spot_imgspot_img
spot_img

Már most érdemes felkészülni a parlagfű pollen szezonra

-

Article Top Ad (AdSense)

 A parlagfű allergia Magyarországon több mint másfél millió embert érint. Ennek a közismert gyomnövénynek virágzása július közepe után kezdődik, pollenszórása azonban leginkább augusztusban és szeptemberben válik intenzívvé és már-már elviselhetetlenné. „Mivel a parlagfű által kibocsátott pollenek akár 100 kilométert is utazhatnak a levegőben, ezért az allergiásoknak hatékony megoldásokra van szükségük. Ilyen lehet például egy légtisztító berendezés beszerzése”- hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője. 

Viszkető szemek, égő érzés a torokban és rendszeres tüsszögés – ezek azok a tünetek, amelyekkel a parlagfű allergiások kénytelenek szembe nézni a pollenszezon idején. Ezek ellen a tünetek ellen a legtöbben allergiás reakciók mérséklését célzó gyógyszerekkel, illetve orr- és szemcseppekkel próbálnak meg védekezni az ideális életminőség megőrzése érdekében. 

A nagyvárosokban élők helyzete még kedvezőtlenebb ilyen szempontból, ugyanis a környezetszennyezés miatt keletkező szálló por (PM10) még ideálisabb terepet biztosít a pollenszemek utazásához, ugyanis azok a levegőben lévő kisebb-nagyobb szilárd részecskékre tapadnak, így könnyedén bejutnak a háztartásokba, allergizálva ezáltal az arra hajlamosokat. „Otthonunk fokozódó por- és pollenterhelésének elkerülése érdekében hosszú távon hatékony megoldásnak bizonyulhat egy légtisztító berendezés, mivel ezek olyan bemeneti szűrőkkel vannak felszerelve, amelyek felfogják az allergén anyagokat” – hívta fel a figyelmet Lucza András.

A légtisztítóból kiáramló levegő pedig a HEPA H13-as szűrőn halad keresztül, amely kiszűri a különféle baktériumok, vírusok, porszemcsék, illetve pollenek 99 százalékát. Így a légtisztító képes könnyen és hatékonyan megtisztítani a helyiség levegőjét. „Ez pedig nemcsak az allergiások számára, hanem a parlagfű pollenre nem érzékeny személyek számára is jó hír, hiszen egészséges és tiszta levegőt lélegezhetnek be” – tette hozzá a szakember. 

A fejlettebb légtisztítók UV-C technológiát használnak, aminek azért van jelentősége, mert az egészségügyben használatos 254 mm-res hullámhosszon terjedő UV-C sugárzás 99,92%-ban elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat. „A légtisztítók nemcsak fertőtlenítik a levegőt, hanem a bennük lévő szénszűrő, valamint az egyes modelleknél rendelkezésre álló ionizáló funkció segítségével csökkentik a kellemetlen szagokat. További előnyük, hogy alacsony teljesítménynél rendkívül halk üzemmódban (29dB) üzemeltethetők, kikapcsolásuk előre programozható, így az éjszakai alvást sem zavarják meg működésükkel” – emelte ki Lucza András. 

A legmodernebb változatok pedig a levegő finom részecske, vagy portartalmát is kijelzik. Használatukat pedig megkönnyítik a könnyen cserélhető szűrők, valamint a szűrőcsere kijelző funkció. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!