spot_imgspot_img
spot_img

Már gyártják a legígéretesebb magyar koronavírus elleni gyógyszert

-

Article Top Ad (AdSense)

A Richter a magyar államtól kapott megbízás alapján öt hónapnyi munka után elkezdte gyártani a remdesivir hatóanyagú gyógyszert, amelyet a legígéretesebbnek tartanak a koronavírus elleni terápiás kezelések közül.

A Richter PR és kormányzati kapcsolatok osztályának tájékoztatása szerint a fejlesztés folyamata két részből állt: a hatóanyag fejlesztésből és a készítmény gyártásból. Mintegy öt hónap megfeszített munka eredményeként sikerült megoldani a remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet a sikeres gyártás követett. Ez a legyártott mennyiség jelenleg nagyjából 3000 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé remdesivir-rel, amelyből a szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton átesett, és így felszabadított injekció formában kiszerelt hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg számára lehet megoldás.

Ezidáig ez az első olyan szer, mely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát, illetve a súlyos stádiumban lévő COVID betegek kezelésére ez tűnik a leghatékonyabb terápiának.

A PR és kormányzati kapcsolatok osztálya hozzátette, hogy folyamatosan tudják majd növelni a minőségbiztosítás által bevizsgált injekció formában kiszerelt készítmény mennyiséget.

A remdesivir-t egyébként a 2013-ban Nyugat-Afrikában kitört ebolajárvány megfékezésére szánták, de az ebola esetében nem bizonyult megfelelően hatékonynak. 2020. januárjában ugyanakkor pozitív változásokról számoltak be remdesivir hatóanyaggal kezelt koronavírusos betegek esetében, és nyáron már az Európai Gyógyszerügynökség javasolta a remdesivir hatóanyagtartalmú Veklury gyógyszer feltételes forgalombahozatalát és használatát olyan kórházi betegek esetében, akiknél tüdőgyulladás miatt oxigénterápiás kezelés vált szükségessé.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!