Ezek a szabályok pedig szinte napról napra változnak. Nem véletlen, hogy a szociál média egy külön szakmává nőtte ki magát, sőt azon belül is már szakosodni kell, ha valaki professzionálisan szeretné csinálni. Már az sem elég manapság, hogy ismerjük az informatikai hátteret, a metódusokat és a változókat- elengedhetetlen szükségletté vált a trendek ismerete is. Ha boldogulni akarunk ebben az óriási katyvaszba, idomulni a társadalmi elvárások kusza hálójában, meg kell tanulnunk miként működik ez a világ. Az mára egyértelmű, hogy a tartalmak fő vonulata a videó és a kép. Háttérbe szorult az írott információ. Ha jól akarunk mutatni a világhálón, akkor meg kell tanulni bánni az eszközökkel és saját magunkkal. Ehhez ad óriási segítséget Marjai Judit és a selfie akadémia.
Fotó: Marjai Judit
 • Mióta foglalkozol szelfizéssel, és miért?
 • Azért ezt kicsit előrébbről kezdeném. Színésznőnek készültem, de előtte, még 14 éves koromtól hosszú modellként ismert meg a világ. Számos magazin címlapján szerepeltem, és rengeteg fotózáson, forgatáson vettem részt. Ez számomra olyan, mint levegőt venni. Aztán belekezdtem a művészi fotózásba, amit a mai napig imádattal, lelkesedéssel csinálok. Tehát a képi világ, a kamera előtti és a kamera mögötti tudomány az életem alapvető része. Ebből adódóan, ami másoknak fejtörést okoz, az számomra teljesen természetes és magától értetődő.
Fotó: Marjai Judit
Manapság úgy határozza meg a létét sok ember, hogy nem „gondolkodom és vagyok”, hanem hogy „szelfim van és létezem” …
 • Mindenki szelfizik! Szép, kívánatos, menő szeretne lenni az internet világában. Akkor ez mára már tudománnyá vált?
 • Azt hiszem 2004-ben jött ki a dupla kamerás Iphone. Talán az volt az “őspont“ az etalon, amikor elkezdtek az emberek szelfiket készíteni. Manapság ez már teljesen természetes része lett az életünknek. Az viszont roppant fontos, mit teszünk közzé! Az emberek megpróbálják magukat képbe helyezni, a szó szoros és elvonatkoztatott értelmében is. Itt voltam, ott voltam, ez vagyok, és ezzé szeretnék válni. Ennek az lett az eredménye, hogy iszonyatos mennyiségű kép szemetet gyártanak, aminek se füle-se farka… Kétséget kizárhatóan ez már szinte mániává vált, viszont az, hogy mennyi badarság, mennyi kritikán aluli kép kerül fel a világhálóra az elborzasztó.
Fotó: Marjai Judit
„A szelfi nem más, mint egy önképnapló. Az adott világban jól kell magunkat elhelyezni, a saját fotónkat meg kell teremteni.”
Régen a művészet volt hivatott arra, hogy korokon át kövesse az emberiséget, festményeken, szobrokon, domborműveken, épületeken keresztül mutathassa meg magát és örökül hagyja életének hatalmas, vagy csak apró mozzanatait. Mikor a fotóművészet tényleg elérhető lett a széles tömegek számára, nos akkor szinte csak egy apró ugrás volt, hogy most már a kezünkben érezzük önkifejezésünk aprócska kis eszközét, az okostelefonunkat.
Fotó: Marjai Judit
 • Az egész szelfizés egy korképet tükröző idealitásra törekvő exhibicionizmus. Sokszor hamis képet mutat, sokszor önnön értékrendünk tükörképe és nem különben valós is lehet. Mégis miért fontos ezt kitanulni?
 • Három dolog van. Az önérdek, az üzleti érdek és a marketing. Az önérdekünk az, ha már mindenki által látható relatív valóságot tükröző képet teszünk láthatóvá mindenki számára, az legyen elfogadható. A másik- az üzleti érdek- sokkal bonyolultabb. Vannak hölgyek, akik így akarják eladni magukat. Vannak vállalkozások, akik ez által akarnak hitelesebbnek, profibbnak tűnni. Kecsegtetőnek mutatni a terméküket, vagy szolgáltatásukat. Vannak emberek. Emberek, akik a képi világgal megmutatják kik is ők valójában, mit képviselnek és tényleg csak adni akarnak.
Az internet világában nagyon sok esetben az elveszett illúziókat, vágyakat keressük. A személyiségünk, gondolatiságunk és érzéseink kivetüléseit. Ezeket jó viszontlátni. Ebből adódik a like, ebből adódik a vélt vagy valós ismertség, és ebből keletkezik a kényszer. Az a kényszer, ami által egyre jobb, egyre fogyaszthatóbb tartalmakkal szeretnénk ellátni a közönséget.
Fotó: Marjai Judit
Ezért egyre jobban eltávolodunk a külvilágtól, hisz ott csak a valóság lakik, ellenben itt a mobiljainkban az illúziók egész tárházával létezünk. Már nemcsak a külsőnk feljavított, hanem jobb, okosabb, műveltebb emberek látszatát is keltheti avatarunk- a másik világban. Lehetünk pacifisták, széplelkek, állatmentők, virológusok, de akár harcos politikusok is. Az észt oszthatjuk szüntelen, megítélünk, de meg is ítéltetünk.  Alapvetően szinte mindent elérhetünk a zsebünkben lapuló telefonunkban, olyan mássá alakulhatunk a Másik világban, akik sose leszünk itt a földiben.
Fotó: Marjai Judit
