spot_imgspot_img
spot_img

Magas sarkútól a baltáig: íme a Szakítások Múzeuma

-

Article Top Ad (AdSense)

A horvát fővárosban különleges tárlat várja a múzeumrajongókat. A Tönkrement Kapcsolatok Múzeuma (vagy, ahogy a köznyelvben hívják: a „Szakítások Múzeuma”) egy olyan kiállításnak ad otthon, ahol egykori szerelmespároktól visszamaradt személyes tárgyak szerepelnek egy-egy rövid leírással.

Viccnek indult, gyűjtemény lett belőle

A múzeumot két zágrábi művész, Olinka Vištica filmproducer és Dražen Grubišić szobrász alapította azután, hogy véget ért négyéves szerelmi kapcsolatuk. Mindketten azzal viccelődtek, hogy múzeumot kéne alapítani hajdani kapcsolatukból megmaradt személyes tárgyak kiállítására. Az ötlettől a megvalósulásig végül három év telt el. Mivel a tárgyak mennyisége nem tett volna ki egy egész tárlatot, elkezdték kérni barátaikat, hogy ők maguk is adományozzák a szakításukból hátrahagyott tárgyakat. A gyűjteményt végül 2006-ban mutatták be először és óriási sikert aratott a látogatók körében. Az elmúlt években vándorkiállításként bejárta a világot, úgy mint Argentínát, Bosznia-Hercegovinát, Németországot, Macedóniát, a Fülöp-szigeteket, Szerbiát, Szingapúrt, Szlovéniát, Dél-Afrikát, Törökországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is.

Fotó: Szakítások Múzeuma hivatalos Fb oldala

Egy kitüntetett múzeum

2011 májusában a Szakítások Múzeuma megkapta az Európai Múzeumi Fórum (EMF) Kenneth Hudson-díját. Az elismerést olyan múzeum, személy, projekt vagy embercsoport kaphatja, aki a legszokatlanabb, legmerészebb és talán legellentmondásosabb eredményt produkálja, amely megkérdőjelezi a múzeumok társadalomban betöltött szerepének általános felfogását. A zágrábi múzeum eleget tett olyan kritériumoknak, mint a közminőség és a nyilvánosság fontossága, valamint az innovációs törekvéseknek, melyek mind a sikeres múzeum alapvető elemei. A díjat pedig a „társadalmi interakcióra való innováció” címén ítélték oda neki.

Fotó: Flickr

Mesélő tárgyak

A múzeum gyűjteménye folyamatosan bővül. Bárki szabadon adományozhat korábbi kapcsolatának meghatározó emléktárgyát és a hozzá tartozó történetet is. A kiállításon találkozhatunk plüssmackóval, magas sarkú női cipővel, baltával, menyasszonyi ruhával, valamint hátrahagyott alsónadrággal, de még gyufásdobozzal is. A múzeumban 8 különböző tematikus szoba található, köztük például a szabadidő, a munkahelyi szerelem, illetve a család. Habár a tárlat fő tematikája az elvesztett szerelem, a szeretett, ám elvesztett rokonokhoz és barátokhoz köthető emlékek is fellelhetőek a kiállított tárgyak között.

Fotó: Szakítások Múzeuma hivatalos Fb oldala

Elképesztő történetek

A kiállításon végig sétálva találkozhatunk durva szakítások emlékével is. Ilyen például a balta, melynek egykori tulajdonosa egy olyan nő, aki volt párja bútorait aprította fel vele, miután a férfi elköltözött a szeretőjéhez. Ugyanakkor szívszorító és fájdalmas történetekre is bukkanhatunk, mint például a katona férjé, aki az afganisztáni kiküldetésből hazatérve képtelen volt visszailleszkedni korábbi életébe, amire korábban jól működő házassága is ráment. Talán még ennél is szomorúbb a menyasszonyi ruha, melynek egykori viselője egy olyan török lány, akinek vőlegénye egy terrortámadás következtében vesztette életét az esküvő előtti napon.

Fotó: Szakítások Múzeuma hivatalos Fb oldala

Megosztó élmények

A múzeumban kihelyezett tárgyak és történetek megosszák a látogatók véleményét. Van, akire terápiaként hatnak ezek az emléktárgyak és a hozzájuk tartozó hol megható, máskor igencsak szórakoztató történetek. Mások furcsának vagy épp groteszknek ítélik meg. Egy biztos, az emberi természet alapvető része a kíváncsiság. És mi lehetne érdekesebb, mint mások szerelmi történeteibe bepillantást nyerni?

5 különleges múzeum Budapesten, amit látnod kell

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!