spot_imgspot_img
spot_img

Lilába borul a Szabadság-szobor és a Debreceni Egyetem a legkisebbekért!

-

Article Top Ad (AdSense)

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a legkisebbek tiszteletére idén a Szabadság-szobor és a Debreceni Egyetem borul lilába, szimbolizálva ezzel a reményt és bizakodást. Magyarországon évente minden tízedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít. 

Minden év november 17-én a világ számos ikonikus épülete és helyszíne, köztük az Empire State Building, a Niagara-vízesés vagy a müncheni Olimpiatorony lila megvilágításba burkolózik a koraszülöttek világnapján, a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálva. Idén a Szabadság szobor, valamint a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ főépülete is csatlakozik ezen ikonikus épületekhez és lila világítást kap, ezzel hívva fel a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

„Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágítással. Ebben az évben rendhagyó módon a Szabadság-szobor lesz kivilágítva, mivel a Lánchíd minden este az egészségügyben dolgozók tiszteletére kap fehér fényű díszkivilágítást.” – nyilatkozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.

Dr Nádor Csaba

A világnap alkalmával általában események és rendezvények hívják fel a figyelmet a koraszülöttek helyzetére, idén azonban a járványhelyzet miatt az ünneplés is nehezebbé vált. A Melletted a Helyem Egyesület ezért egy digitális kezdeményezéssel, lila süti küldő akcióval próbál további figyelmet és támogatást szerezni a legkisebbek számára. További információk a lila sütiről: https://www.facebook.com/mellettedahelyem/posts/3660917240635234

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!