spot_imgspot_img
spot_img

„Ma egy gyerek átlagosan 11 éves kora körül már találkozik pornóval”

-

Article Top Ad (AdSense)

Míg mi videókazettán és DVD-n nőttünk fel, a mai generáció számára ott az internet, ahol a gyerekek két másodperc alatt bármit megtalálnak. A legtöbb szülő valószínűleg azt gondolja, az ő gyereke még soha nem találkozott pornóval, miközben egyre több gyerek érintett a témában.

Míg a gyerekkori szexualitás iránti kíváncsiság gyakori és teljesen természetes, sajnos ott tartunk, hogy azt kell feltételeznünk, gyermekeink valószínűleg láttak már valamit az interneten, amiről azt kívánjuk, bárcsak ne látták volna. Jantek Gyöngyvér klinikai szakpszichológussal beszélgettünk arról, milyen hatással vannak a pornófilmek a gyerekeinkre és szülőként mit tudunk tenni a megelőzés érdekében.

jantek gyöngyvér-gyerekek-pornzónézés
Fotó: Just Photo

– Hogyan változott az elmúlt időben a gyerekek szexualitáshoz és a pornóhoz való viszonya?

– Az egyik fontos dolog, amivel a szülők tisztában kell legyenek, az az, hogy ma egy gyerek átlagosan 11 évesen találkozik a pornóval. Ez nem azt jelenti, hogy minden gyerek, de ez az átlagos. Nagyjából 15-16 évesen kezdenek szexuális életet élni, ami azt jelenti, ha valaki 11 évesen már érintett lesz, akkor eltelik négy olyan év, amikor a felnőtt tartalmak formálják a szexualitását. Az iskolákban nem feltétlenül van szexuális felvilágosítás, a szülők általában nem sokat beszélgetnek erről ottho. Tehát a gyerekek egymástól, a közösségi médiából és a pornófilmekből szerzik a tudást. Ezzel az egyik baj az, hogy nem egy felnőtt kontrollálja az eseményeket, a szülők a legtöbb esetben nem is tudják mi történik a gyerekükkel miközben a telefonjukat nézik. Szülőként ma már gyakorlatilag lehetetlenség lekövetni a gyerekekhez kerülő információkat. Régen nehéz volt becsempészni egy Playboyt, de valamire rákattintani az csak egy pillanat.

– Mi szülők szeretnénk azt hinni, hogy a mi gyerekünk nem találkozik ilyen tartalmakkal…

– A legtöbb szülő azt gondolja, hogy nem csinál ilyet a gyereke.  Sajnos azonban az a tapasztalatom, hogy még a leggondosabb családokban, ahol tudatosak a szülők és van a telefonon szülői felügyelet, még ott is belefutnak a gyerekek. Szinte lehetetlen kikerülni, ezért inkább a prevencióra kell hangsúlyt fektetni. Ha már úgyis fog vele találkozni a gyerek, akkor legyen valami elképzelése, és ne úgy ágyazódjon be a tudatába a szex, ahogyan egy pornófilmben látja.

– Hogyan befolyásolhatja a gyerek szexualitáshoz való viszonyát, ha először ilyen formában találkozik a szexszel?

– Az első találkozás nagyon meghatározó tud lenni. Amit először lát vagy hall az ember az nagyon be tud épülni és adott esetben nagyon sokkoló tud lenni. Sok kutatás azt mondja, hogy amikor először találkozik vele a gyerek, akkor nem pozitív érzései vannak, hanem a zavarodottság és a sokk a jellemző. Viszont kíváncsivá teszi őket, és ahogy tovább nézi, vagy elkezd keresgélni az interneten, berögzül ez a szint. Az is egy probléma, ha valaki azt gondolja, ilyennek kell lennie a szexnek, mert akkor saját magával szemben is elvárások alakulnak ki. Például fiúknál, hogy folyamatos erekciónak kell lennie vagy, hogy egy nő mindenféle előjáték nélkül akkorákat élvez, hogy zeng tőle a ház. Vagyis a pornóval való túl korai találkozás nagy hatással van a gyerekek saját testképére, az egymáshoz való viszonyukra, és a valós emberi kapcsolatokra is. Ezt egyébként nagyon jól megmutatja Christiane Amanpur: Love and Sex Around the World című filmje.

