Makón avatták fel Magyarország legszebb betlehemét

-

Idén másodszorra hirdettek győztes városokat/településeket a Magyarország Legszebb Betleheme pályázaton, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. közösen hirdetett meg.

A győztes első helyezett idén Makó városa lett, ahol a makói Hagymatikum előtt kerül kiállításra az alkotás, a második helyezett  a Bükk lábánál található Tardona települése, míg harmadik helyezést idén nem osztottak ki, de egymillió forint értékben díjazták és támogatják Trella Erik fafaragó mester munkáját, akinek idei szobrai Ajakon, a katolikus plébánia mellett, emeli a betlehem értékét.

Makón Advent első vasárnapján Farkas Éva Erzsébet és Bartus-Bercza Anikó mutatta be a művésztanár tervei alapján készült Makovecz-stílust követő építményt. Az első adventi gyertya is meggyulladt benne.

„ Sok mindent felülírt a koronavírus járvány az adventi időszakra is, éppen ezért is nagy öröm, hogy ebben az olykor rémisztő időszakban ajándékot kapott a város egy pályázatnak köszönhetően” – mondta el Farkas Éva Erzsébet a Makovecz téren felállított Betlehem mellett.

A polgármester felidézte, hogy Bertus-Barcza Anikó mintegy egy évvel ezelőtt kereste meg azzal, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. „Az ország legszebb Betleheme” című pályázatára az önkormányzattal közösen nyújtsanak be tervet.

Mint kiderült ez első díjat nyert, és az első adventi gyertya meggyújtásának idejére már fel is állították az építményt, amelyet a makóiak arra járva bármikor megcsodálhatnak majd.

A művésztanár hangsúlyozta, a Betlehem tervezése során az lebegett a szeme előtt, hogy elmélyülési, töltekezési lehetőséget adjon az embereknek, és erősítse fel bennük az adventi időszak és a karácsony megélését. „Szerettem volna az esztétikai élményen túl szakrális szakrális szimbólumok, építészeti elemek felhasználásával Makovecz Imre alkotásaihoz méltó művet létrehozni.” – mondta el Bertus-Barcza Anikó. hozzátéve, hogy az építményen lévő ablakokon bekukucskálva a gyermeki rácsodálkozást szerette volna megjeleníteni.

Tardonán 2020. december 6-án, míg Ajakon 2020. december 13-án kerülnek átadásra a győztes betlehemek.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!