Lehet-e keverni a különböző vakcinákat? Karikó Katalin válaszolt

-

Felmerült a híradásokban, annak az eshetősége, hogy esetleg keverik az oltásokat, vagyis előfordulhat, hogy valaki nem ugyanazt a vakcinát kapja a második oltakozásnál.

Hogy lehet-e keverni a különböző vakcinákat? Karikó Katalin mondta el.

Az AstraZeneca vakcinájában megrendült a bizalom, néhány országban betiltották a használatát, ezzel kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy aki megkapta az első adagot az oltásból, az mit kap majd második alkalommal. A Reuters értesülési szerint Franciaországban például azok az 55 év alattiak, akik megkapták az első AstraZeneca oltást, a második oltásra már mRNS alapú vakcinát kapnak majd – azaz Pfizert vagy Modernát.

Arról viszont nincs információ, hogy a különböző oltások keverése okozhat-e problémát, vagy volt-e rá már egyáltalán példa. A Pfizer–BioNTech és Moderna vakcina alapjául szolgáló felfedezést jegyző Karikó Katalin válaszolt egy ezzel kapcsolatos kérdésre a Facebook oldalán. A biokémikus szerint az mRNS technológián alapuló vakcinákkal mindig helyettesíthetőek más oltások, de hivatalos engedélyt még nem kaptak erre.

„Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

„ Az mRNS vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„ -válaszolt a szakember.

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!