Ma van az adatvédelem világnapja

-

Az adatvédelem egyre komolyabb, és egyre fontosabb a mai világban. Aktualitása kétségkívül nem csak ezen a napon van, viszont érdemes felhívni rá a figyelmet. A mindennapokban fókuszába állítani az adatvédelmi biztonságot, hangsúlyos feladattá vált. Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta tartjuk meg ezt a napot, január 28-án. 1981-ben ekkor nyílt meg aláírásra az Európa Tanács Adatvédelmi Egyezménye, ez az esemény kötelezővé tette adatvédelmet, és nemzetközi jogba foglalta.

Fotó: Pixabay Minden adat megvan valahol

Az adatvédelmi nap célja

Az Európai tanács kezdeményezése azon cél érdekében történt, hogy létrehozza azt a szabályozó rendszert, melynek keretei között az adatvédelem működni tud. Ezzel megteremtette azt a biztonságot, ami alapvető garanciákkal szolgál- az adatok helyes kezelésére, védelmére.

Fotó: Pixabay

A másik cél, felismerve ennek fontosságát, ezzel a nappal- figyelemfelkeltő szándékuk is volt! Reálisan nézve, a társadalmak nagy része egyáltalán nem ismeri a területet, márpedig az internet világának elterjedése, a mobil készülékek mindennapi használata során rengeteg, saját adatainkra veszélyes tényezőbe futhatunk bele, nap-mint nap. A mai világban, aki nem ismeri az adatvédelem alapvető szabályait, könnyen sodorhatja magát jogi galibába, vagy éppen kellemetlen szituációba. Az adatvédelem napjának fő célja, hogy megismerjék, felismerjék a fontosságát, és lehetőséget ad arra, hogy ismereteket szerezzenek róla.

Fotó: Pixabay A 0 és az 1 veszélyes lehet

Magyarországon

Hazánkban az adatvédelmi szabályozás az Alaptörvényben foglaltak alapján értelmezhetjük. Az 2011. évi törvény szabályozza az információs önrendelkezési jogról, az információszabadságról és a személyes adatok védelméről. Az Európai Unióban egy 2018. május 25-től az Európai Parlament és a Tanács adatvédelmi rendelete, a GDPR.- egységesen szabályozza a hatályban lévő, adatvédelmi rendelkezéseket.

Miért van szükség az adatvédelemre

Mára elértük, eljutott a világ informatikája odáig, hogy rengeteg kémprogram, vírus és hekker, adathalász program tevékenykedik a virtuális térben. Az adathalászat oka persze több fajta lehet, gazdasági, társadalmi, politikai, katonai, és még sorolhatnánk az indokokat. Alapvetően viszont az adatvédelem a személy védelmére szolgál. A személyes adataink begyűjtése és felhasználása elleni küzdelem. Szokták mondani, ami egyszer felkerül a világhálóra, legyen az írás, kép, mem, vagy bármi, az már ott is marad, sőt a legtöbb esetben hiába töröljük az általunk feltöltött adatokat, azokhoz a megfelelő szaktudással rendelkező emberek, játszi könnyedséggel hozzá tudnak férni.

Fotó: Pixabay Ha baj van nehéz megoldani

Jó, ha tudjuk: „Az információs önrendelkezési jog az egyén azon joga, hogy alapvetően maga döntsön személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról.”

A leginkább veszélyes a nemtörődömség, és az ismeretek hiánya

Az adataink védelmére, nagyon kevés időt, energiát szánunk. Napi szinten átlagosan több órát töltünk a neten úgy, hogy fel sem mérjük, vagy nem is ismerjük annak kockázatát. Két leginkább veszélyeztetett korosztály az, akikre leginkább érvényes ez. Az idősek, akik van, hogy órák hosszat böngésznek tartalmakat, akár a közösségi oldalakon- és gondolkodás nélkül kattintanak, ez által személyes adataikat közzéteszik a világ számára. Akik nem értenek kellőképpen az online világhoz, a számtalan felugró ablak kínálta lehetőségek közt, ott vannak a vírusok. Annak letöltése ugyan csak egy figyelmetlen kattintás, de óriási problémákat okozhat. Innentől kezdve egy szemfüles hekker már mindent megtudhat róluk, szokásaikról, gondolkozásmódjukról, véleményükről, extrém esetben még akár bankszámlájukról is!

