spot_img
spot_img
spot_img

Márciusi kiállítások és programok

-

Article Top Ad (AdSense)

Márciusban is van miért múzeumba menni! Mutatjuk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállításait és programjait.

Proletárművész? Bohém? Biró Mihály (1886–1948) grafikái

2023. február 23. – május 21.

A jó plakát nemcsak üzenet, hanem művészi formanyelv is. Közérthető és maradandó hatású. Biró Mihály plakátjai ilyenek! Biró alakja köré a meggyőződéséért üldözött proletárművész imázsát építette a művészettörténetírás, holott egyénisége sokkal színesebb volt ennél. Az élet szeretete, a hazaszeretet és a munkásosztály ügye iránti elkötelezettség együttesen határozták meg személyiségét és munkásságát. A világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot. Rendkívüli éleslátással mutatott rá a társadalmi visszásságokra mind a politikai, mind a kereskedelmi témájú plakátművészetében. Emellett gyakran élt a drámai hatáskeltés eszközeivel, sőt a horrorisztikus képi megfogalmazástól sem riadt vissza. Szoros szálak fűzték a színházhoz és a mozihoz, egy sor filmplakátot is tervezett. Remek rajzoló volt, aki ismerte a legújabb modern művészi törekvéseket is, mégis inkább a szecesszió nyelvén megszólaló dekoratív és jelenetes reklámgrafika fontos képviselőjévé vált. A kiállítás Biró Mihály művészetének többarcúságát mutatja be olyan jelentős közgyűjtemények anyagából válogatva mint a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár. E gyűjtemények és az MKVM műtárgyai, valamint a kiállításban pörgő archív filmrészletek visszarepítik a látogatót a művész száz évvel ezelőtti világába.

SZUSIMÁNIA

A Japán Alapítvány vándorkiálllítása

2023. január 14. – április 2.

A szusi, melyet a japán ételek egyik fő képviselőjeként tartanak számon, ízvilágával, letisztultságával, kifinomultságával és egészségre gyakoroltpozitív hatásával világszerte nagy népszerűséget ért el. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából, Kínából származó étel több mint ezer éve honosodott meg Japánban, ahol a szigetvilág gazdag természeti környezetében, az emberi bölcsesség és leleményesség, valamint azon szüntelen késztetés hatására, hogy minél gyorsabban, minél ízletesebb ételeket varázsoljunk az asztalra, jelentős változásokon ment keresztül. A szusi szó hallatán manapság a legtöbb embernek a nigiri-zushi jut eszébe, mely hozzávetőleg kétszáz évvel ezelőtt született meg a mai Tokióban: Edóban. A szusi napjainkra túlnőtt a szigetországon, és világszerte rengetegen fogyasztják.

A kiállítás célja, hogy vizuálisan megpróbálja elénk tárni, miben is rejlik a szusi, ennek a mindennapi életünk szerves részé vált japán ételnek a vonzereje. Bemutatjuk, miképp honosodott meg Japánban, hogyan alkalmazkodott az egyes régiók természetéhez, éghajlatához és életmódjához, hogyan virágzott fel napjainkra a kultúrája, és milyen kihívások-lehetőségek rejlenek benne a jövőt illetően. A kiállításon egy olyan részleget is kialakítottunk, ahol a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés betérni egy tokiói szusiétterembe. A szusit lehet szeretni és nem szeretni – mi szívből reméljük, hogy mindkét tábor egyaránt élvezi majd ezt a kiállítást, mely egyúttal bepillantást enged a japán kultúrába és történelembe is.

PROGRAMOK

  • JAPÁN NAP • A SZUSIMÁNIA című vándorkiállítás kísérő programja •

2023. március 4., szombat, 10:00-18:00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Japán Alapítvány közös rendezvénye

Egész napos gyerek- és családi programok a japán kultúra jegyében. A japán gasztronómiát bemutató történeti kiállítás megtekintése mellett többek között szusi bemutatóval, gasztronómiai és irodalmi előadásokkal, harcművészeti bemutatóval, teaszertartással, gyerekfoglalkozásokkal, társasjátékokkal, valamint nyelvoktatással, és koto koncerttel várjuk az érdeklődőket. Természetesen szusiból sem lesz hiány, a programon több fővárosi szusi étterem kínálatából lehet majd választani.

A részletes program a múzeum honlapján olvasható: www.mkvm.hu/japan-nap

A programokon múzeumi belépő váltásával lehet részt venni.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy múzeumunk tereinek korlátozott befogadóképessége miatt egyszerre max. 300 főt tudunk beengedni az épületbe, ezért előfordulhat, hogy a bejutás előtt várakozni kell.

