Ma 21 éves a Magyar Vasúttörténeti Park

-

Büszkék lehetünk, hiszen hazánkban található Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti emlékparkja Budapesten, a XIV. kerületi Tatai út 95. szám alatt. 2000. július 14-én az Északi fűtőház területén nyitotta meg kapuit, így a mai nap a vasparipa szerelmeseinek különleges alkalom.

A Vasút története

A vasút történetének kezdetei

A vasút története egészen a 16. századig nyúlik vissza: ekkor még furcsa módon az ember, vagy ló vontatta, síneken mozgó alkalmatosságokat jelentette a szó. Az első közforgalmú lóvasút 1803-ban nyitotta meg szolgáltatását, az első gőzmozdony is 1804-re készült el. A közforgalmú, bárki által igénybe vehető, gőzvontatású vasút története 1825-ben kezdődik.

Hazánk vasúttörténetének kezdetei a 16. századig nyúlnak vissza. Német bányászok építették ki a fából készült nyompályát, ami tulajdonképpen a vasúti pálya elődje volt. 1836-ban a király vasútépítéseket lehetővé tevő törvényt fogadott el. Ezután jó magyar szokás szerint, hosszú ideig vita folyt arról, hogy a Duna melyik oldalára helyezzék a pályát. A nehezen megszülető végleges döntés után 1844-ben kezdődött meg az első vasútvonalunk építése. A Pest és Vác között kiépített vonalat 1846. július 15-én nyitották meg.

Magyar Vasúttörténeti Park

Magyar Vasúttörténeti Park

A Parkot 2000. július 14-én nyitották meg a nagyközönségnek, melynek érdekessége, hogy Közép-Európa első interaktív vasúti parkja. Óriási területen 70.000 m2 várja az érdeklődőket, az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén. A Park területén több mint 100 vasúti jármű tekinthető meg, felvonultatva a régmúlt idők gőzöseit, köztük igazi kuriózum számba menő mozdonyokkal. A „tárlat” járműállománya 1z 1870-es évektől a füstöt pöfögő mozdonyoktól, egészen a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig járja végig a vasút fejlődésének érdekes történetét. Az itt megtalálható járműveket folyamatosan karbantartják aminek köszönhetően nagy részük, még a mai napig is üzemképes, bármikor nekiiramodhatna, hogy vígan húzza a vagonokat.

A mozdonyokon kívül, megcsodálhatunk sínautókat, kézi és motoros hajtányokat, és olyan érdekes gépezeteket, mint a mérőkocsi, gőzdaruk, vagy éppen a sínen guruló hóekék, hómarógépek. Az Orient-csarnokában megtekinthetjük a magyar és a nemzetközi vasúti közlekedés történelmében kiemelt jelentőséggel bíró személykocsi-különlegességeket. Mint például egy 1868-ban gyártott Első Erdélyi Vasúti kocsit, vagy a Százéves Vonat kocsiját, vagy az egyedi, teljességgel páratlan teakfa étkező kocsit, amely fénykorában híres Orient Expressz mozdonya után futva rótta a síneket.

A park interaktivitása nem csak a szemnek ad élményt, mivel a mozdonyokat bizony ki is lehet próbálni. Bárki úgy érezheti magát, mint egy múlt századi vasutas. Lehet utazni nagymozdonyon, sőt a Csajka sínautóba is helyet foglalhatnak. Az egyik legnagyobb és legkedveltebb lehetőség, amit manapság már csak itt, vagy régi filmeken láthatunk a kézihajtány. Meg lehet tapasztalni milyen erő is kellett ahhoz, hogy ezzel a járgánnyal suhanjanak a sínen.

A kiállítás óriás mozdonyainak lenyűgöző látványa után, Vasútmodell-házban kicsiben is megtekinthető a zakatolás. A terepasztalokon minivonatok siklanak, bemutatva azt, milyen összetett is egy vasútvonal, és mennyi mindenre oda kell figyelni tervezésükkor.

A 2021. július 17-18-i hétvége a magyar vasút 175 éves fennállásának ünnepe lesz a Vasúttörténeti Parkban. Az állandó kiállításon kívül rengeteg érdekesség, mozdony várja a vasút világának kedvelőit. Erre az alkalomra számos külföldi, különleges járgány fog majd felvonulni. Kicsiknek és nagyoknak is szerveznek programokat, a vízi dodzsemtől, a biciklizésig, kisvonatozástól, a nagy masinériák megtekintéséig.

Akik kíváncsiak a különleges eseményekre http://www.vasuttortenetipark.hu/ oldalon megtalálhatja a részleteket.

 

Forrás: http://www.vasuttortenetipark.hu/ , Wikipédia.

Képek : Pixabay

 

Érdekességek… olvass tovább

Az éjszaka, amikor minden a repülésről szól

Egyedülálló kötettel ünnepel a Flippermúzeum a játék születésének 150. évfordulóján

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!