Fotó: Pixabay A fiatalok oktatását korán kell kezdeni.

A másik felettébb veszélyeztetett korosztály pedig a fiatalok. Sajnos már 4-5 éves kortól használnak a gyerekek mobileszközöket, és bár legtöbb esetben szülő által ellenőrzött formában, és csak játékokra szorítkozva. Ettől függetlenül ott van a veszélye annak, hogy kéretlen tartalmat kapjanak, vagy éppen 18 +-os felületre tévedjenek. Tinédzser korban már szinte alapkészségként mindennapi kommunikációra, szórakozásra használják az internet adata szabadságot. Ez által tulajdonképpen saját fotóikat osztják meg teljesen ismeretlen emberek millióival! Ekkor az történhet, hogy nem ő válogat, hanem bárki lekattintja, letölti az illető adatait, képeit, és bármikor felhasználhatja! A Pc-kapcsán ugyancsak ez a helyzet, megspékelve azzal, hogy a nem hiteles helyről származó játékszoftverekben, játékokban és különféle letöltő oldalakon ott lapulnak a vírusok és kártékony programok. Észre sem vesszük, amikor saját magukat feltelepítik készülékeinkre.

Adatvédelem mindenkinek

Az előbb említett két korosztályra tehát fokozottan veszélyes lehet az adathalászat, de mindenkit érint ennek globális jelentősége. Azok a korosztályok, akik már „biztonságosan” tudják használni a modern technológiát, és odafigyelnek adataikra, még azok is veszélyben vannak. Sarkalatos az alapvető szabályok betartása, de még így is könnyen pórul lehet járni. Hogy mennyire szerteágazó probléma körről van szó, sokan nem is sejtik, és ha mégis megtörténik az online betörés, adatlopás, vagy éppen tartalommal való visszaélés, csakis komoly szakemberek rendszergazdák, programozók tudnak segíteni. Itt kell hozzáfűzni, van amikor ők is tehetetlenek.

Fotó: Pixabay Túl sok a közösségi oldal

Persze ez most nem azt jelenti, hogy semmit ne osszunk meg, vagy zárkózzunk el a világ elől, és online remeteséget fogadva meneküljünk a hálózatból. Egyszerűen csak szükséges az odafigyelés saját magunkra, és a veszélyeztetett korosztályok online viselkedésére.

A megoldás az oktatás, és a figyelemfelkeltés

Mivel az adatainkkal mi rendelkezünk, ezért egyetlen kardinális tényező van, az pedig az egyén! Saját magunk, más néven az emberi tényező! Meg kell tanulni odafigyelni, és saját, illetve a munkánk során kezünkbe került adatokra vigyázni. Ennek felelősségét tehát nem lehet másokra ruházni. A megoldás a felvilágosításban és az oktatásban van. Mivel az online világ, illetve a hozzá kapcsolódó technológia rohamos ütemben változik, amennyire lehet, folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat ezen a téren is. Itt nem lehet hátradőlni. Új programok, szórakoztató közösségi funkciók, kockázati tényezők! Amit pedig általában mindenki elfelejt, pedig a legegyszerűbb az adatlopás területén, ha valaki csak úgy ott hagyja a telefonját, bekapcsolva hagyja a gépét. Rengeteg adatlopásra ad lehetőséget ha mondjuk tömegközlekedés közben, észre sem veszi valaki hogy nyomkodás közben valaki lelesi a kódjait, adatait. Számtalan veszélyforrás leselkedik ránk az adatvédelem kapcsán és pontosan ezért van egyre nagyobb létjogosultsága az adatvédelmi világnapnak!

Szerző: Budafoki Tamás 

Virtuális valósággal gyógyítanak az orvosok

Generációk és mobilhasználat

Így védjük ki az adathalász támadásokat

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!