Ma lenne 40 éves Marian Cozma

-

Óriási megrendülést okozott országszerte Marian Cozma elvesztése. A román válogatott és a Veszprém kézilabdázóját egy szórakozóhely előtt szúrták szíven, az életét már nem lehetett megmenteni.

Családban maradt a tehetség

Cozmának volt honnan ellesnie a sport csínját-bínját – szülei is a kézilabdának szentelték az életüket, szintén a válogatott tagjai voltak. A tehetséges sportoló Románia egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, első meccse a felnőttválogatottban 2002-ben, Fehéroroszország ellen történt.

A veszprémi csapat 2006-ban kötött szerződést vele, ami jó döntésnek bizonyult: itt is sorra nyerte a kupákat és bajnokságokat. Három év leforgása alatt itt összesen 111 mérkőzésen vett részt, ezeken pedig 329 gólt szerzett.

Fényes jövő várt volna rá a sportágban, kivételes adottságai voltak: 211 centiméteres magassága miatt akár három és él méter magasra is passzolhattak neki a csapattársai, ide pedig már egy védő sem ért fel. Beállós beceneve Madár (Păsărilă) volt.

Tragikus halála előtt egyszer már rátámadtak – egy rivális kézilabdacsapat, a Rapid fanatikus drukkerei az utcán kést döftek a hátába 2005-ben. Eből a sérülésből viszonylag hamar felgyógyult, halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én kijelentette, hogy nem kíván többet a nemzeti együttesben szerepelni – szakmai és személyes okokra is hivatkozott. A halála előtt mindössze négy nappal tette ezt a nyilatkozatot visszavonulásáról.

Marian Cozma utolsó estéje

2009. február 8-án Cozma szórakozni indult a barátaival, az este helyszíne a veszprémi Patrióta klub volt. Itt hajnali három körül összetűzésbe kerültek egy társasággal . máig tisztázatlan okokból – ami komoly verekedésig fajult. Ököllel, üveggel, székkel ütötték egymást, majd Cozma gyilkosa, Raffael Sándor kést rántott és vesén szúrta a sportolót.

Ez még nem a végzetes szúrás volt, a dulakodás a szórakozóhely előtt folytatódott. Csapattársai is segítségére siettek – akik ennek következtében szintén súlyos sérüléseket szenvedtek. Ivan Pešić horvát válogatott kézilabdázót vesén szúrták, Žarko Šešum szerb válogatott kézilabdázót pedig fejbe rúgták. A szúrástól legyengült Cozma már nehezen védte ki a támadásokat, ekkor Raffael Sándor újra megragadta a kést és ezúttal a sportoló szívébe döfte azt.

A mentők hamar a helyszínre érkeztek, de Marian Cozma életét már nem lehetett megmenteni, kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Pešić is élet-halál között lebegett, meg kellett operálni a veséjét, végül el is veszítette azt. A két feltételezett elkövető külföldre próbált menekülni – de még aznap este elfogta őket az osztrák rendőrség.

Miért kellett meghalnia?

A veszprémi késelés néven emlegetett tragédia okai mai napig nem ismertek – nem tudni, miért kellett meghalni a klasszisnak. Beszámolók szerint Cozma barátnőjével érkezett a szórakozóhelyre, ahol a gyilkosok társasága azonnal kinézte őt magának, és elindult a lökdösődés – aminek ez a szörnyűség lett a vége.

A bíróság azóta kimondta, hogy a vallomások alapján a vádlottak nem szórakozni indultak a helyre, hanem kifejezetten verekedés és kötekedés volt a céljuk – az, hogy agresszív viselkedésükkel megfélelmítsék a vendégeket. Egyes teóriák szerint a vádlottak összekeverték Cozmát valakivel, de később ezt a bíróságon cáfolták. A lényeg: mai napig nincs indítéka a rettenetes tettnek.

A gyilkosság másnapján megemlékezést szerveztek a sportoló tiszteletére Veszprémben, melyen több ezren vettek részt. Marian Cozmát 2009. február 13-án helyezték végső nyugalomra, temetését a Duna Televízió élőben közvetítette. Cozma tragikus halála azonnal a magyar és a román közvélemény középpontjába került, hatalmas társadalmi felháborodás övezte a történteket. Az elkövetők roma származása miatt rendkívül előtérbe került a roma-magyar ellentét.

Csökkentették az elkövetők büntetését

A rendőrség évekig tartó nyomozása során több mint 450 tanút hallgatott meg. 2010-re a per iratanyaga 69 kötetből állt, ami több, mint 17 ezer oldalnyi dokumentumot jelent. Végül 2010 januárjában a nyomozás megállapította: az elsőrendú vádlott, Raffael Sándor szúrta szíven Cozmát. Mellette Németh Győzőt és Sztojka Ivánt is emberölési kísérlettel és testi sértés kísérletével gyanúsították.

2011. nyarán született meg az elsőfokú ítélet –  Raffael Sándor és Németh Győző, azaz az első- és másodrendű vádlottak életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak. A harmadrendű vádlottat, Sztojka Ivánt pedig húsz év fegyházbüntetésre ítélték. Marian Cozma édesapja elégedett volt a bíróság döntésével:

“Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem” – mondta Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdás apja.

Ezután fellebbezés történt, és a másodfokú ítélet pedig elképesztő társadalmi felháborodást váltott ki – 2012-ben a gyilkos és a másodrendű vádlott büntetését 18 évre csökkentették. Sztojka elzárása pedig 8 évre redukálódott. A magyar közvélemény dühe érezhető volt az online és az offline világ minden területén, kollektív elégedetlenség övezte a csökkentett börtönbüntetést. A bíró ennek ellenére nem változtatott a döntésén.

Sztojka Ivánnak csak büntetése kétharmadát kellett letöltenie, a bíróság kifogástalan magatartása miatt hamarabb kiengedte a börtönből. Valami gond lehetett itt az ítélőképességel, Sztojka nem sokat töltött a szabad levegőn – 4 évvel később emberkereskedelem miatt újra börtönbe zárták.

Marian Cozma emléke

Csapata, az MKB Veszprém halála után örökre visszavonultatta a sportoló 8-as mezszámát. Veszprémben pedig 3 méter magas bronz mellszobrot állítottak neki, mely Mihály Gábor szobrászművész alkotása. A tragédiáról film is készült, Kálomista Gábor producer nevéhez köthető a “Szíven szúrt ország” c. dokumentumfilm, a főbb szerepekben megtalálható Czapkó Antal – aki Marian Cozmát játsza – kedvesét Oroszlán Szonja, Žarko Šešumot Csányi Sándor, Uroš Vilovskit Pindroch Csaba, Ivan Pešićet Szabó Simon alakítja.

A magyar és a román szövetség, illetve a veszprémi klub minden év februárjának első hetében magyar-román válogatott mérkőzést rendez Veszprémben Marian Cozma emlékére. A családnak mai napig nem enyhült a fájdalma, szinte mindennap kijárnak Marian Cozma sírjához.

– Ez a fájdalom örökké tart, nem múlik el – nyilatkozta Petre Cozma, a kézilabdázó édesapja a tragédia egyik évfordulóján.

Források: Noizz, Blikk, Index

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!