Lélegzetelállítóan szép könyvtárak a nagyvilágból

-

A könyvtárak olyan terek, ahol a lélek és az elme megpihen, feltöltődik. Némelyik térben szinte katartikus állapotba kerülhet az ember a látványtól és a hely szellemétől. 

Virtuálisan is bejárhatunk pár elképesztően szép könyvtárat. Mutatunk pár csodás épületet. 

 

Umberto Eco így fogalmaz a könyvtár misztikumáról:

„…egy élő dolog, az erő tartálya, amit nem uralhat emberi ész, a titkoknak számtalan elme által épített kincstára, mely túléli alkotóit és közvetítőit.”

New York-i Közkönyvtár

Ez az emblematikus épület megannyi filmben felbukkant már. Itt olvasgatott az Álom luxuskivitelben Hollyjaként Audrey Hepburn, itt akart élete nagy szerelmének, Mr.Bignek örök hűséget fogadni Carrie a Szex és New York-filmben, Sarah Jessica Parker feledhetetlen ruhakölteményében itt várt a boldogító igenre. A Holnapután és a Szellemirtók filmekben is a történet részeként jelenik meg a híres épület.

Ha szívesen bebarangolnád az amerikai metropolisz szépséges könyvtárát, egy izgalmas virtuális sétát tehetsz ennek a videónak a segítségével:

 

A kínai Tiencsi futurisztikus könyvtára

A futurisztikus könyvtár Tiencsin (Tianjin) városának új kulturális negyedében épült, s nemrég, 2017- ben nyitotta meg kapuit.

Az ötszintes, közel 34 ezer négyzetméteres Tianjin Binhai Könyvtár polcain több mint 1,2 millió könyv várja olvasóit. Az épületet középpontjában egy fényes gömb áll, amit szemnek neveztek el. A szem körül alakították ki a „hullámzó” könyvespolcokat, melyek különleges látványa miatt sokan csak a könyvek óceánjaként emlegetik a grandiózus épületet.

A könyvespolcokat látva szinte elfogja az embert a szédülés a beláthatatlanul nagy kínálat miatt.

Szét is nézhetsz a sci-fikbe illő térben:

Metten-apátság könyvtára

Ezt a barokk csodát nem véletlenül tartják Németország legszebb könyvtárai közt számon.

Olvastam valahol, hogy ez a könyvtár úgy néz ki, mintha egyenesen a Mennyből zuhant volna a földre. Találó.

Az eredeti könyvtárat az 1260-as években hozták létre, és az évek során bővítették. A jelenlegi könyvtárat 1722 és 1726 között barokk stílusban építtette II. Roman Roman apát. A szekularizáció idején a könyvek nagy részét önkormányzati és egyetemi könyvtárakba küldték. A könyvtárat gabona tárolására használták. Ezt nagyon nehéz elképzelni, mert a látvány a mennyezeti freskókkal és az allegorikus figurák szobraival egy másik dimenzióba repíti az ide látogatót.

Metten-apátság könyvtára kép: Getty Images

 

St. Gallen apátsági könyvtára

A svájci St. Gallen kolostor könyvtára rokokó stílusával még azokat is elkápráztatja, akik nem rajonganak a túldíszített stílusért.  Az apátsági katedrálissal egy időben épült könyvtárház a legrégebbi svájci irodalomgyűjteményt tartalmazza. Itt őrzik azt a 10. századi kódexet, amelyben a magyarok kalandozásairól írtak, itt található a középkori könyvek legnagyobb gyűjteménye is.

Itt őrzik a legrégebbi, ismert német nyelvemléket is. A könyvtár 160 ezer könyvéből 2100 darab kézzel írott. Ezeknek több mint fele a középkorból származik.

St gallen Sváj könyvtár
St Gallen apátsági könyvtára, Svájc kép: Getty Images

 

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára

Hazabeszélek, talán elfogult is vagyok, de nem tudom kihagyni a válogatásból azt a meseszép könyvtárat, ami kamaszkorom meghatározó helyszínéhez tartozik.

Debrecenben, a város szívében, a Nagytemplom mögött A Debreceni Református Kollégium impozáns, klasszicista épületében a történelem illata érződik.

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára több mint félmilliós állományával a magyarországi református egyház legnagyobb egyházi jellegű könyvgyűjteményét őrzi. Az 560 000 dokumentum között 35 000 kézirat és 39 kódex, 150 ősnyomtatvány és több mint 1600 régi magyar nyomtatvány emeli a gyűjtemény jelentőségét. A bibliagyűjteményben 250 nyelven fordul elő a Szentírás.

A gyűjtemény becses darabjai a híres diákok, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Kölcsey Ferenc és Ady Endre kéziratai.

A könyvtár honlapja: https://silver.drk.hu/hu/konyvtar

Reformatus-Kollegium-Konyvtára-Debrecen
kép: https://bethlensulikonyvtar.wordpress.com/kepgaleria/reformatus-kollegium-konyvtar-debrecen/

 

Mafra-palota könyvtára

Portugália legszebb épületei közé tartozik a Mafra-palota és a hozzá tartozó könyvtár. A 18. századi Mafra-palota épületegyüttese Lisszabon városközpontjától pár km-rel északra, az agglomeráció peremén áll. Négy fő része a palota, a kolostor, a könyvtár és a székesegyház.

Az 1755-ben épült a Mafra-palota rokokó könyvtárának padlóját rózsaszín, szürke és fehér márvány borítja. A fából készült rokokó könyvespolcok két sorban futnak a fal mellett.

Hogy mi köze a denevéreknek az ott található kötetek védelméhez, ide kattintva kiderül:

deneverekkel-vedekezik-a-konyvtar-a-kartevok-ellen

A Mafra-palota könyvtára (
A Mafra-palota könyvtára kép: Getty Images

 

Vatikáni Apostoli Könyvtár

Ez a szakrális hely egyike a világ legrégibb és legizgalmasabb könyvtárainak. Persze épp ezért megannyi misztikum, legenda köthető az itt fellelhető iratokhoz, kötetekhez.

A Vatikáni Könyvtár a római katolikus egyház könyvtára (pontosabban a Szentszék könyvtára, hiszen a reformáció előtt alapították), a Vatikánban található. V. Miklós pápa alapította 1448-ban, 1475-től működik jelenlegi nevén. Eredetileg 350 görög, latin és héber nyelvű kódexet őriztek itt. Jelenleg kb. 75 000 kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet (köztük 8500 ősnyomtatványt) őriznek itt. A Vatikáni Titkos Levéltár a XVII. század elején választódott le, gyűjteményében 150 000 dokumentum található.

A könyvtár leghíresebb darabja a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat.

Vatikáni Apostoli Könyvtár kép: wikipedia

 

Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme egyike a világ legszebb könyvtárainak, évente 200 ezer látogatót vonz. A polcain sorakozó 200 ezer kötetet 1501 és 1850 között adták ki.  A Habsburgok egykori udvari könyvtára Johann Bernhard Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján épült VI. Károly német-római császár uralkodása idején.

A könyvtár honlapja. https://www.onb.ac.at/

Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben
Osztrák Nemzeti Könyvtár Bécsben kép: https://www.onb.ac.at

Cikkeink hasonló témában:

Akik az ország legrégebbi könyveit őrzik

Kreatív és látványos könyvespolcok és olvasókuckók

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!