spot_imgspot_img
spot_img

Ma van a Nemzetközi Törölközőnap: megmutatjuk, miért a leghasznosabb tárgy a galaxisban

-

Article Top Ad (AdSense)

A jövő évi naptáradban mindenképpen karikázd be május 25-ét, mert jelentős nap ez a mai: ma van a Nemzetközi Törölközőnap. Cikkünk elolvasása után egészen más szemmel fogsz nézni a törölközőre!

Egy sci-fi író és a törölköző kapcsolata

A Törülközőnapot minden év május 25-én tartják meg, így tisztelegnek Douglas Adams író előtt a rajongói. Ezen a napon a rajongók mindenhová magukkal visznek egy törülközőt, ahogyan Adams A Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében is leírta. A megemlékezést először 2001. május 25-én tartották, két héttel Adams május 11-i halála után, aki 49 éves szívrohamban hunyt el. Vagyis, ha ezen a napon azt látod, hogy a 6-os villamoson meg a metrón több ember is törölközőt visel valamilyen formában megnyugodhatsz: nem a zárt osztályról szabadulnak, hanem így emlékeznek meg szeretett szerzőjükről. Vagy csak hazafelé tartanak az edzőteremből.

Fotó: https: facebook.com/Douglas-Adams-6925064748

Miért épp törölköző?

Azt mondják, hogy a törölközőnek nagy jelentősége van a könyvben. Adams azt írta a törölközőkről, hogy a leghasznosabb tárgy egy csillagközi utazó számára. „Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

Tehát Adams legfőbb tanácsa az volt: „Soha ne menj sehova a törülköződ nélkül”.

A mozgalmat a Binary Freedom híroldal szerkesztője, Clyde Williamson indította, aki úgy érezte,  valamilyen módon meg kellene emlékezni kedvenc írójukról.

Fotó: flickr

A törölköző történelme – Honnan származik?

Bár a törülközők használatát igazolták a középkori régészeti tanulmányok, a teljes méretű törölköző feltalálása a 17. századi törökországi Bursa városához kötődik. A török ​​​​törülközők lapos, szövött pamut- vagy lenvászondarabként indultak, amelyet peshtamálnak neveztek, és gyakran kézzel szőtték, amiért elérhetetlen volt az átlagember számára. A peshtamelt török ​​fürdőkben használták, és nagyon jó nedvszívónak bizonyult – de mégis könnyű maradt – , illetve elég hosszú ahhoz, hogy körbe töröljék vele a testet.

Ahogy az Oszmán Birodalom gyarapodott, úgy nőtt a törülköző használatára való igény is. A takácsokat felkérték, hogy kidolgozottabb mintákat hímezzenek a szőnyegszövési tudásuknak köszönhetően, mindez persze tovább növelte törölközők árát.

A törülközők csak a 19. században váltak könnyen elérhetővé, a pamutkereskedelem és az iparosodás következtében. A gépesítéssel a pamut frottír törülközők is elérhetővé váltak, valamint az üzletekben előre elkészített törölközőket lehetett kapni, ami azt jelentette: végre bárki vehetett magának.

Napjainkban a törölközők számos méretben, anyagból és kivitelben kaphatók, illetve többféle törölköző létezik: fürdő törölköző, strandtörölköző, lábtörölköző, kéztörölköző, sport törölköző, baba törölköző, de megkülönböztethető törölközővel rendelkeznek a bárok, a golf klubbok, a bárok, és idesorolják a konyharuhát is. Igazság szerint ma már minden területen található sajátos, egyedi törölköző, ami anyagában, funkciójában vagy dizájn tekintetében különbözik. Gondoljunk csak bele, tengernyi Disney-s, szuperhősös, sorozatos, filmes, focis, autós és mindenféle törölközőbe bujtathatjuk a testünket vagy fekhetünk a strandon.

Fotó: flickr

A világ legdrágább törölközői

3. helyezett

Robert Matthew egyiptomi pamut 3 részes törölközőkészlet – 99,99 dollár (kb. 35. ezer forint)

Állítólag a Robert Matthew törölközőkészlet azt az érzést kelti, mintha egy Beverly Hills-i luxusszállodában szállnál meg. A legjobb minőségű egyiptomi pamutból készült, 3 részes törölközőkészlet egy fürdőlepedőt, egy kéztörlőt és egy mosogatórongyot tartalmaz.

2. helyezett

Ralph Lauren Pierce 6 részes tervezői törölközőkészlet – 149,99 dollár (kb. 52 ezer forint)

Ralph Lauren 6 részes tervezői törölközőkészlete 100 százalékos plüss pamutból készült, amelyet „levegővel javítottak” a bolyhosabb, nedvszívóbb felület érdekében. A készlet két fürdőlepedőt, két kéztörlőt és két törlőkendőt tartalmaz. A törölközők számos különböző mintával kaphatók.

1. helyezett

Frette Triplo Bourdon fürdőlepedő – 170 dollár (kb. 59 ezer forint)

A Frette márkát választja a világ számos vezető luxusszállodája. A törölközők Olaszországból szármanak. Hihetetlenül puhák, 100 százalékos pamutból készülnek, háromsoros hímzéssel, pamut szatén szegéllyel. A készletben található egy fürdőlepedő, egy kéztörlő és egy mosdókendő is. Lehet, hogy nem ez a leginkább költségkímélő törölközőkészlete, de ha hajlandó vagy szemet hunyni a költségek felett, akkor egy igazán minőségi törölközőre teszel szert.

A világ legdrágább strandtörölközője

Pihenhetsz a világ legdrágább strandtörölközőjén, amelyet a Hermès készített. A luxus törölköző 100 százalékban pamut frottírból készült, és húsz különböző dizájnal kínálják, de ami a legfontosabb: mindez elérhető potom 530 dollárért (kb. 185 ezer forint).

 

forrás: nationaltoday.com, moneyinc.com

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!