Digitális világunk felfedezésének az egyik eszköze a szelfi. Tulajdonképpen saját magunkat akarjuk jobban megérteni vizuális módon, tudni szeretnénk, hogyan látnak minket mások. A szelfizés ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy kívülről megerősítést kapjunk a lájkok, a hozzászólások által, hiszen mindenkinek szüksége van pozitív visszajelzésre.
 • A szelfi tehát egy sales eszköz, amivel eladhatóbbá tesszük magunkat, eszméinket, szolgáltatásainkat és termékeinket?
 • Igen! Nem véletlen azoknak az applikációknak a tömkelege, amitől szebbek leszünk. Megváltoztathatunk manapság szinte bármit magunkon. Olyan képet alkothatunk, ami egy illúzió, egy kívánt látszat. Csak egy példát mondok a saját oldalamról. Nemrégiben sikerült egy pink kabátot beszereznem, nincs is sok belőle. Készítettem képeket és közzétettem. Sokkal nagyobb sikere volt ennek, mintha verset szavalnék… sajnos! Tudod, a nagyközönséghez gyorsabban eljut egy pink kabátban megfelelően dekoltázsolt, szépen sminkelt nő. Ez a valóság. Ha a néző erre „fizet be” hát megkapja a képet, ha pedig akarja, meghallgatja a verset. Remélem sikerül valahogy átadnom a lényeget az embereknek.
Fotó: Marjai Judit
 • Mi a megoldás? Vannak praktikák, taktikák- ennek kapcsán? Hogyan készítsünk megfelelő képet a „közönségnek”?
 • Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert rengeteg összetevője van. Leírhatatlanul sok megoldás, metódus létezik. Ezzel kapcsolatosan készítettem is egy műsortervezetet, amit több csatornának is elküldtem, de nem volt visszhangja. Pedig annyira alapvető szabályokat nem tudnak az emberek, amiket én szívesen megosztanék velük. Mi áll jól bizonyos korban, honnan kell esni a fénynek, mikor mosolyogj- és mikor ne! Sokat számít a kor által adott technológiák, szelfi lámpák, készülékek használatának megtanulása. Mi az előnyös egy adott testalkat képi megjelenítésben, mert- hozzá fűzöm- mindenkiből lehet isten vagy istennőt csinálni, egyetlen jól megalkotott kattintással!
Fotó: Marjai Judit
 • Most hol tart a szelfi akadémia?
 • Folyamatosan gondolkodom rajta, miként lehet kivitelezni, milyen platformon lehetne közzétenni és hogyan mutassam meg a nagyközönségnek. Keresek lehetőségeket arra, hogy azt a tudást, amit évtizedeken át gyűjtöttem, most át tudjam adni. Az alap appokat, az alap fényeket, és az alap mozdulatokat, szerintem mindenkinek meg kéne tanulni ahhoz, hogy hogy akár egy egyszerű telefonnal, tényleg előnyös képet tudjon készíteni magáról. Az az igazság, hogy nagyon sok emberre ráférne egy egyszerű, de hatásos, a lényeget megmutató profilkép is. A szelfi nem más, mint egy önképnapló. Az adott világban jól kell magunkat elhelyezni, a saját fotónkat meg kell teremteni. Az embereknek igenis szükségük lenne arra, hogy igényesen képviseljék magukat az online térben.
 • A fiatalok közül- akik már beleszülettek az appok világába- már nagyon sokan tudják és használják is a szelfi lehetőségeket. Nekik mit tudnál mondani?
 • Az a baj, hogy azok a lányok, fiúk, akik ismerik, használják- tudják miként mutassák meg magukat előnyösebben, szinte ugyanazokat az appokat használják. Tehát egészen döbbenetes, hogy ha nézed a különféle szociál média felületeken, ugyanazokkal a metódusokkal találkozol. Ugyanolyan vékonyabb orr, ugyanolyan szempilla, ami általában tetovált és színezett, felduzzasztott száj és póthaj. Nem beszélve a művileg rekonstruált mellekről, derékról és popsikról. Egyszerűen fogalmazva, egyen nők tömkelege árasztja el az internetet. Persze kellem, illem, szexi és dekoratív. Az bosszant sokakat- és ez bevallom jól esik, de teszek is érte- hogy nálam mindent, amit posztolok eredeti! No jó persze, kicsit azért én is csalok.
Fotó: Marjai Judit
 • Amire te sarkallod és tanítani szeretnéd a szelfizőket az, hogy legyél eredeti?
 • Természetesen! Mindenkiből ki lehet hozni olyan gyönyörű dolgokat, hogy nem is hinnék. Hasonlítsunk inkább magunkra, mint a trendekre! Senki ne legyen egyszeri eldobható celeb, hanem legyen utánozhatatlan. És ezt bizony- bármennyire rosszul hangzik- meg kell tanulni! Én nem vagyok profi sminkes, vagy profi fodrász, fotósnak azért mondanám magam, de biztos vagyok abban, hogy bárkiből többet tudok kihozni, mint bármikor gondolta volna.
Természetesen nem árt tudni- vagy legalább önmagunknak bevallani- hogy mennyire javítottuk fel önmagunkat és életkörülményeinket, mennyire váltunk önmagunk paródiájává.
„Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”
( József Attila: Nem én kiáltok )
Marjai Judit Judit Marjai Selfie Academy by Judit Marjai
Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Marjai Judit

Vesd be az arctornát a ráncok ellen!

Ez a francia nők szépségének egyik legnagyobb titka

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!