– Sok felnőtt néz pornót, és nyilván felnőttént egy kialakult szexualitással ez egészen más hatást fejt ki. Mi az alapvető probléma azzal, ha egy gyerek ilyen típusú filmet néz?

– Befolyásolja a női-férfi viszonyok felépülését. Akik több pornót néznek, azok a klasszikus sztereotípiákban gondolkoznak, például, hogy a nőknek alárendelt szerepe van a szexben. Mert a legtöbb pornófilmben ez így is van. Több kutatás is bizonyította, hogy a pornófilmek növelik a szexuális agressziót. Különösen azokban a fiúkban, akikben van erre hajlam, a négyszeresésre növeli a későbbi abúzus lehetőségét. A harmadik fontos dolog pedig az, hogy erősíti az áldozattá válást. Azok a lányok, akik több pornót néznek elfogadják a filmekben látott alárendelt szerepet. Mindez nem egy fenntartható, egészséges szexualitást eredményez. Minden ilyen film kontextus nélküli. In medias res bemutatja az aktust, de nem mutatja meg az érzelmeket, az előtte-utána helyzeteket, a másnap reggelt, amikor nem hívják fel telefonon. Ez teljesen életszerűtlen. Irreálisan mutatja be a szexualitást is és függőséget okozhat azáltal, hogy nagy az újdonság élmény és könnyen hozzáférhető. Tulajdonképpen erőfeszítés nélkül lehet újabb és újabb tartalmakat letölteni.

– És kialakul egy függőség?

– A szex része az ember életének, ezért egy nagyon értékes dologként kell kezelni. A szexszel való nem jó találkozás, később akadályt jelenthet az életben. Azoknál, akik nem tudnak jól kapcsolódni a másikhoz, akiknek kisebbrendűségi érzésük van, nem mernek nyitni a másik felé, annak ez egy pótlék lesz. A dopamin rendszert, az agy jutalmazó központját annyira ingerli, hogy ki tud alakulni a függőség. Nem mindenki függő, aki pornót fogyaszt. De ha valaki sokat nézi, különösen serdülőkorban, amikor eleve nagy ebben az irányban a nyitottság, akkor annyira betölti az elméjét, hogy mással nem tud foglalkozni. Amikor ez már élethelyzeteket is érinti vagy a kapcsolatok rovására megy, akkor baj van.

gyerekek-pornonezes
Fotó: envato.elements.com

– Ahogy az előbb is említetted, a nők gyakran kiszolgáltatott helyzetben jelennek meg a pornófilmekben. Milyen hatással van a lányokra, a későbbi nőkre?

– A felnőtteknél a pornó a szexkultúra része, a és nagyon sok pszichológus a mellett érvel, hogy semmi baj vele, amíg mértékkel csinálják. Ha viszont össztársadalmi szinten nézem, akkor én ezzel nem tudok egyetérteni. A pornó, a prostitúció és az emberkereskedelem összefügg, és a pornó a prostitúció marketingje. Nem tudjuk, hogy az, aki részt vesz a filmben önként ment-e bele vagy teljesen abuzált háttere van, vagy valamilyen más kényszerből csinálja. Lehet, hogy a szórakozásainkkal egy rabszolgatársadalmat tartunk fent… Miközben egyre inkább előtérbe kerül a holisztikus szemlélet, a test és lélek együttes gyógyítása, a XXI. századi szexuális etika új megfogalmazást nyer: van csak a szex, úgy csinálom, ahogy akarom és ahogy nekem jó. Ha beleegyezem, akkor az csak jó lehet, mindegy, hogy milyen fétisekről van szó.

De az ember nem csak test.

