spot_imgspot_img
spot_img

Ma van a lelki egészség napja

-

Article Top Ad (AdSense)

A lelki egészség a mentális jólétből fakadó, megfoghatatlan dolog. Összekötni a kettőt nem szabad, mert teljesen más alapokon nyugszanak, viszont egyik nem választható el a másiktól. Ennek egyszerű oka, hogy a gondolkodásból induló, megérzéseken nyugvó érzékenység folyamatosan része a mindennapjainknak.

A lelki egészség világnapja

A Világszövetség (World Federation for Mental Health) 1948-ban alakult. Az emberek minduntalan felbukkanó érzelmi és lelki zavarainak megelőzésére való törekvés, ezen problémák felkutatása, és orvoslása céljából. A társadalmi berendezkedés, a világ fortyogó üstjében zajló folyamatok egyre mélyebb „válságba” taszítják lelkünket, és teljesen felfoghatatlan reakciókat váltanak ki az emberekből. A világnap legfontosabb célja a lelki egészség megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának megoldása, és a mentális egészség javítása. Ahogy a világ változik, egyre inkább tudatosan kezdenek el az emberek ezzel a „megfoghatatlan” hitre, ideológiákra épített fogalommal foglalkozni. Rájöttünk arra, hogy legalább annyira fontos, mint a fizikai egészség.

Fotó: Pixabay

A világnap céljai között nem csak az általános jólét szerepel, hanem a pszichiátriai problémákhoz kötődő ismeretek szélesebb körben való átadása, és az ilyen betegségekben szenvedő emberek társadalmi, ideológiai elfogadása. A lelki egészség egy egész életen át tartó harc magunkkal, az elfogadással, a társadalmi dogmatikák elleni küzdelemmel.

A világnap

1992. óta október 10-e a lelki egészség világnapja. Az elmúlt években világszerte ismertté vált, mivel az érintett területek jelentősen nagyobb odafigyelést igényelnének napjainkban, mint amekkora ténylegesen jut nekik. Számos mentális, és lelki betegség burjánzott el a társadalomban, amit a világ és az emberiség történéseiből okozódik. Csak úgy, ahogy vannak generációs betegségek, ahogy régebben nem foglalkoztunk az koleszterinnel, a cukorbetegséggel, nem voltak különféle allergiák, úgy a lelki problémákat sem vettük figyelembe. Most a környezeti hatások miatt immunrendszerünk képtelen leküzdeni a külső hatásokat, a szervezetünk elgyengült, az életvitelünk megváltozott, és ez igaz a mentális illetve lelki jellegű nehézségekre is.

Fotó: Pixabay

„Önmagunk megismerése a világ legnagyobb kalandja és a legnehezebb próbája. Az élet bőséges tárháza az ismereteknek, csak figyelni kell, és utána jól dönteni.”  ( Thomas Braun)

A probléma magja

A legtöbb probléma abból adódik, hogy nem ismerjük az én tudatot. Nem szembesítjük magunkat félelmeinkkel, frusztrációinkkal. Nem hiszünk a magunkkal hozott múlt energiáiban, a negatív gondolatok rombolásának gyalázatos következményeiben. Fittyet hányunk érzéseinkre, belsőnk sugallta intuíciókra, félelmeinket, érzelmeinket, magunkba fojtva tengődünk a hétköznapok viharában. Ezek után, ha valaki lelkileg meginog, fáradékony, elcsigázott és kedvtelen, netalántán a lelki problémái fizikai síkon is kivetülnek rá betegségek formájában, nincs min csodálkozni. A 21. század emberének a legnagyobb problémája ebből eredendően a lelki szegénység, mely legalább olyan mérgező hatású, mint bármely komoly betegség. Nem szabad elfeledni azt a mondást, hogy „épp testben ép lélek” mivel ennek a fordítottja is pontosan igaz!

Fotó: Pixabay

Magától értetődő vagy sem

A lelki egészségnek mindenki számára magától értetődőnek kéne lennie. Ezt nagyon sok filozófiai, vallási nézet támasztja alá. Félretéve a különféle hitrendszerek nyújtotta lelki segítséget, ha körbe nézünk a mélyen hívők sokkal tisztább lelkiállapotban élnek, mint a materialista gondolkodók. Természetesen egyik sem rossz vagy jobb, viszont egyértelmű, hogy akik foglalkoznak a „lelkükkel”, kiegyensúlyozottabb életet tudnak élni. Mára tudományosan is bizonyított tény, hogy a fizikai, és a mentál síkon túl van a lelki tényező. Nehezen meghatározható, nehezen érthető, de ugyanolyan fontos, mint a szív, mely pumpálja a vért, mint a tüdő, mely oxigénhez segíti minket, de sorolhatnánk az összes szervet. Ha ezt kicsit átgondoljuk, miért nem egyértelmű az, hogy a lelkünknek is kell táplálék?

Fotó: Pixabay

Mi történhet, ha lelkünk nem egészséges

A WHO szerint, aki lelkileg egészséges „aki … tudatában van saját képességeinek, megbirkózik az élet mindennapos stresszhelyzeteivel, produktívan és termékenyen dolgozik és aktív részese közössége életének” Kutatásuk szerint 2030-ra az egyik leggyakoribb népbetegség a depresszió lesz.

Ha valaki huzamosabb ideig a következőket tapasztalja, biztos lehet abban, hogy lelkileg nincs rendben. Depresszió, levertség, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, szociális fóbiák, pánikbetegség, fóbiák, kényszerbetegségek, folyamatos félelemérzet… Az is feltűnő lehet, ha valaki rendszeresen elnyomja a problémáit, valamilyen tudatmódosító szerrel, (nikotin, alkohol, gyógyszer, kábítószer) hiszen ezek a tudatalatti tudatos menekülései. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, legalább annyi ember szenved átmenetileg, vagy tartósan lelki problémáktól, mint amennyi a magas vérnyomásos betegek száma. Ez azt jelenti, minden ötödik – hatodik ember! Eléggé borzalmas adat! Ezek az emberek valójában nem önmaguk befolyásolják károsan közvetlen környezetüket, hiszen tudat alatt másokra vetítik rá önmaguk problémáját.

Fotó: Pixabay

Ha magunkon észleljük a lelki betegségeket

Nagyon sokat segít az önismeret gyakorlása, és magunk elfogadása. Ha viszont valaki nem boldogul segítséget kell kérni, lehet az egyszerűen egy barát „akinek kiönthetjük a lelkünket”, lehet a egy coach, ami manapság nagyon divatos. Lehet tréningelni magunkat, meditációval, különféle tanfolyamokra eljárni. Amennyiben ezek nem segítenek, pszichiáterhez kell fordulni. Azt kell megérteni, hogy egyik sem szégyen, egyik sem ciki. Ha magas a vérnyomás, a fáj a gyomor, ha eltört a kezünk, orvoshoz fordulunk. Miért hisszük azt, ha a lelkünkkel vannak problémák ne kéne szakemberektől segítséget kérni.

Fotó: Pixabay

A lelki egészség világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy sokkal jobban törődjünk magunkkal, embertársainkkal, szeretteinkkel. Ne hagyjuk őket lefelé haladni a lejtőn. Tisztán önmagunkhoz hűen élni nehéz, de lelkünk mélyén arra vágyunk. Ha ez megvalósul, egy egészségesebb, boldogabb társadalom jöhet létre.

Szeresd a szíved és maradj egészséges!

Sport és szaunázás az egészségünk érdekében

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!