spot_imgspot_img
spot_img

Luca napon házimunka helyett csak jósolni szabad

-

Article Top Ad (AdSense)

December 13-án szinte mindennel kapcsolatban lehet jósolni a tyúkok tojókapacitásától a házassági esélyekig. Szerencsére egyúttal dologtiltó nap is, vagyis a babonák szerint az ezen a napon végzett házimunka balszerencsét hoz.

Különösen a szövés-fonás, varrás és a kenyérsütés jár súlyos következményekkel. Utóbbit megkockáztatóknak például Luca rácsap a kenyerére a lapátjával és lapos lesz a kenyerük. Kölcsönadni sem érdemes dolgokat, mert nem biztos, hogy visszakerülnek a tulajdonoshoz.

 

A Gergely-naptár bevezetése előtt ekkor volt az év leghosszabb éjszakája.

Valószínűleg emiatt jut idő, hogy a gonosz szellemek és a jók is tevékenykedjenek ekkor. Számunkra talán kevésbé relevánsan a hiedelmek többsége a jószágokhoz, különösen a tyúkokhoz kötődik. A bőséges tojáshozam érdekében az asszonyok ezen a napon kénytelenek voltak önfeláldozóan ülni vagy feküdni.

Magyar halloween?

Számos Luca-napi szokás meglehetősen hasonlít az angolszász országok halloweeni hagyományaihoz. Egyes helyeken Luca-tököt faragtak, máshol fehér leplekbe öltöztek, korommal kenték be az arcukat, hogy ezzel ijesszék el az ártó szellemeket, boszorkányokat. A beöltözött gyerekek apró finomságokat, mogyorót, diót, almát is kaptak egyes vidékeken. A lucázáskor vagy kotyoláskor, ahogy a betlehemezésnél is a gyerekek házról házra jártak mondókát mondva, hogy biztosítsák a tyúkok jólétét és a sok tojást.

John William Waterhouse: Varázskör
John William Waterhouse: Varázskör

Az ártó szellemek távoltartásának módja volt a fokhagyma kiterjedt használata. Volt, ahol az ól ajtaját, máshol magukat az állatokat kenték be vele. És biztos, ami biztos mindenki evett is egy gerezdet lefekvés előtt.

Szerelmi jóslások

Házassági, párkapcsolati jóslások ideje is a december 13. Ha az ilyenkor vízbe tett ág kihajt, akkor a lány a következő évben férjhez megy.

Hogy kihez, azt a karácsonyi éjféli misén lehet biztosítani: észrevétlen meg kell érinteni a zöldellő ággal a kiszemeltet.

Elterjedtebb hiedelem a gombócokba rejteni férfineveket, hogy aztán amelyik főzés közben először feljön, elárulja a jövendőbeli nevét. A főzés nélküli verzióban a lányok 12 cédulát írtak meg férfinevekkel, karácsonyig minden nap tűzbe dobtak egy papírdarabot, hogy az utolsón elolvassák vőlegényük nevét.

Luca széke
Luca széke

A boszorkányok távoltartása mellett az azonosításukra is komoly gondot fordítottak.

Ilyenkor kell elkezdeni készíteni a lucaszékét, ami 13 féle fából készül egészen karácsonyig. Aznap pedig az éjféli misén a székre felállva lehet megismerni a boszorkányt.

(via arcanum)

Tetszett a cikk? Olvass hasonlókat!

5 téli tea az ünnepekre magyar készítőktől

Az év legszebb “hullócsillagzápora” – online

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!