Még ha örömet is okoz – ha hosszú életben gondolkozok – akkor nem biztos, hogy az a jó, ha az ember nem tud fenntartani egy mélyebb kötődést. A legnagyobb baj pedig az, hogy ezt normalizáljuk, és ezt látják a gyerekek. Nyilván nehéz megmondani, hogy mi a normális. A férfiak 90%-a néz pornót, ha ezt az adatot nézzük, akkor ez normálissá vált. De az is tény, hogy ennek hatása van a hosszútávú kapcsolatokra. Egy többgyerekes anyuka nem fogja tudni megcsinálni azokat a bukfenceket az ágyban, amit a férje a pornófilmben lát, de rossz neki, hogy a férje már csak mástól tud kielégülni. Amióta internet van, a nők nem csak a körülöttük lévő 30 nővel versenyeznek, hanem a világ össze nőjével. Úgy, hogy a férfiaknak semmit nem kell beletenni a kapcsolatba. Ha a gyerekek ebben szocializálódnak, akkor nehéz elképzelni, hogy ne lenne káros a későbbiekre. Nagyon fel tudja gyorsítani az elidegenedést.

– Milyen statisztikák vannak a gyerekek pornófogyasztására nézve?

– A tipikus pornófogyasztók elsősorban fiúk, élménykeresők, akik szeretik az ingereket, akik más helyzetekben is az extrémebb dolgok iránt vonzódnak. A nem heteroszexuális fiatalok, és azok, akiknek nem jó a családi hátterük, nincs elég mély kötődésük, nem kommunikálnak jól egymással, vagy akik abúzált hátterűek. Ezekben az esetekben nagyobb esélye van, hogy a gyerek idő előtt találkozzon a pornóval. Sok szülő szkeptikus azzal kapcsolatban, hogyan jut a gyereke ilyen tartalmakhoz. Az internetet Európában a fiatalok 95% napi szinten használja, Magyarországon a 13-14 éves kamaszok 92%-nak van saját okostelefonja, a 11-12 évesek 74%-ának. 9-10 évesen a szabadidejükben átlagosan napi 1,5 órát töltenek internettel, hétvégén inkább két órát. Kérdés, hogy melyik szülő áll ott folyamatosan a gyereke mögött és tudja, mit csinál és mit néz a telefonján.

A szülőkben van egy irreális optimizmus ezzel kapcsolatban.

A pornóval való találkozás alakulása igen változó lehet: 84% is lehet életkortól és országtól függően. A nyugat-európai országokban igen magas ez az arány: Németországban a 16-19 éves fiúk 93%-a látott már pornót, lányoknál ugyanez az arány 52%, míg Olaszországban 98%-os a relevancia. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenki érintett. Ha valakinek nincs is telefonja, akkor van a padtársának. És mivel a látvány feszültséget kelt bennük, megosztják egymással (a szülőkkel persze nem) és így elkezd terjedni. 

– Szülőként hogyan tudunk foglalkozni a témával?

– Gyerektől is függ, de minden életkornak megvan az a néhány témája, amit elő kellene hozni – ha a gyerek nem hozza elő. Ilyen például 3-4 éves korban a fehérnemű-szabály. A nagyfiam rettentő kíváncsi. Hat-hétéves korában, amikor az öccsével voltam várandós, olyan sokat kérdezett arról, hogy hogyan került a pocakomba egy gyerek, hogy a végül apránként szinte minden lényeges dolgot elmondtunk neki. Így idővel sokkal többet tudott, mint a társai. A téma 10-11 éves korig nincs átszexualizálva, nem annyira az erotikáról szól, inkább a test felfedezéséről.

Ha apránként építi fel az ember az ezzel kapcsolatos tudásukat, akkor 11 évesen már nem kell olyan sokat hozzátenni, egy 12-13 évesnek pedig már mindent tudhat. Fontos, hogy azt értse meg a gyerek, hogy a szex egy szép dolog és a lelkünk ugyanúgy benne van. Még akkor is, ha egy egyéjszakás kalandban veszünk részt. A nemi betegségekről nem is beszélve, amiről lényegesen kevesebbet tudnak. A tabusításban nem hiszek, mert a gyerekek úgyis megtalálják, ami őket érdekli, és mivel mindenhonnan ez jön, nem lehet elkerülni. De az nagyon fontos, hogy tőlünk szülőktől kapják meg először az információkat.

Itt további olvasnivalót találsz a témában:

Így kezdjünk hozzá a gyerekek szexuális felvilágosításához

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!