Ma született Greta Garbó, akiról elnevezték a magas nyakú pulóvert

-

Egymás után kerülnek ki a közösségi oldalra az 1905 szeptember 18-án Svédországban született világhírű színésznő születésnapjáról megemlékező posztok. Sokan emlékeznek rá, ám a legendás színésznő magányban élte élete utolsó éveit és halt meg 1990-ben New Yorkban.

Greta Lovisa Gustafsson Stockholm szegénynegyedében született, innen került ki és vált világhírű színésznővé.
 A kis Gréta kénytelen volt korán abbahagyni a tanulást és fejmosónak állni, majd egy áruházban kalapos lányként dolgozni, miután 13 éves korában elvesztette az édesapját. Már akkor is jó lehetőség volt a kereset kiegészítésre a modellkedés, ő is ezt tette. Amikor egy komikus reklámfilmben azt mutatta be, hogy milyen a rossz öltözködés, olyan sikeres volt az alakítása, hogy felfigyeltek rá.1922-ben szerepet kapott egy burleszkben, majd a legismertebb svéd rendező, Mauritz Stiller a párfogásába vette a tehetséges lányt.
Ekkor sok minden megváltozott az életében. Nevét Garbora változtatták és Hollywoodba költözött a rendezővel 1925-ben, ahol a kissé dundi lányt teljesen átalakították. Benne látták az amerikai filmgyártás új végzet asszonyát, és ehhez méltóan alakították át az új szerepre.
Nem csak lefogyasztották, 15 kilótól szabadult meg, fogsorát is ráncba szedték és kiegyenesítették, a szemöldökét pedig kiszedték a később legendássá vált vonalra, és mindehhez új frizurát kapott.
A némafilmekben lett világhírű John Gilbert oldalán, akkor még nem beszélt angolul. Amikor először megszólalt még arra is ügyeltek, hogy első szavai svéd akcentussal hangozzanak el. Hihetetlen reklámkampányt építettek fel a hangosfilmjéhez „Garbo beszél” szlogennel. Az első hangosfilmje, az Anna Christie – amelyben egy cinikus, gyönyörű exprostituáltat játszott – után már Oscarra jelölték.

Egymást követték a filmjei, az 1930-as években ő volt az egyik legjobban kereső színésznő Amerikában. Karrierjét az 1941-ben bejezte be, amikor megbukott  A kétarcú asszony című vígjáték.

36 évesen, két és fél tucat film után, sikerei csúcsán hátat fordított Hollywoodnak és a második világháború alatt bekapcsolódott a brit titkosszolgálat munkájába. Svédországban kihasználva ismeretségeit segített a híres kémfőnöknek, William Stephensonnak embereket toborozni. Kiderítette, kik a náci szimpatizánsok a svéd felsőbb körökben, továbbá üzeneteket csempészett a britek és a svéd király között. Nagyratörő hadi tervei is voltak, úgy gondolta, ha sikerülne neki Hitler közelébe kerülnie akkor meggyőzné a náci vezért, hogy fejezze be a háborút. Ha nem sikerülne neki, akkor egyszerűen lelőné a táskájába csempészett pisztollyal. Nem járt messze a megfelelő alkalomtól, ugyanis Hitler rajongott érte és a filmjeiért, pedig akkor már az amerikai filmek be voltak tiltva Németországban.

48 évesen New Yorkban telepedett le és már csak nagyon kevés emberrel tartotta a kapcsolatot.  A hatvanas éveiben ki merte mondani, hogy súlyos depresszióban szenved. „Azt akarom, hogy hagyjanak egyedül” – mondta a Grand Hotelben.Kívánsága beteljesedett.1990. április 15-én halt meg tüdőgyulladásban egy New York-i kórházban.

 

Magányosan halt meg, és csak a halála után elárverezett leveleiből lehetett sok mindent megtudni a magánéletéről, amit mindig is titkolt. Garbónak számos románca volt, de férjhez soha nem ment és gyermeke sem született. Egy orosz születésű milliárdossal, a nős George Sscleevel folytatott románcot a férfi haláláig, úgy hogy egy házban vettek mindketten lakást és a férfi a két nő között ingázott, de miatta sohasem vált el.
Halála után a leszbikus írónőhöz, Mercedes De Acostához – Marlene Dietrich szeretőjéhez – írott szerelmes leveleit egy philadelphiai múzeumban állították ki.

 

ELÁRVEREZTÉK A SZEMÉLYES TÁRGYAIT 

A Julien’s árverési ház több száz ruháját, személyes tárgyát, bútorát, fényképét,  könyvtárának egyes darabjait, albumokat és kézzel írott dokumentumokat árverezett el 2012 decemberében. Ezeket korábban korábban soha nem hirdették eladásra, és kiállítva is ritkán voltak.
2017 decemberében pedig 36 személyes hangulatú levelét árverezte el a Sotheby’s aukciósház Londonban. Ezekben barátnőjének, Hörke Wachtmeister svéd grófnőnek több mint száz aláírás nélküli oldalon vallott elsősorban svédül – magányáról, depressziójáról, honvágyáról és arról a vágyáról, hogy megszabaduljon Hollywoodtól és hírességétől.
Szinte mindig egyedül vagyok és magammal folytatok beszélgetéseket. Elutazom a tengerpartra, ahol egyedül sétálgatok, és ez szinte mindig csodálatos. De ez minden” – írta egy 1939-es levelében Beverly Hillsben, ahol akkoriban lakott.

DIVATIKONNÁ VÁLT

New York utcáin  jelent meg először a magas nyakú, hosszú ujjú pulóverekben, amit később róla neveztek el garbónak. De ő hozta divatba az elegáns, lapos sarkú cipőt, a mérték utáni nadrágot, a válltöméses ballonkabátot.
“Garbo stílusáról és arról volt ismert, hogy divatot teremtett New Yorkban, Párizsban, Londonban és Firenzében emblematikus öltözékeivel, magas nyakú pulóvereivel, mérték utáni nadrágjaival, elegáns cipőivel, válltöméses ballonkabátjaival és rejtélyes napszemüvegeivel” – hangsúlyozta a Julien aukciósház korábbi árverési  közleményében.
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!