  • • KONCERT • •

Bohém-klub

2023. március 2., csütörtök, 19:30

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.500 Ft / 2.000 Ft (diák)

4 alkalmas bérlet: 7.500 Ft / 6.000 Ft (diák)

  • • UTAZÁS • •

Különös tájakon

2023. március 8., szerda, 18:00

Nagy magyar elődök nyomában, Zichy Mihály festőművész életútja Grúziában

Előadó: Vadász Zsolt

Vadász Zsolt vagyok a Trabant-expedíció vezetője és egyben botcsinálta újságíró. Egy „geonauta” vagyok. Az x-edik az utazók sorában. Vándorlásaim a ’90-es években kezdődtek egyszerű európai stoppokkal. Ma már elmondhatom, hogy gyalog, kerékpárral, motorral, autóval, hajóval és repülővel Európa majd’ minden államát bejártam, de megfordultam Afrikában és Ázsiában is. Utazásaim során már 30 esztendeje elsősorban a természetvédelem, természet szeretete, környezetvédelem motivált. Az utóbbi 7 esztendőben a Trabant-Expedíció vezetőjeként ugyanezt a hitvallást próbálom kiteljesíteni a „mutassuk meg a világnak” felkiáltással. Nem kell minden esetben a fogyasztói társadalom elvárásainak eleget tenni, nem feltétlen szükséges a kéttonnás jármű, húszliteres fogyasztásával. A Trabant-Expedíció egy minimális nyersanyagból épített járművel, alacsony költségvetéssel járja a bolygónkat, ezáltal bizonyítva, hogy Földünk bármely geológiai pontja ebben a formában is elérhető. Kaukázusba vezető útjaink elsődleges indíttatása hogy nagy magyar elődeink nyomait, életútját járjuk be. Első nevezetes személyiség Zichy Mihály festőművész lett, akinek Grúziában van szobra.

2017-2018 nyarán tettünk látogatást a Kaukázus hegyei között, erről szól vetítéssel egybekötött színes élménybeszámolóm.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 800 Ft

  • • GASZTRONÓMIA • •

Borvirág Borklub

2023. március 21., kedd, 19:00

Házigazda: Borvirág zenekar

Meghívott borász: Tóth Ferenc, Egri-borvidék

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Regisztráció szükséges: bacchus.studio@gmail.com; 30/954-9147

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 3.500 Ft; 4 alkalmas törzskártya: 12.000 Ft

  • • FILMVETÍTÉS • •

Sushiálmok

2023. március 22., szerda, 18:00

A 85 éves sushikészítő mester, Jiro Ono élete elevenedik meg a megkapó dokumentumfilmben. A Sushiálmok olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel világhírű, három Michelin csillagos éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta. Tartása, életpályája és megalkuvásmentes életszemlélete nemcsak példaként szolgálhat sokaknak, de alapvető kérdéseket vet fel az emberi boldogsághoz vezető utakról.

David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass (Az órák, Kundun) remek zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is. A Sushiálmok az elmúlt évtized egyik legünnepeltebb dokumentumfilmje, melynek a kritikákat összegyűjtő Rotten Tomatoes oldalon 99% a tetszési indexe!

A filmet eredeti hangon, magyar felirattal vetítjük.

A filmvetítésen múzeumi belépő váltásával lehet részt venni, mellyel 17:00 és 18:00 között a SZUSIMÁNIA kiállítás is megtekinthető.

Regisztráció szükséges: www.mkvm.hu/sushialmok

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Ma kezdődik a 13. Frankofón Filmnapok

 

 

FRISS CIKKEINK

Mi teszi különlegessé az Eau de Parfumöt?

Az Eau de Parfum egyik legfontosabb jellemzője a magas parfümolaj-koncentráció, amely általában 15-20 százalék között mozog. Ez az összetevő garantálja, hogy az illat hosszabb ideig marad a bőrön, mint más illatok, például az Eau de Toilette. Az Eau de Parfum illatok mélysége és komplexitása egyedülálló, mivel több rétegben bontakoznak ki, és az idő múlásával változnak.

Mindenki a mesterséges intelligenciát akarja a társkeresőknél

Versenyt futnak az online randialkalmazások a mesterséges intelligencia-alapú asszisztensek fejlesztésében, amely a Z-generáció frusztált tagjait segítené a romantikus beszélgetésekben.

Brutálisan jó funkciót kap a mobilos Gmail

Első körben az Android felhasználók kapják meg a mobilos Gmail újítást, ami igazán nagy segítség lesz a levelek kezelésében.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!