Ma van a cirkusz világnapja: mi köze hozzá Charlie Chaplin fiának?

-

A cirkusz világnapját 2007 óta ünnepelik minden év április harmadik szombatján. 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta azonban világszerte megemlékeznek róla a cirkuszművészeti központok.

Fotó:FB/Magyar Nemzeti Cirkusz

Charlie Chaplin fia és a cirkusz

A múlt század egyik legnagyobb nevettetője, Charlie Chaplin (†88) fia, Eu­géne cirkuszi háttéremberként dolgozik évtizedek óta. Leginkább műsorokat rendez Kanadában és Svájcban. Neki köszönhető a svájci Nock Cirkusz műsora, amit nyolc évig  volt porondon. Hogy a legjobb produkciók kerüljenek a repertoárba, fesztiválokra is jár, ahol kiváló produkciókra bukkan, majd leszerződteti az artistákat.
2018-ban Budapesten is megfordult XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének elnökeként. Ekkor mesélte, hogy közismert néhai édesapjával nagyon tisztelték és szerették a világhírű zenebohócot, Eötvös Gábort, akinek a Van mááásik! produkcióján mindig jókat nevettek.

Fotó: eotvoscirkusz.hu

Magyar cirkusz dinasztiák

Magyarországon körülbelül 10-15 utazócirkusz működik és szinte csak egymással házasodó cirkuszfamíliák alkotják tagságukat dinasztiákat alkotva.

A Magyar Nemzeti Cirkusz a nagyobb cirkuszvállalkozások közé tartozik. A cirkusz a Richter artistacsalád tulajdonában áll. 1995-ben alapította Richter József, aki 2012-ben átadta az igazgatói szerepkört fiának, Ifj. Richter Józsefnek.

Híres magyar bohóc-artista család az Eötvös-dinasztia, amelyet 100 évvel ezelőtt, 1920-ban alapított Eötvös József.

Hol vannak a kiöregedett állatok?

A Magyar Nemzeti Cirkusz és más cirkuszok munkájából kivont vadállatok szép, hozzájuk méltó környezetben töltik megérdemelt pihenésüket a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően.

2020-ban nyitotta meg kapuit Magyarország első és egyetlen autós safariparkja Szadán, ahol Magyar Nemzeti Cirkusz és más cirkuszok munkájából kivont vadállatok szép, hozzájuk méltó környezetben töltik megérdemelt pihenésüket a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően. Ifj. Richter József nagy álma vált valóra ezzel a parkkal, ami hamar kinőtte magát, ezért új helyszínt kellett keresniük, az idén  Nagykőrösön nyitottak újra.

Fotó:FB/Safari Park Richter

Ukrán menekült artistákat segítenek
Több mint száz, a háború elől menekülő, főleg a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémiáról és a Harkivi Cirkusz Stúdióból érkező ukrán cirkuszművészt, gyerekeket, szülőket, artista tanárokat és artista növendékeket lát el a Fővárosi Nagycirkusz.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!