spot_imgspot_img
spot_img

Ma ünnepeljük a Magyar Tudomány napját

-

Article Top Ad (AdSense)
1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg.

Magyar Tudományok napja

A Magyar Tudományok napja egészen 1825. november 3-ig nyúlik vissza- mikor a pozsonyi országgyűlésen elhatározták a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. Ez után a Magyar Tudósok Világtalálkozóján- mely 1996-ban történt- döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben A MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg. Mindezt annak emlékére is tették, hogy 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. Széchenyi 1825-ben tett felajánlásához többen csatlakoztak. Ennek köszönhetően újabb mérvadó lépések is létrejöttek, mint „a hazai nyelv művelésére fölállítandó tudós társaságról vagy magyar akadémiáról” szóló 1827. évi XI. törvénycikk elfogadásakor. Akkor az alaptőke 250 ezer forintra rúgott. Kezdetben kormányrendelet alapján a magyar tudomány napja volt, majd az Országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvényben a magyar tudomány ünnepének nyilvánította, amely egy hónapon át tartó tudományos rendezvénysorozat létrejöttét eredményezte.
akadémia
Fotó: Fortepan Budapest Főváros Levéltára Klösz György fényképei

Érdekesség

Tudományok Világnapja a békéért és a fejlődésért. A tudomány világa évében,-1999-ben- Budapesten rendezték meg a tudományos világkonferenciát, amelyen a magyarok kezdeményezték a tudomány világnapjának bevezetését. A tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért elnevezésű világnap megünnepléséről 2001. november 3-án az UNESCO határozott, első alkalommal 2002. november 10-én tartották meg.
égő
Fotó: Pixabay A válaszokra méltók meg is kapják azt.

Magyar Tudományok napjának lényege

A magyar tudomány ünnepe a tudományos gondolkodás és az új kutatási eredmények megismertetésének legnagyobb és legrangosabb hazai fóruma. November 3. és 30. között ebben az évben is számos ismeretterjesztő előadással várják a közönséget. Ez az ünnep az alapja is a hazai innovációnak, a kulturális és tudományos vívmányoknak.
A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a Magyar Tudomány Ünnepe. A Magyar Tudományos Akadémia minden év novemberében megrendezi programsorozatait. A rendezvénysorozat több helyen rengeteg programmal várja az érdeklődőket, Budapesten és vidéken is.
felfedezések
Fotó: Pixabay A kérdésekre mindig megvan a válasz.

A 2021. évi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

A nyitóünnepség november 3-án  (10.00-14.00 óra között) tartják meg. MTA székházának dísztermében fog lezajlani, amit online is közvetítenek az MTA YouTube-csatornáján. Itt akár élőben is követhetjük az eseményeket. A megnyitó és a köszöntő beszédek után a nyitóelőadás fog következni, „A szép, a rossz és a fenntartható – milyen legyen, milyen lehet az új világ?” címmel, melyet Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke fogja megtartani.

MTA : „Szathmáry Eörs előadásában sorra veszi a civilizációnkat egyre inkább fenyegető tényezőket, a küszöbön álló klíma katasztrófát, a mind fenntarthatatlanabb gazdasági és társadalmi folyamatokat, a történelemben példa nélküli természetpusztítást, a ránk szabaduló világjárványokat, valamint a megoldás útjában álló legnagyobb akadályt, a növekedési dilemmát.”
A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepsége november 4. (13.00-17.00 óra között) fog zajlani.
Fotó: Pixabay Tanulni, tanulni, tanulni, és az eredményt várni kell.

Bővebben

Ízelítő a témákból és előadásokból:

 • Komolyra fordult a klímaváltozás – a legfrissebb IPCC-klímajelentés üzenete
 • Technológiai függőségek – a modern világ kihívásai
 • Kétszáz éves lesz a Magyar Tudományos Akadémia
 • A COVID-19-krízis gazdasági hatásai és világgazdasági összefüggései – hosszabb távú kilátások
 • Csillagközi vegyi üzemek és az űrfizika titkai
 • Genomszerkesztés – végtelen lehetőségek társadalmi és jogi kihívásokkal
 • Kémiai folyamatok és lehetőségek a budapesti levegőminőség és éghajlat alakításában
 • Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen
 • Vakcinák és a COVID-19-sztori
 • Tudomány-népszerűsítő előadás
 • Budapest, Széchenyi István tér 9.
 • november 12., 18 óra
 • Honnan érkezhet a koronavírus utódja – és hogyan készüljünk fel rá?
 • A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium
Fotó: Pixabya

Az immáron 18 éve novemberben megtartott eseményfolyam hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződik. A Magyar Tudomány Ünnepe idei mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”. A legfontosabb üzenete a fenntarthatóság és a közérthető ismeretátadás illetve a fiatal generációk innovatív gondolkodásra való nevelése.

Forrás: Wikipédia, Magyar Tudományos Akadémia

Fotó: Pixabay

A leggyakoribb tévhitek az online biztonsággal kapcsolatban

Az új rendszer stílusos megjelenésével és okosfunkcióival emeli új szintre a ruhaápolást

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!