Ma van az űrhajózás világnapja – nekünk is van űrhajósunk, Farkas Bertalan

-

1961. április 12-én indult útjára Jurij Gagarin, az első ember az űrbe, és azóta  számos kollégája követte. Számunkra a legemlékezetesebb mégis Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós, aki 1980.május 26-án indult a világűrbe a szovjet Szojuz-36 fedélzetén.

Fortepan / Szalay Béla

 Pár évtizeddel később már nem csak a hivatásos orosz, amerikai és kínai űrhajósok jutnak el az űrbe, hanem már űrturisták is szemlélhetik a távolból a Földet. Az első űrturistát, az amerikai Dennis Tito amerikai üzletembert, aki 2001-ben nyolc napot töltött az űrállomáson 20 millió dollárért, napjainkig számos civil követte. Köztük a magyar származású Charles Simonyi amerikai szoftverfejlesztő és üzletember, aki kétszer is megjárta a kozmoszt. Elon Musk űrkutató-vállalata, a SpaceX 2021 szeptemberében pedig kilőtte a kizárólag fizetős űrturistákat szállító űrhajót.

Focistának készült

 A 72 éves Farkas Bertalan nem űrhajósnak készült, hanem focistának.

Fotó:Facebook/Farka Bertalan az űrhajós

A kis Berci 4-5 éves  korában focista akart lenni, annyira elbűvölte a szabocs-Szatmár megyei falu, Gyulaháza két bőrből készült focilabdája. Szerencsés volt, keresztapja megajándékozta eggyel, a születésnapján, innetől pedig  egyenes út vezetett a focipályára.Tehetségére középiskolás korában figyeltek fel szülőfalujában, és 16 évesen  bekerült a felnőttek közé.

Megtetszett neki a repülés

Ám időközben megismerkedett a repüléssel és elhatározta, hogy Repülőtiszti Főiskolára jelentkezik. Az iskola elvégzése után 1978-ban önként jelentkezett űrhajósnak. A legnagyobb titokban tartott egyéves kiképzés után 1980-ban a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe, ahol  8 napig tartózkodott és a feladatait sikeresen végezte el. Élőben is bejelentkezett az űrállomás fedélzetéről, először hallatszott magyar beszéd a kozmoszban.

Fotó:Facebook- Farka Bertalan az űrhajós

Nemzeti hős lett

Miután visszatért a Földre Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetésben részesült. Hazatérte után mindenki kiváncsi volt a történeteire, bejárta a világot és csak mesélt és mesélt. Szívesen osztotta volna meg tapasztalatait egy újabb magyar űrhajóssal is, ám második magyar űrhajóst a mai napig nem képeztek. Néha arra gondol, hogy talán az egyik kisunokája követi, így  a szintén Bertalan nevet viselő kisfiú már kapott egy szkafandert, hátha ő is célba veszi a csillagokat.

Fotó:Facebook/Farka Bertalan az űrhajós

Az általa viselt szkafandert Közlekedési Múzeumban állították ki 1982-ben.

Fortepan / Faragó László

Egykori űrhajóstársa, Valerij Kubaszov szovjet űrhajós 2014-ban  79 évesen korában hunyt el.
Az évtizedek óta bajuszt viselő Barci mai napig az űrhajózással és űrkutatással foglalkozik, meghívásoknak tesz eleget a világ minden táján.

Fotó:Facebook/Farka Bertalan az űrhajós

Bolygót neveztek el róla

Nevét a 240757 Farkasberci kisbolygó őrzi, melyet Sárneczky Krisztián fedezett fel 2005. május 26-án. 
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!