Ma van a csillagászat napja

-

A Csillagászat Napja „mozgó ünnep”, amely a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

Először 1973-ban tartották meg az Észak-Kaliforniai Csillagászati Egyesület elnöke, Doug Berger ötlene nyomán a Csillagászat Napja rendezvény. Azt javasolta, hogy az amatőr csillagászok csak egyszerűen helyezzék ki távcsöveket forgalmasabb helyeken, és mutassák be az égbolt látványát bárki arra járónak, elsősorban persze a leglátványosabbat, a Holdat. Ám tudni kell, hogy bármennyire is népszerű ez a nap, nem ENSZ világnap, mint a Föld Napja.
Magyarországon csak két évtizede tartják meg, ilyenkor nyilvános távcsöves bemutatókat tartanak, ahol bárki belepillanthat a távcsőbe és kémlelheti az eget.
Az USA-ban viszont kétszer is megünneplik, 2007 óta tartanak egy őszi Csillagászat Napot is. Ez szeptember közepe és október közepe között hasonlóképpen van kijelölve, mint a tavaszi.
KISBOLYGÓK
A csillagászatról sokaknak a személyekről elnevezett csillagok és kisbolygók jutnak az eszébe.
A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete 1997-ben indította el a kisbolygó-megfigyelési programot, melynek keretében eddig ezernél több aszteroidát fedeztek fel. A magyar felfedezésű kisbolygók magyar híres emberek írók, költők, csillagászok, színészek neveit viselik.
Farkas Bertalan űrhajós, 240757 Farkasberci = 2005 KS8, 2010 GV120,
Hofi Géza humorista, 180857 Hofigeza = 2005 HG7,3 Lassovszky = 1981 SE
Latinovits Zoltán, színész, (132874) Latinovits = 2002 RV118,
Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, játéktervező, feltaláló, 133250 Rubik = 2003 RK,
CSILLAG AJÁNDÉKBA
Nagy divat csillagot ajándékozni, ám ez nem egy hivatalos eljárás, inkább egy kedves gesztus.
A megállapodások értelmében a csillagászati objektumok elnevezése a Nemzetközi Csillagászati Unió hatáskörébe tartozik. Ezért senkinek sincsen joga ahhoz, hogy elnevezhessen egy csillagot. A kiválasztott csillagkép csillagáról hiába kapunk egy díszes oklevelet, ez egy hamis papír, ami csak kedves ajándék.

Az egyetlen magyar, aki megjárta az űrt Farkas Bertalan, róla itt olvashattok.

Ma van az űrhajózás világnapja – nekünk is van űrhajósunk, Farkas Bertalan

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!