Már bárkit olthatnak, QR kóddal is igazolhatjuk a beoltottságot

-

A védettségi igazolvány mellett, új QR kódos elektronikus applikációval is igazolhatjuk a beoltottságot. A járványügyi adatok kedvezően alakultak az elmúlt hetekben, ami biztató a gazdaság fellendülése szempontjából, és a társadalom lassan visszaállhat a megszokott kerékvágásba.

Oltóanyag

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, hogy azok akik már megkapták valamelyik vakcinát és szervezetük nem reagál megfelelőképpen az oltóanyagra azokat majd a közösségi védelem tudja megóvni a fertőzéstől. Kiemelte, hogy az oltakozás eme szakaszában, a fiatalok beoltása rendkívüli fontosságú és a 18 év felettieket is nyomatékosan kérte, hogy aki még eddig nem tette meg, az is foglaljon időpontot az oltásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak a fiataloknak, akik az oltás miatt hiányoznak az iskolákból, ez természetesen ez igazolt hiányzást jelent!

Oltásregisztráció itt: https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Janssen vakcináját az oltóbuszokon kívül, már a háziorvosok részére is hozzáférhetővé teszik. Ezáltal 19 ezer embert olthatnak be – az úgynevezett egyoltásos amerikai vakcinával.

A magyar oltási stratégia sikeresnek bizonyult, hiszen alapvető célja, hogy minél több ember jusson hozzá az első vakcinához. Ezen törekvések és az beoltottság növekedés kedvezően befolyásolták a járványügyi adatokat, így a harmadik hullám lecsendesedni látszik.

Időpontfoglalás oltásra : https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra

Újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag a második oltáshoz használható Szputnyik vakcina érkezett. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki Szputnyik-oltásra jelentkezne, ezt mielőbb tegye meg, és foglaljon időpontot, mivel ebből a típusú vakcinából már csak korlátozott mennyiségek állnak rendelkezésre a kórházi oltópontokon. Moderna-, AstraZeneca- és Janssen-vakcinaszállítmány is várható még a héten.

Szélesebb körben terveznek nyitást az egészségügyi ellátásban

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán bejelentette: az egészségügyi ellátásban nagyobb nyitások következhetnek. Újra elérhetők lesznek az elektív műtétek, és a rehabilitációs ellátások is ismét elkezdődhetnek. Ezeket előre egyeztetett időpontokban lehet igénybe venni. Ez csakis a kötelező egészségvédelmi óvintézkedések mentén lehetséges, illetve fontos a betegfelvétel szempontjából, hogy az érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel kell rendelkezni.

Vészhelyzeti használatra engedélyezték a kínai vakcinát

A világban zajló vírushelyzet, gyors lépésekre sarkallta az egészségügyi világszervezetet. A WHO május 8-án engedélyezte a kínai Sinopharm oltás vészhelyzeti alkalmazását. Ez abból a szempontból is érdekes, mert a kínai vakcina most  kapott először ilyen engedélyt az Egészségügyi Világszervezettől. Ellenőrizték a gyárat, és megvizsgálták a biztonságosságát. Ezzel a Pekingi Biológiai Termékek Intézete által kifejlesztett vakcina, részt vehet a WHO által támogatott programokban, illetve a vakcinák világszintű egyenlő elosztásában is.

A vizsgálatok alapján, a WHO az oltást 18 éven felülieknek ajánlja, mégpedig két dózisban, három-négy hetes időközzel beadva. A klinikai ellenőrzések, harmadik fázisának adataira támaszkodva közzétették, hogy az oltóanyag két dózisának beadása után 78,1 százalékos hatékonyság várható, és “nagy biztonsággal” kijelenthető, hogy a vakcina védelmet nyújt a 18-59 közötti korosztálynak.

Véleményük szerint a Sinopharm kiszerelése, kifejezetten alkalmassá teszi arra, hogy az egészségügyileg kevéssé felszerelt helyeken is jól használható. Ez az első olyan oltás, ahol egy kis hőmérőn lehet figyelemmel kísérni, hogy megfelelő hőfokon tartják-e a vakcinát.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, elmondta: “Ez kibővíti azon Covid-19 vakcinák listáját, amelyeket a COVAX megvásárolhat, és bizalmat ad az országoknak a saját hatósági jóváhagyásuk felgyorsítására.”

A WHO közölte: jövő hétre várható a döntés az ugyancsak kínai Sinovac-vakcina vészhelyzeti engedélyezéséről.

Vakcina

Egészségügyi Világszervezet (WHO) által, vészhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott vakcinák időrendi sorrendben:

  1. 2020. december 31. Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltása

  2. 2021. február 15. Két AstraZeneca/Oxford vakcinaváltozat (az Indiában és a Koreai Köztársaságban gyártottak)

  3. 2021. március 12. Janssen (Johnson & Johnson) egydózisos vakcinája

  4. 2021. április 30. Moderna oltása

  5. 2021. május 8. Sinopharm oltása

Megdöbbentő! Néhány Afrikai országban kidobják a vakcinákat!

Míg a világ vakcina lázban ég és mindenki próbál minél több oltóanyagot biztosítani az országa számára, felröppent a hír, hogy van, ahol csak úgy eldobják, írja a BBC. Malawiban 16 400 dózisnyi AstraZeneca, Dél-Szudánban 59 ezer adagnyi vakcina áll felhasználatlanul. Mivel a vakcinák felhasználási ideje lejárt mindkét ország úgy döntött, hogy ezeket a védőoltásokat egyszerűen megsemmisítik. A WHO kérését, miszerint várjanak a megsemmisítéssel míg ki nem derítik, felhasználhatóak- e, nem vették figyelembe. A Kongói Demokratikus Köztársaságban viszont óriási készlet, 1,7 millió adagnyi vakcina áll felhasználatlanul az AstraZeneca-oltásból, amit a COVAX szállított hozzájuk.

John Nkengasong, az afrikai járványügyi központok vezetője elmondta, a kontinens tudja, hogy fontos az oltás, viszont a teljes lakosság oltakozását még nem sikerült megszervezni.

Covid aplikáció

Mobilra tölthető applikációval, igazolni lehet az oltottságot

A Koronavírus Sajtóközpont közzétette, hogy aki a védőoltást megkapta, az a védettségi igazolvány mellett elektronikus applikációval is igazolhatja majd oltottságát. Az EESZT-mobilalkalmazás egyszerű és kényelmes lehetőséget tesz lehetővé a koronavírus elleni védőoltások igazolására. Bármilyen típusú telefont is használunk,  akár androidos, akár iOS-es okostelefont,  rendelkezésre áll, ez az innovatív lehetőség. Ennek segítségével igazolható lesz tehát a védettség, az oltott személy neve, tajszáma, az oltás idejét, illetőleg a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy annak hiányát. A beolvasás QR-kóddal történik,  az érvényességet pedig, egy másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu, infostart.hu

Fotók: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

Míg Izraelben 95%-os a Pfizer hatékonysága, addig a Seychelle-szigeteken újra korlátozások vannak

Aki nincs beoltva, annak maradnak a korlátozások

Szombattól nyitva lehetnek a teraszok, a jövő héten pedig újra indul az élet

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!